Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: CHARDONNAY 2015
16.12.2016.

Vino nedelje: CHARDONNAY 2015

Vinarija Komuna
Rivica, Fruška gora
900-950 RSD

Ocena: 87/100

Igor Luković


Ulazak u posao sa vinom, osim ako niste nasledili porodičnu tradiciju, mora da bude iracionalna odluka, donešena sa puno strasti, ljubavi i slepe vere u odabrani komad zemlje. Nebojši, Božani i Nikoli svega toga očigledno ne manjka. Oni su ekipa koja čvrsto stoji iza Komune, najmlađe vinarije na domaćoj vinskoj sceni, ugnježdene u maloj oazi na samoj obali Borkovačkog jezera, ispod južnih fruškogorskih padina i starog vinarskog sela Rivice. U okviru njihove male komune nalazi se pravi spomenik – najstarija očuvana vodenica na Fruškoj gori, koja bi mogla i danas da radi; te ribnjak, organska bašta, malena farma, vinarija i objekti za goste.

Vinogradi su isključivo njihovi, nadomak su vinarije, a među njima i kupljena parcela sa odličnim šardoneom koji je sada u desetoj godini, dakle: u najproduktivnijoj fazi. Iz tog vinograda stiže vino koje se odmah nametnulo kao pravac kojim bi vinarija Komuna neizostavno morala da nastavi.

Sortu će u šardoneu vinarije Komuna lako prepoznati i laici, zahvaljujući očuvanoj primarnoj voćnosti: tu su dinja, kruške, limun i žute jabuke. Na to dolaze meki tonovi putera, vanile i toplog tosta. Slična aromatika nastavlja se i ustima, gde je ovaj šardone voćan, sočan, zaokružen i umereno pun. Nakon gutljaja, u mekoj završnici ukrštaju se arome voća i fine hrastovine. Zrelo vino iz zrelog vinograda, znalački upakovano. Za premijernu berbu na tržištu više nego dobro!

Ovaj šardone traži delikatne zalogaje: plemenitu ribu belog mesa - poput orade, grdobe, šanpjera ili brancina; zatim fine meke sireve sa belim plesnima, posebno kamamber ili bri, kao i kremaste testenine i lagana jela sa gljivama.