Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: CEPA 21 2014
06.03.2017.

Vino nedelje: CEPA 21 2014

Bodegas Cepa 21
Ribera del Duero, Španija
2400 RSD
Ocena: 90/100

Igor Luković


Nedavno je u prostorijama Ekonomskog odeljenja ambasade Španije u Beogradu organizovana verovatno prva prava online degustacija u Srbiji. Desetak ljubitelja vina sedelo je ispred velikog ekrana i kamere, uz pomoć kojih su komunicirali sa ekipom iz vinarije Cepa 21 na čelu sa njenim predsednikom Hoseom Morom. Jedna od najmodernijih u regiji Ribera del Duero, vinarija Cepa 21 prisutna je u na domaćem tržištu već nekoliko godina, zahvaljujući kompaniji 105 pa o5, i to sa svojim istoimenim vinom. Bila je ovo prilika da probamo odličnu Cepu 21 iz berbe 2014, kao i ostala vina iz ove vinarije, Hito i Malobrigo.

Cepa 21 je čisti tempraniljo, odnosno njegov najbolji klon poznat pod imenom tinto fino, odležao oko godinu dana u francuskim baricima. Malo je evropskih vina iz 2014. koja su zaista veoma dobra, budući da je većinu regiona u vreme zrenja i berbe pogodilo katastrofalno vlažno i hladno vreme. Jedna od retkih regija koju je kiša zaobišla bila je Ribera del Duero, gde su vina čak znatno bolja nego iz prethodne, 2013. godine.

To je razlog što je nova Cepa 21 zadržala isti stilski profil kao i njena verzija iz 2011, do nedavno dostupna u Srbiji. Istina, nova berba je donekle svežija i elegantnija, što je svakako dodatni plus. U čaši joj je potrebno vreme da se otvori, a prve arome vuku na zrelu, sitnu šumsku kupinu, brusnice i sušene maline. Kroz njih se posle nekog vremena pojavljuju cvetno – herbalni tonovi, kakvih, čini se, nije bilo u ranijim berbama. Nešto što, recimo, podseća na lavandu i mirtu. Primarne note dopunjene su mekim mirisima drveta, sa notom vanile i grafitne olovke. U ustima umereno puno, elegantno i baršunasto, sa čvrstim ugrizom tanina koji pak nemaju ni mrvu neprijatne suvoće, nego su već sada fino zaobljeni. Uz lagani mineralni štih, tu je i naglašena voćna svežina, koja u vibrantnoj i dugoj završnici nosi kompleksne arome kolača od šumskog voća začinjenog sa malo vanile. Cepu iz 2014. slobodno možete da čuvate, a sada će joj pre služenja dobro doći duže dekantiranje.