Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Vranac Stari podrum 2011
10.12.2016.

Vino nedelje: Vranac Stari podrum 2011

Plantaže, Crna Gora
6000 RSD
Ocena: 94/100

Igor Luković


Dugo čekam priliku da pišem o ovom vinu, ali nikako da se namesti. Konačno, decembar je, vreme za moćna crvena vina, ali i sezona praznika, kad sebi dozvoljavamo više nego inače, pa za posebne prilike biramo i posebne boce. Zato, evo jedne zaista posebne. Izlazak na tržište vranca Stari podrum iz 2011. istorijski je momenat u poluvekovnoj tradiciji crnogorskih Plantaža. Zašto istorijski? Pa zato što su ovim vrancem Plantaže učinile veoma važan korak napred za sebe i reputaciju svoje kompanije, pokazujući da su itekako sposobne da zagaze u premijum kategoriju i naprave istinski veliko vino. Pored toga, to veliko vino stvoreno je od autentične sorte, što je posebno značajno za Crnu Goru kao vinsku regiju.

Vranac je sorta genetski blisko povezana sa kratošijom (koja je isto što i zinfandel, odnosno tribidrag ili primitivo) i plavcem malim, a njegova vina poznajemo kao duboko obojena, moćna i taninska, ali istovremeno izvanredno sveža, uvek očuvane voćnosti. U berbi 2011. godine, koja u Crnoj Gori važi za jednu od najboljih ikada, vranac je u vinogradu Ćemovsko polje dao najviše od sebe. Grožđe sa najboljih lokacija prerađeno je u obnovljenom Starom podrumu, od pre par godina opremljenim dobrom francuskom hrastovinom i novom opremom, sa namenom da se u njemu prave nove, premijum linije vina.

Tamo je nastao Stari podrum vranac 2011: duboko obojen, neproziran, gust, kompleksan, velik. Mirisa slojevitog, a u njemu arome letnje divlje kupine, soka od borovnice, prezrelih trešanja i džema od šljive, dopunjene tonovima likoriša, duvana, crne čokolade i malo moke. U ustima raskošno, izrazito punog tela sa obiljem somotastih, sočnih tanina i jedinstvenom voćnom svežinom. Arome crnog voća na jeziku ostaju u nedogled. Vranac Stari podrum 2011 je tek na početku svog razvoja: pred njim je još najmanje jedna decenija sazrevanja. Sipajte ga u dobar dekanter, pa uživajte uz odležali ramstek, sočni biftek ili sličan komad dobre junetine.