Početna»Novosti»Znatno prošireni kapaciteti vinarije Tikveš
11.09.2023.Promo

Znatno prošireni kapaciteti vinarije Tikveš

Jedna od najvećih vinskih kuća u regionu uložila je 4 miliona evra u izgradnju novog objekta i nabavku savremene opreme za prijem i preradu grožđa

novost znatno prošireni kapaciteti vinarije tikveš vinski magazin vino fino
Aktiviranje nove opreme u vinariji Tikveš
Vinarija Tikveš dodatno je unapredila svoje kapacitete, saopštio je vinski gigant iz Severne Makedonije. Ova kuća, kako je saopštila, uložila je četiri miliona evra u izgradnju novog objekta i nabavku savremene opreme za prijem i preradu grožđa, čime je potvrdila svoju dugoročnu opredeljenost i strategiju za kontinuirano ulaganje u dalji održivi razvoj i implementaciju ESG standarda (Environmental, Social and Governance Standards).

Novo stajalište i ugrađena oprema omogućavaju Tikvešu da poveća ukupan kapacitet za prijem i primarnu preradu grožđa tokom berbe za dodatnih 1.25 miliona kilograma grožđa za vrhunsko vino. Ukupna ulaganja u modernizaciju proizvodnje i uvođenje savremenih tehnologija, metoda i standarda rada, realizovanih u poslednjih dvadesetak godina, od ulaska M6 grupe u „Tikveš“, premašiće 45 miliona evra do kaja godine. Kontinuirano ulaganje u sve segmente rada omogućava rast i napredak kompanije.

- Bilo nam je važno da veći deo ove nove investicije bude završen pre berbe za ovogodišnji otkup grožđa, koji se ove godine odvija isključivo uz poštovanje tržišnih mehanizama za koje se dugo zalažemo. Ove godine smo imali nepovoljne vremenske prilike i kao posledica takvog stanja rod je značajno smanjen. Ali zato imamo izvanredan kvalitet grožđa i zajedno sa ovom investicijom koja omogućava bolji kvalitet vina koje proizvodimo i povećan kapacitet za prijem i preradu grožđa za vrhunsko vino, možemo očekivati izuzetno kvalitetno vino iz ove berbe. Realizacijom ove investicije korist imaju i naši partneri – uzgajivači, jer samo uz ulaganje i poštovanje svetskih standarda za kvalitetnu proizvodnju mogu da se stvore dodatne vrednost za sve, uključujući i višu cenu grožđa - rekao je predsednik Upravnog odbora vinarije Tikveš, Svetozar Janevski.

Vodeća makedonska vinarija, kako je saopšteno, posvećuje posebnu pažnju svojim ukupnim poslovanjem i svim novim ulaganjima kao i doprinosu zaštite životne sredine, razvoju zajednice i društva u celini i primeni dobrih standarda upravljanja (ESG). Nova oprema omogućava visok stepen automatizacije i digitalizacije procesa, što značajno povećava efikasnost i efektivnost prijema i prerade grožđa, štedi električnu energiju i skraćuje vreme čekanja uzgajivača.

- Sve ovo doprinosi očuvanju kvaliteta grožđa, smanjenju potrošnje energije u procesu prijema i prerade grožđa, kao i smanjenju emisije CO₂ - naveli su predstavnici vinarije Tikveš.