13.11.2018.
Želim da najbolji somelijer na svetu bude sa Balkana!
Vuk Vuletić, nosilac titule prvog somelijera Balkana kaže da je Balkan Sommelier Challenge bilo takmičenje na svetskom nivou i da mu ova pobeda otvara mnoga vrata
Na prvom balkanskom takmičenju somelijera Balkan Sommelier Challenge održanom u beogradskom Hajatu tokom minulog vikenda, pobedu je odneo mladi srpski somelijer Vuk Vuletić, prošlogodišnji osvajač titule najboljeg somelijera Srbije. Vuletić je suvereno vladao scenom, pokazao samouverenost, vinsku erudiciju i izuzetnu veštinu. Bio je najbolji u snažnoj konkurenciji u kojoj su se takmičili i mnogo iskusniji somelijeri, od kojih su neki već gotovo deceniju priutni na velikim svetskim nadmetanjima. Vuk Vuletić je dan nakon svoje pobede za Vino & Fino ispričao kako je doživeo takmičenje koje je Srbiji donelo prvog nosioca titule najboljeg somelijera na Balkanu.
Koji deo takmičenja je bio najizazovniji?
- Najteži deo je bila degustacija na slepo četiri vina, od kojih je jedno bilo iz Maroka, a drugo ledeno vino iz Skandinavije.
U finalu ste imali i pomalo neočekivanu disciplinu. Da li te je iznenadila slepa degustacija piva?
- Degustacija piva, pa još iz crnih čaša bila je izuzetno zahtevna. Pivo će svakako biti bitno i u budućnosti jer nas već u martu očekuje svetsko prvenstvo u Belgiji koja je poznata po pivarstvu. Nije me iznenadilo jer u današnjem svetu, mi somelijeri moramo da znamo sva pića, bez izuzetaka.
Šta ovo takmičenje znači Udruženje somelijera Srbije, za samu zemlju i njenu vinsku scenu?
- Ovo je bilo najveće takmičenje organizovano u Srbiji do sada, a takođe je bilo najveće takmičenje na kome sam učestvovao. Uradili smo sjajnu stvar za somelijerski poziv u našem regionu i postavili standard i temelje da nastavimo sa ovom praksom i u godinama koje dolaze.
Jedan od zanimljivijih momenata finala bio je deo sa dekantiranjem: sudija je namerno okrenuo bocu vina sa talogom kako bi finalisti morali da donesu novu...
- Takve situacije su normalne na takmičenjima, a situacija sa okretanjem flaše se prvi put pojavila na svetskom prvenstvu u Tokiju 2013. Srećom, mi somelijeri smo spremni na takve trikove i znamo kako da odreagujemo i preokrenemo situaciju u našu korist.
Nakon finala takmičenja za najboljeg somelijera Srbije uživali ste u večeri sa sudijama. Da li je tako bilo i ovog puta?
- Imali smo gala večeru u hotelu Hyatt, ali ovoga puta atmosfera je bila formalnija nego prošlog puta. Ipak, razmenili smo utiske sa takmičenja i već od danas počinjemo da radimo na tome da budemo još bolji, jer ovo je vetar u leđa koji nam je trebao da granice pomerimo još dalje. Fokus, odlučnost i ljubav prema ovom poslu bi trebalo da nas vode u nove pobede.
Na kraju - šta za tebe znači ovaj trijumf?
- Ova pobeda mi otvara mnoga vrata, želim da stvorim saradnju sa somelijerima iz regiona kako bi trenirali zajedno i napredovali u nadi da ćemo u budućnosti imati najboljeg somelijera na svetu koji dolazi sa ovih prostora.