Vino Gmitar 2017 aleksandrovačke vinarije Vujić, napravljeno od prokupca, osvojilo je zlatnu medalju na ocenjicanju Mondial des Vins Extrêmes, posvećenom vinima od grožđa sa neuobičajenih i zahtevnih brdskih i planinskih terena.
Na takmičenju se ocenjuju vina od grožđa sa jedinstvenih teroara, sa ciljem da se, kako navode organizatori, zaštiti i nagradi vinogradarstvo malih i zahtevnih vinogradarskih oblasti.
- Ovi predeli jedinstvene istorije i duge tradicije uglavnom se fokusiraju na lokalne sorte vinove loze. Te vinarske oblasti u opasnosti su od nestanka usled visokih troškova proizvodnje koji su i do deset puta veći nego u ravnici - navode organizatori koji su mahom fokusirani na vina nastala na velikim nadmorskim visinama.
Vino Gmitar 2017 odlikuje se rubinskom bojom prokupca, sa mirisom divlje maline, zrele višnje, borovnice i ribizle, kompleksnih tanina. Pravljeno je spontanom fermentacijom i maceracijom od 22 dana, uz 10 meseci odležavanja u barik buradima. Grožđe od koga je napravljeno raste u poljani Lukarevina, na visini od 550-600 metara nadmorske visine, gde vinari iz porodičnog podruma Vujić, zasnovanog još u prvoj polovini XIX veka, gaje grožđe po načelima organske proizvodnje.
Na takmičenju zasnovanom u Italiji, a koje je ranije nosilo naziv Međunarodno ocenjivanje planinskih vina, ove godine nadmetala su se vina iz devetnaest zemalja Evrope, uz Jermeniju, Čile, Gruziju, Kazahstan, Izrael, Liban i Tursku. Vina je ocenjivao panel sastavljen od enologa, profesionalnih degustatora i vinskih novinara. Organozator takmičenja je italijanska organizacija CERVIM, Centar za istraživanje, proučavanje, zaštitu, koordinaciju i napredak planinskog vinogradarstva.