Početna»Vino»Vinopis»DEL BOY ILI KAKO OBOJITI NOVEMBAR
20.11.2018.Igor Luković

DEL BOY ILI KAKO OBOJITI NOVEMBAR

Degustacija svih mladih božolea sa tržišta

vinopis del boy ili kako obojiti novembar vinski magazin vino fino
U ovo doba godine, kad stigne taj famozni treći četvrtak u novembru i sa njim mladi božolei, setim se redovno epizode Mućki u kojoj Del Boj pokušava da fascinira devojke u baru naručujući Božole Nuvo, ali iz 1979. Za božole sam prvi put čuo baš u toj seriji i – iskreno - tada nisam razumeo foru. Međutim, novi Božole je toliko famozan da je referenca na njega lako mogla da prođe kao podloga za skeč u popularnoj seriji. Francuzi su polovinom prošlog veka odradili odličan marketinški posao, i mladi game iz regije Božole postao je sinonim za mlada vina širom sveta. Vinski snobovi o novom božele često govore i sa podsmehom i prezirom, kao o inferiornom i jednostavnom vinu, ali se i dalje širom sveta svake godine proda oko 300 miliona boca tog vina!

Nepretenciozni, lagani, voćni i sveži mladi božole tu je da nam oboji sivi novembar, da nas nasmeje, podnapije, razveseli i osveži - i samo tako ga i treba doživeti. U onu popularnu teoriju koja kaže kako božolei najavljuju kvalitet vina iz aktuelne godine, ipak, nikad nisam poverovao. To je vino naprosto za žurke i slavlja, ali ga to ne čini manje vrednim!

Na domaćem tržištu svake godine osvane nekoliko etiketa, od kojih su već tradicionalno tu Louis Max i Georges Duboeuf. Pred ta dva, ove godine imamo i Henry Fessy kao vrlo zanimljiv iskorak. Degustacija sva tri vina bila je zabavan posao, pogotovo jer su listom sasvim solidni, iako prilično različiti. Ista im je jedino snažna ljubičasto – crvena boja.

Louis Max Beujolais Nouveau 2018
85/100
996 dinara


Nisam siguran da sam ga probao baš svake prethodne godine od kad se uvozi, ali ne mogu da se otmem utisku da je ovo jedan od najboljih novih božolea pod etiketom Louis Max do sada. Miris mu je tipičan, sa notom banane ili veštačke kruške (ko je pio klaker ili makedonsku gazozu, zna o čemu govorim) ali ne previše napadan, sa puno crvenog voća: trešanja, jagode, soka od višnje; kao i malo borovnice. Na jeziku mekan, skladan, sa nežnim taninskim ugrizom. Na kraju odaje mali višak alkohola i nežnu gorčinu.

Georges Duboeuf Beujolais Nouveau 2018
84/100
1210 dinara


Žorž Dibef suvereni je vladar regije Božolea, sa širokom paletom vina i najviše proizvedenih boca godišnje. Čak i novi božole u toj kući proizvode u nekoliko različitih cenovnih i kvalitativnih kategorija. Ovo vino ima miris slatkiša sa aromama crvenog voća, recimo, bazoka žvake i pez bombona od jagode. Prisutan je i poslovični „bananasti“ karakter, ali i note crnog voća. U pozadini se javlja i neki, pomalo težak, karamelasto – mlečni ton, koji podseća na uprženi šećer ili prepečeni patišpanj. Lagan u ustima, svež, vibrantan i prilično voćan, ali sa taninima neočekivano grubim i intenzivnim. Završnica suva i pomalo „ćoškasta“.

Henry Fessy Beujolais Villages Nouveau
86/100
1065 dinara


Nećete često videti novi božole sa Villages oznakom porekla. Ovo vino dolazi iz vinarije Henry Fessy - inače u vlasništvu čuvene burgundske kuće Louis Latour - smeštene u sred Grand Cru apelacije Bruji.

Ovo njihovo vino pružiće vam prilično puno za jedan božole nuvo. Lagano je obojen, ali mirisa čvrstog, intenzivno voćnog i prilično ozbiljnog. Ima tu i crnog i crvenog voća: kupine, crvene ribizle, maline; kao i nežnog začinsko – herbalnog karaktera. Sočan, solidno pun, gipkih kiselina, postojane arome, sa nežnom gorčinom na kraju. Ovo vino može u narednim zimskim mesecima da igra i ozbiljnije uloge uz hranu od onih koje su namenjene novim božoleima.

Lepota mladog božolea je u tome što bez opterećenja možete da ga pijete samog, čak i rashlađenog, a lako će pokriti vrlo širok spektar zalogaja. Zato, nabavite bocu ili dve – sad ih ima u svakoj vinoteci - pa narežite sireve i dobre proizvode od suvog mesa. Uz božole ide i toplo kestenje, pica sa paradajzom, pa i jagnjetina, ćuretina, teletina, sarmice ili slična zimsku hrana. Čak i da ništa da ne uparite osim dobrog društva i dobre muzike, uživaćete! It's beaujolais nouveau time!