Početna»Novosti»Vinari iz Žigonde od 2023. praviće i bela vina
17.09.2022.

Vinari iz Žigonde od 2023. praviće i bela vina

Rezultat lobiranja koje je trajalo 11 godina doneće na tržište veći broj svežih belih vina nastalih na krečnjačkom tlu poznate apelacije

novost vinari iz Žigonde od 2023 praviće i bela vina vinski magazin vino fino
Članovi francuskog tela INAO (Institut National de l’Origine et de la Qualité) pre nedelju dana jednoglasno su doneli odluku po kojoj vinari apelacije Žigonda, na jugu doline Rone, od početka sledeće godine mogu da prave i bela vina. Ova odluka rezultat je lobiranja koje je trajalo već 11 godina, sa ciljem da se obnovi tradicija koja je u ovoj oblasti postojala sve do sedamdesetih godina prošlog veka.

Bela vina iz Žigonde moraće da budu pravljena od najmanje 70% grožđa sorte kleret, uz druge sorte kao što su sivi grenaš, burbolan, marsan, ruzen, kleret roze....

Ova odluka veoma je obradovala proizvođače belog vina koji su do sada morali da prodaju svoja vina pod generičkom oznakom AP Cotes du Rhone. Vlasnik vinarije Chateau de Sant Cosme, Luj Baruol, koji je ujedno i prvi čovek sindikata vinogradara Žigonde, rekao je za Dekanter da je ovo veliki korak za vinarstvo ovog kraja:

- Na ovom teroaru pravimo belo vino već decenijama, a to što nismo smeli da na njima ističemo ime Žigonde bila je istorijska greška. Sada će naš kleret, koji raste na krečnjačkom tlu, moći da zapeva - rekao je Baruol i dodao:

- Imam osećaj da smo svi zajedno postigli nešto veliko, i danas razmišljam o našim očevima koji su pre nas strastveno radili u ovoj apelaciji.

Još najmanje šest vinogradara izrazilo je nameru da nakon ove odluke zasadi bele sorte grožđa, što će dovesti do toga da u narednih pet godina bela vina dostignu 15% od ukupne proizvodnje vina u Žigondi. Ovo će biti sasvim u skladu i sa vladajućim trendovima u prodaji koji stimulišu pravljenje svežih belih vina, i sa teroarom Žigonde, sa vinogradima na većim visinama i na krečnjačkom tlu, koji je izuzetno podesan za pravljenje ovakvih vina.