Početna»Novosti»Žene u vinskom poslu – fokus 13. takmičenja BIWC
13.02.2024.

Žene u vinskom poslu – fokus 13. takmičenja BIWC

Ovogodišnji Balkans International Wine Competition održaće se u vinarijama u Turskoj i Bugarskoj, a kojima rukovode dve iskusne vinarke

novost Žene u vinskom poslu fokus 13 takmičenja biwc vinski magazin vino fino
Deo sudijskog i organizacionog tima takmičenja BIWC
Predstojeće, 13. izdanje Balkanskog takmičenja i festivala vina (BIWC) održaće se od 4-8. juna 2024. u dve zemlje – Turskoj i Bugarskoj, a u fokusu će biti žensko preduzetništvo u vinarstvu. Ovogodišnji BIWC pružiće svež pogled na vinsku industriju, prikazujući ključnu ulogu žena u oblikovanju budućnosti vinske industrije.

Lokacije na kojima će se održavati ovogodišnje takmičenje su hotel L’Ambassade de Katarzyna, u okviru vinarije Katarzyna Estate u Svilengradu u Bugarskoj, i hotel Bakucha, smešten u okruženju vinograda turske kuće Arcadia Wines and Vineyards. Dom obe vinarije je Trakija, oblast koja se prostire u Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

U skladu sa temom ženskog preduzetništva u vinarstvu, u srcu ovogodišnjeg izdanja su dve važne ličnosti u vinskom poslu Grčke i Turske. One, kako kažu organizatori, simbolizuju snagu i inovativnost ženskog preduzetništva u vinarstvu – Cvetelina Nikolova iz vinarije Katarzina Estate i Zejnep Ardža Salijel iz vinarije Arcadia Wines and Vineyards. Kako kažu organizatori BIWC, napori i vizija za održivi razvoj njihovih vinarija tokom godina služe kao inspiracija za čitavu industriju.Cvetelina Nikolova iz kuće Katarzina Estate poznata je po svojoj posvećenosti proizvodnji vina koja odražavaju jedinstvenost i bogatstvo bugarskih vinskih regiona. Njen rad naglašava važnost inovacija i težnje za stvaranjem proizvoda svetske klase.

Zejnep Ardža Salijel rukovodi vinogradom Arcadia Wines and Vineyards i pionirka je u primeni održivih metoda u proizvodnji vina u Turskoj, doprinoseći na taj način zaštiti životne sredine i stvaranju vina sa posebnim karakterom.

- Ovogodišnje izdanje Balkanskog međunarodnog takmičenja vina, koje se proteže širom Bugarske i Turske, označava prekretnicu na našem putu da osvetlimo raznovrsne i bogate vinske kulture Balkana. Prikazujući izuzetno liderstvo i održivu praksu ličnosti poput Cveteline Nikolove i Zejnep Ardže Salijel, slavimo ne samo izvrsnost balkanskih vina već i pionirski duh preduzetnica u našoj industriji. Ova ekspanzija odražava našu posvećenost podsticanju novih trgovinskih odnosa i promovisanju našeg jedinstvenog vinskog nasleđa na međunarodnom nivou - izjavila je Galina Niforu, predsednica Bugarske asocijacije izvoznika vina i osnivač takmičenja BIWC.

- Balkansko međunarodno takmičenje i festival vina služe kao platforma za poslovne susrete proizvođača, distributera i uvoznika vina. Svake godine takmičenje se održava u drugoj balkanskoj zemlji, pomažući u promociji zemlje domaćina. Širenje takmičenja na dve zemlje jasan je znak raznolikosti i bogate vinske kulture Balkana, dok istovremeno otvara nove mogućnosti za razvoj i saradnju, poručuju organizatori.

Prošlogodišnji BIWC održan je u srcu rumunske Transilvanije, u oblasti Bistrica-Nasaud. Srpska vina ovenčana su sa dva trofeja, za najbolje belo vino od autohtonih sorti (grašac Vinčić Grand Fru 2020), i za jedno od dva najbolja polusuva vina na takmičenju. (Despotika Nemir 2022). Ovim trofejima pridruženo je i mnoštvo medalja: 31 zlato, kao i 51 srebrno i 38 bronzanih odličja.