Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Raventos i Blanc, Blanc de Blancs 2020
07.03.2024.

Vino nedelje: Raventos i Blanc, Blanc de Blancs 2020

Raventos i Blanc
Penedeš, Španija
2210 RSD
Često je problem naglasiti da je nešto istovremeno i delikatno i kompleksno – bar kada govorimo o vinu. Delikatno, jer je odmereno u napadu na vaša čula, ali i slojevito i prepuno aromatike. Recimo, kao da slušate Mocartovu simfoniju ili neku drugu vrhunsku muziku na najkvalitetnijem hi-fi uređaju koji je pojačan taman koliko treba. Dakle, ne mora da bude glasno da bi bilo dobro. I to bi - tako poetski i ukratko - bio opis za Raventos Blanc de Blanc 2020, izvanredan španski penušavac koji - zamislite - nije Kava (Cava). Ne vrtite sumnjičavo glavom - sa Cava DO, španskom tradicionalnom apelacijom za penušava vina, postoji niz problema koji su poslednjih decenija ozbiljno narušili reputaciju regije. Pokrenuta je čak i malu revoluciju među vinarima koji se protive industrijskim praksama i masovnim vinima (na primer, slučaj Corpinnat ) ali je ovaj tekst prekratak da bismo se bavili detaljima. Kuća Raventos je do pre neku godinu bila deo apelacije, ali to više nisu - uprkos tome što su upravo oni bili pokretači ideje o formiranju oznake Cava DO polovinom prošlog veka. Kako god bilo, Raventos i Blanc jedan je od svetlih primera koji vraća nadu u velika penušava vina Penedeša, koju god oznaku nosili u budućnosti.

Sa tom vinarijom i ne može da bude drugačije, budući da su upravo preci današnjih vlasnika krajem pretprošlog veka proizveli prve boce penušavih vina u Španiji, te da im vinarija zapravo vuče tradiciju još od 1497. godine (da, dobro ste pročitali) što je čini najstarijom na svetu u vlasništvu iste porodice. Danas, suprotno većini, oni proizvode penušavce od autohtonih sorti, isključivo vintažne, samo od grožđa iz svog vinograda i to sledeći biodinamičku praksu, uz odležavanje na talogu od najmanje 18 meseci. Rezultat su vina koje bez imalo straha mogu da stanu na crtu mnogim mehurićma slavne Šampanje ili italijanske Frančakorte.

Danas je tema njihov Blanc de Blanc iz 2020, napravljen kao klasična kupaža lokalnih sorti šarelo, makabeo i pareljada. Vać sa prvim mirisanjem jasno je šta znači kada je i delikatno i kompleksno. Čim prvi udar mehurića prođe, pojave se limeta i limun, tačnije njihova zagrebana kora. Tu se nadovezuje drugo sočno, delikatno voće, a onda se promole mirisi kremena, posoljenih pečenih badema i malo mekih nota kvasca – poput brioš testa ili tosta sa puterom. Ako vam se učini da je pomalo i cvetno – u pravu ste, jeste! Mehurići su sitni, obli, mazni, a sve u ustima kompaktno i sveže. Mineralno, skoro slano. Ta svežina i slanoća toliko su markantne, da ćete se tek naknadno setiti da obratite pažnju i na slast, odnosno da se zapitate ima li je. Ima, očekivano, i to sasvim integrisane, tek da popuni strukturu i podeblja voćnost. Na kraju, uz citruse i minerale, ostaje ukus tek pojedenih ringlova, sa nežnim vanilastim tonom. Dok ovo pišem, napolju je sivo i mrljavo, pada kiša. Zato se vraćam studiranju sadržaja čaše, tamo je veselo i iskričavo!
Napokon – za tek nešto više od 2.000 dinara, budite sigurni da ne možete da kupite penušavac sličnog kvaliteta. Raventós Blanc de Blancs 2020 daje daleko više nego što košta!

Ocena: 92/100
Igor Luković