Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Merlot 3 Doline 2020
11.04.2024.

Vino nedelje: Merlot 3 Doline 2020

Matijašević
Šumadija
1700 RSD
Činjenica da je Šumadija odličan teroar za merlo odavno nije nikakva novost. Vina od te sorte tamo su po pravilu odlična, zrela, sočna i voćna, baš tipična. Međutim, od kada se na tržištu pre par godine pojavio merlo Tri doline vinarije Matijašević ta tvrdnja dobila je dodatno na težini. Pre svega jer Matijaševićev merlo nosi karakteristike sa kakvima se u Šumadiji do sada nismo često sretali. Na trenutke, činilo se da ga deo publike i ne razume baš najbolje, ali kako to kod nas obično biva – bilo je potrebno da priznanje dođe od nekog autoriteta „sa strane“ – u ovom slučaju to je bilo Dekanterovo zlato – pa da Tri doline zauzmu mesto koje zaslužuju. A to mesto nalazi se tačno među najboljim srpskim crvenim vinima koja su trenutno na tržištu i sasvim sigurno na vrhu liste vina sa najboljim odnosom cene i kvalieta. Za tek petnaestak evra, u čaši će vam se naći zaista veliko vino.

U berbi 2020 merlo Tri doline pokazuje izvanredan sklad i uz sav svoj sortni voćni karakter čvrsto orijentisan na očekivane trešnje, malo tek sazrele šljive i svežinu maline i srodnih bobica – donosi i decentne, neagresivne note pametno upotrebljenog i stvarno otmenog hrasta. Tu je i čvrsta nota grafita, koja se intenzivira na nepcima, istovremeno sa sočnim voćem.

Fine kiseline vibriraju na desnima čineći vino izvanredno živahnim, dok su tanini istinski izbrušeni do perfekcije – samo se kotrljaju po jeziku. Završnica traje koliko hoćete…Zato, još jednom: bravo Matijaševići!

Ocena:95/100
Igor Luković