Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Erdevik Grašac Geronimo 2021
22.02.2024.

Vino nedelje: Erdevik Grašac Geronimo 2021

Erdevik
Fruška gora
1260 RSD
Ima nešto na tom Zapadu... Mislim na zapadnu stranu Fruške gore, tamo tik uz granicu. Očigledno je da tamošnji teroar veoma prija grašcu – sa koje god strane da dolazi, srpske ili hrvatske. I opet, ekipa iz vinarije Erdevik pokazala je šta ume i zna. Oni su pre par godina ponovo ušli u posed svog vinograda na potezu Gvozdenjak, nedaleko od vinarije i posađenog sa nekoliko sorti, među kojima se našao i grašac i to na nevelikom parčetu na obodu vinograda, tik uz ivicu šume. Na prvi pogled, ne baš na idealnoj poziciji. Međutim, stiže Geronimo iz berbe 2021, tek drugo izdanje erdevičkog grašca, da nas uveri u suprotno. Tek drugo, a tako dobro!

Ispod duhovite, zabavne i ovog puta pomalo kontroverzne etikete, krije se grašac stilski odmaknut od starijeg brata iz 2020. Ovog puta, Džeronimo obiluje finim, zrelim notama polena i kamilice, na čvrstoj podlozi od žutog voća, breskvi i zrelih citrusa. Intregrisan, skladan i sočan, sa puno divne hrskave svežine. Ukus mu se otvara u slojevima i traje poprilično dugo: seno, zrelo voće, kora limuna, kajsija...

Izvanredan grašac koji kvalitetom daleko nadilazi cenu od desetak evra za koliko se prodaje. Idealan je za konzumaciju u ovom trenutku, ali bez brige može da se čuva u kolekciji bar još nekoliko godina.

92/100
Igor Luković