Početna»Novosti»Želim da najbolji somelijer na svetu bude sa Balkana!
13.11.2018.

Želim da najbolji somelijer na svetu bude sa Balkana!

Vuk Vuletić, nosilac titule prvog somelijera Balkana kaže da je Balkan Sommelier Challenge bilo takmičenje na svetskom nivou i da mu ova pobeda otvara mnoga vrata

novost Želim da najbolji somelijer na svetu bude sa balkana vinski magazin vino fino
Na prvom balkanskom takmičenju somelijera Balkan Sommelier Challenge održanom u beogradskom Hajatu tokom minulog vikenda, pobedu je odneo mladi srpski somelijer Vuk Vuletić, prošlogodišnji osvajač titule najboljeg somelijera Srbije. Vuletić je suvereno vladao scenom, pokazao samouverenost, vinsku erudiciju i izuzetnu veštinu. Bio je najbolji u snažnoj konkurenciji u kojoj su se takmičili i mnogo iskusniji somelijeri, od kojih su neki već gotovo deceniju priutni na velikim svetskim nadmetanjima. Vuk Vuletić je dan nakon svoje pobede za Vino & Fino ispričao kako je doživeo takmičenje koje je Srbiji donelo prvog nosioca titule najboljeg somelijera na Balkanu.

Koji deo takmičenja je bio najizazovniji?

- Najteži deo je bila degustacija na slepo četiri vina, od kojih je jedno bilo iz Maroka, a drugo ledeno vino iz Skandinavije.

U finalu ste imali i pomalo neočekivanu disciplinu. Da li te je iznenadila slepa degustacija piva?

- Degustacija piva, pa još iz crnih čaša bila je izuzetno zahtevna. Pivo će svakako biti bitno i u budućnosti jer nas već u martu očekuje svetsko prvenstvo u Belgiji koja je poznata po pivarstvu. Nije me iznenadilo jer u današnjem svetu, mi somelijeri moramo da znamo sva pića, bez izuzetaka.

Šta ovo takmičenje znači Udruženje somelijera Srbije, za samu zemlju i njenu vinsku scenu?

- Ovo je bilo najveće takmičenje organizovano u Srbiji do sada, a takođe je bilo najveće takmičenje na kome sam učestvovao. Uradili smo sjajnu stvar za somelijerski poziv u našem regionu i postavili standard i temelje da nastavimo sa ovom praksom i u godinama koje dolaze.

Jedan od zanimljivijih momenata finala bio je deo sa dekantiranjem: sudija je namerno okrenuo bocu vina sa talogom kako bi finalisti morali da donesu novu...

- Takve situacije su normalne na takmičenjima, a situacija sa okretanjem flaše se prvi put pojavila na svetskom prvenstvu u Tokiju 2013. Srećom, mi somelijeri smo spremni na takve trikove i znamo kako da odreagujemo i preokrenemo situaciju u našu korist.

Nakon finala takmičenja za najboljeg somelijera Srbije uživali ste u večeri sa sudijama. Da li je tako bilo i ovog puta?

- Imali smo gala večeru u hotelu Hyatt, ali ovoga puta atmosfera je bila formalnija nego prošlog puta. Ipak, razmenili smo utiske sa takmičenja i već od danas počinjemo da radimo na tome da budemo još bolji, jer ovo je vetar u leđa koji nam je trebao da granice pomerimo još dalje. Fokus, odlučnost i ljubav prema ovom poslu bi trebalo da nas vode u nove pobede.

Na kraju - šta za tebe znači ovaj trijumf?

- Ova pobeda mi otvara mnoga vrata, želim da stvorim saradnju sa somelijerima iz regiona kako bi trenirali zajedno i napredovali u nadi da ćemo u budućnosti imati najboljeg somelijera na svetu koji dolazi sa ovih prostora.