Početna»Novosti»Zlatna odličja za vina iz Negotinske Krajine
29.12.2021.

Zlatna odličja za vina iz Negotinske Krajine

Vina manastira Bukovo osvojila su najveća priznanja na godišnjem ocenjivanju održanom u okviru projekta Oni vide med i vinO

novost zlatna odličja za vina iz negotinske krajine vinski magazin vino fino

Na godišnjem ocenjivanju vina koje je Turistička organizacija Negotina sprovela u okviru projekta Oni vide med i vinO, tri crvena vina Vinarije manastira Bukovo - Kupaža crvena 2017, Merlo 2017 i Kaberne sovinjon 2017 - osvojila su titulu velikog zlata, a Kupaža crvena nagrađena je i plaketom za najbolje vino u kategoriji crvenih vina. Šardone 2017 vinarije Frunza Aglaja iz Trnjana proglašen je za najbolje belo vino, a a velikim zlatom ovenčali su se i vinarija Matalj za Sauvignon Blanc Terasa i podrum Milivojević 1972. za svoj šardone.

Žiri je, takođe, odlučio da Aromatizovanu kupažu 2020 vinarije Frunza Aglaja nagradi, van konkurencije, zlatnom medaljom.

Vina je ocenjivao žiri koji su činili somelijerka i međunarodni vinski sudija Đurđa Katić. vinski novinar Tomislav Ivanović i predsednik UO Udruženja vinara i vinogradara Srbije dr Marko Malićanin.

- Mislim da su ovakve vrste takmičenja upravo način da se interno u okviru regije postave standardi, postave kriterijumi, da se poboljša kvalitet vina koja izlaze iz regije ka Beogradu i ka ostatku Srbije i u budućnosti ka izvozu. Mislim da postoji potencijal, a istorija je pokazala da je ovo podneblje jako dobro za vinovu lozu - rekao je Tomislav Ivanović o ovom nadmetanju, a Đurđa Katić je dodala da je ove godine bio značajno manji broj vina kod kojih se vidi nedostatak osnovnih tehnoloških postulata.

- Na mene su definitivno bolji utisak ostavila crvena vina nego bela, a najbolji utisak vina od gamea iz berbe 2017 - rekla je Đurđa Katić.