Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Probus 276 2016
29.06.2018.

Vino nedelje: Probus 276 2016

Deurić
Mala Remeta
1050 RSD
Ocena: 89/100

Probus kao sorta do pre neku godinu gotovo da nije postojao u svesti potrošača, budući da ga je na tržištu bilo vrlo malo. Par mikro vinarija sa Fruške gore poigravalo se sa vinima upitne kakvoće u ograničenikm tiražima, a ponekad je umela da se pojavi i poneka boca sa Instiuta u Sremskim Karlovcima. I to je bilo to. Iz te anonimnosti, probus je uskočio pravo u legendu. Prvo je vinarija Milanović probusu pristupila zaista ozbiljno. Njihova 2012. postala je kultna, ali zbog ograničenih tiraža, o njihovom probusu se često više pričalo, nego što se zaista pio. Ove godine, probusom iz 2016. godine, u igru je ušla i vinarija Deurić, a sudeći prema prvim reakcijama, stvorili su hit.

Probus je zaista potentna sorta, koja daje crvena vina kakva potrošači u Srbiji inače preferiraju – moćna, voćna i ekstraktivna. Na Fruškoj gori, očigledno, daje izvrsne rezultate. Nastao je ukrštanjem autohtone kadarke i kaberne sovinjona, međutim, karakter vina drugačiji je od roditelja. Dobar probus je intenzivno obojen, a aromatika mu je raskošno voćna, uglavnom na strani crnih i plavih bobica. Pun je, raskošan, voćan, sa dosta ekstrakta. Lako dostiže punu zrelost i lako nakuplja šećere, bez gubitka kiselina. Sve to odlično su iskoristili u vinariji Deurić, stvarajući vino odličnog odnosa cene i kvaliteta. Jer svi hoće voćno, karakterno i razumljivo, ali ne banalno vino, po razumnoj ceni. A još je i autentično!

Boja će ovde da osvoji širok krug potrošača, jer se kod domaće publike crvena vina često (iako pogrešno) i dalje procenjuju na osnovu intenziteta boje. Kad farba čašu – ihaaaj! E, ovo farba. U ovom slučaju boja - duboka, neprozirna, tamno crvena sa ljubičastim ivicima – zaista obećava i svu onu koncentraciju koja sledi na mirisu i ukusu. Arome su intenzivne, preciznog voćnog karaktera. Miris donosi plavo i crno voće: borovnice, kupine i sveže crne ribizle. Voćni tonovi dopunjeni su mirisima iz drveta: moke, kakaoa i zarezane grafitne olovke. Drvo je lako prepoznatljivo, još uvek naglašeno, ali vremenom će potpuno da legne, budući kvalitetno i vrlo vešto upotrebljeno. Na ustima takođe nema razočerenja: vino je punog ukusa, sa obiljem voćne sočnosti i očaravajuće svežine. Tanini su snažni i čvrsti, maksimalno doterani, odlične strukture. Na jeziku se smenjuju arome zrelog crnog duda, šumskog voća, crne čokolade i maraskino višnje. Izrazito postojanog i dugog ukusa. Budući i dalje mlado, dekantiranje mu veoma pomaže da se otvori.

Stvoreno je da prati hranu i odlično će se uklopiti uz čitav spektar jela lokalne kuhinje. Dovoljno karaktera i punoće, intenzivna aromatika i gipke kiseline čine ga odličnim parom za sočne ćevape, pečenja ispod sača ili čak juneći perkelt.

Igor Luković