Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Jeremić Kanon 2021
29.02.2024.

Vino nedelje: Jeremić Kanon 2021

Jeremić
Smederevo
1680 RSD
Sve na note – umela je da kaže moja tetka za nešto što je skladno, gospodstveno i prefinjeno. A kod vinara Saše Jeremića sve je i doslovno tako, ne samo zbog činjenice da je muzički visoko obrazovan, i da je ceo njegov vinski portfolio dobio imena inspirisana rečnikom muzike: Sonata, Duet, Kanon...

U vinariji Jeremić sve je "na note" i u svakom drugom smsilu - od zgrade vinarije, preko njenog sa ukusom uređenog enterijera i pažljivo biranog umetničkog programa, do finih zalogaja koje nude, i, najvažnije od svega, preciznih i skladnih vina.

Jedno od Jeremićevih najpoznatijih vina je Kanon, kupaža merloa i kaberne sovinjona u jednakim delovima, kome je berba 2021. očigledno veoma prijala, dok su u vinariji izgleda apsolvirali način na koji školuju vina u hrastu. Zato aktuelni Kanon grmi iz čaše - što bi mladi rekli - jasnim i atraktivnim mirisom crne ribizle i uopšte sitnog šumskog voća, dopunjenog svežom mentom i toplim začinima. U pozadini se javljaju suptilne note hrasta, već u velikoj meri integrisane, iako je vino i dalje mlado. Na nepcima, primamljiva i eksplozivna voćna sočnost igra glavnu ulogu.

Iako poprilično punog tela, Kanon 2021 izbalansiran je finom kiselinom, a opšti utisak potvrđuju i izbrušeni, kvalitetni tanini. Bang for buck!

Ocena: 91/100
Igor Luković