Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Malvazija crnogorska 2016
23.09.2017.

Vino nedelje: Malvazija crnogorska 2016

Plantaže
Podgorica
900 RSD
Ocena: 87
Igor Luković


Pored širokog portfolija crvenih vina - od onih pristupačnijih, na kojima smo učili šta su punoća i tanini, pa sve do velikih vranaca i bordovskih sorti u mediteranskim premijum izdanjima iz linije Stari podrum - crnogorske Plantaže poslednjih godina ozbiljno rade i na svojim belim vinima. Da se nešto ozbiljno priprema, slutilo se još kada je izašla Luča, a potom i sveža bela vina iz linije Pro Anima. Ovog leta, iz najveće crnogorske vinarije stigla je i prva malvazija. Ne bežeći od intenziteta i punoće kao karaktera svog teroara, Plantaže su konačno dobile svoje najsvežije belo vino, kakvo im je, čini se, već dugo nedostajalo. Stvoreno je od grožđa sorte malvasia aromatica, iz vinograda koji se prostire na 7,5 ha u Ćemovskom polju.

Crnogorska malvazija je intenzivnog mirisa, sa puno karaktera. Tu su arome zrele kajsije, svežeg soka od krušaka i bagremovog cveta. Iza svega toga, javljaju se mirisi koji podsećaju na mediteransko bilje i, posebno, motar, onu ukusnu biljku mesnatih listova koja raste na kamenu uz more. Na jeziku osvaja voćna svežina i sočnost zrelog ličija. Potpuno zaokruženo, aromatično i postojano, sa vibrantnim kiselinama. Završnica ponovo nudi stono voće, uz primetnu mineralnost i nežnu gorčinu korice limuna.

Ovo vino je od onih koje ćete sa zadovoljstvom piti celo veče, bez ikakvog opterećenja, ali će se odlično uklopiti i uz oradu ili brancina sa gradela, hobotnicu ispod sača, gratinirane sen – žak školjke, salate sa piletinom ili samo dobru pastu sa parmezanom i maslinovim uljem.