MENI
Početna
Novosti
Vino
Vino nedelje
Degustacije
Reportaže
Intervju
Vinopis
Fino
Restoran nedelje
Gastro brevijar
Šefovi
Vino & hrana
Gastro vodič
Restorani
Brza hrana
Gastronaut
Recepti
Kolumne
Magazin
Kontakt
Početna
»
Vino
»
Vinopis
Furešti i domaći
Šesti put za redom, manifestacija Dalmacija Wine Expo 2015, održana je tokom poslednjeg vikenda aprila u splitskom hotelu Radisson Blu i pokazala da je nedvosmisleno stala u red najbolje organizovanih i najznačajnijih vinskih događaja u regiji. Pre dve godine, manifestacija je podeljena na...
VINA GODINE 2015
Ne, nije ovo izbor najboljih vina u smislu bodova i ocena. Ovo su vina koja su obeležila godinu tako što su pomerila neku granucu, donela nešto novo, iz kojih smo nešto naučili, koja su nam ispričala neku drugačiju, autentičnu priču. To su vina koja su se ove godine čvrsto ugradila u sve šareniji vinski mozaik, ne samo lokalni...
DOSIJE: VADIČEP
Da bismo počeli bilo koje vinsko putovanje, dobro, bar većinu njih – izuzetak su boce zatvorene limom ili plastikom – prva stvar koju moramo da uzmemo u ruke je otvarač. Ta mala gvozdena skalamerija ulaznica je u svet koji nas čeka ispod par centimetara plute, sa svim svojim aromama, teksturama...
VINO I SNOBIZAM
Tekst čuvenog i cenjenog profesora Vojina Dimitrijevića o vinu i kulturi uživanja u istom, izvorno objavljen na sajtu b92, sad već tako davne 2005. godine, preneli smo, sa dozvolom njegove supruge Branke, prvo u našem štampanom izdanju, a potom i na sajtu. Deluje kao da je tekst juče napisan, iako je od njegovog inicijalnog objavljivanja proteklo više od decenija...
Radosno i časno vino!
Ali vino!... Kakav kozer! Istovremeno i teme i sredstvo, i subjekat i glagol! Ako je dvoje za stolom, vino je treći. Obraća se svakome lično i prisno, učestvujući pri tom u zajedničkom razgovoru svih.
Lepo vaspitani divljak
Sorta sve popularnija kod potrošača, što je trend koji se godinama unazad ne zaustavlja i koji preti da na globalnom nivou ugrozi najpopularniji i još uvek neprikosnoveni šardone. Zapravo, to se na neki način već dogodilo, pošto je zagovornicima ABC pokreta (Anything but chardonnay) sovinjon veoma čest izbor...
Sve osim šardonea
Kada je američki vinski publicista Frenk Prial u svojoj kolumni Wine Talk u New York Times-u, 30. avgusta 1995. godine pisao o tržištu ugušenom masovnim vinima proizvedenim od šardonea, i prvi put pomenuo neformalni Anything but Chardonnay (skraćeno: ABC) gerilski pokret među vinopijama koji je insistirao na potrošnji...
FLOWER POWER
Muskat...to je ono slatko?mmmm...jeste... ali u stvari nije! Zapravo, muskat uopšte nije jedan. Muskati su grupa sorti vinove loze koja broji preko 200 vrsta. Uopšteno, vina od tih sorti danas među poznavaocima vina nemaju preveliki ugled, ali ipak apsolutno svako mora da ima poštovanje prema ovoj...
Paralelna vinska stvarnost
U Bibliji, u Knjizi postanja opisano je kako je prilikom stvaranja sveta Bog trećeg dana naredio da zemlja iz sebe pusti travu, bilje što nosi seme i drvo rodno koje rađa rod po svojim vrstama. Dakle, i vinovu lozu. I bi tako i Bog vide da je dobro. Po svoj prilici, ovo je prva zapisana definicija savršenog vinogradara...
PENUŠAVA VINA SRBIJE
Konačno, došao je i taj broj Vino & Fino magazina, ta godina, taj mesec, i taj dan, kada je u Srbiji postalo moguće nabaviti dovoljno domaćih penušavaca da se organizuje prava degustacija. Osam boca, osam dobrih vina i osam potpuno različitih stilova: od muskata, preko svežih i zelenih, do tercijarnih i zrelih...
«
‹
1
2
3