Početna»Vino»Vinopis»Degustacija šampanjaca: dah francuskog glamura
12.01.2018.

Degustacija šampanjaca: dah francuskog glamura

Na vrhuncu praznične sezone panel magazina Vino & Fino degustirao je šampanjce koji se mogu kupiti u vinotekama u Srbiji

vinopis degustacija šampanjaca dah francuskog glamura vinski magazin vino fino
I oni su stigli na red. Šampanjci, sinonim za dobra penušava vina, i u Srbiji su počeli da se troše, cene i piju i van proslava, svečanosti i specijalnih trenutaka. Ipak, period oko Nove godine ostaje vreme u kome sebi najčešće dozvolimo da ruku zavučemo dublje u džep i dopustimo sebi uživanje u vrtlogu plemenitih mehurića.

Iznenađujuće je koliko se mnogo šampanjaca uvozi na naše tržište! Sasvim je izvesno da se ne prodaju svi dobro, što smo mogli da vidimo i na degustaciji, jer su neka vina bila primetno umorna, verovatno predugo čuvana po magacinima i na policama vinoteka.

Izbor smo suzili ograničavajući se na klasične Non Vintage šampanjce, sa oznakom Brut i Rose, budući da njih ima najviše i da su najprodavaniji od svih.

Degustacija nam je pokazala ono što smo znali – u Šampanji uglavnom nema promašaja i naročito slabih vina, sve je manje-više na sličnom nivou kvaliteta. Međutim, stilovi se itekako razlikuju. Na vama je da odaberete onaj koji vam najviše leži i častite sebe što pre. Jer, sigurno ste zaslužili!

Za ovo izdanje magazina Vino & Fino, šampanjce su degustirali i opisali: Dejan Maslovara, Đorđe Zarić, Nenad Kostić, Tomislav Ivanović, Perica Radović i Igor Luković.

Loius Roederer Premier Brut NV


Najpopularnije i najprodavanije vino kuće Louis Roederer traži pažljivog i fokusiranog konzumenta. Vrlo slojevito, ali pritajeno i tiho, gotovo meditativno vino. Sa jedne strane, daje jasne primarno voćne impresije, a sa druge nudi ozbiljnost aroma odležalih i zrelih vina. Izuzetne strukture, vino koje ostaje postojano od vrha do korena jezika, čisto i sveže, zaokruženo i sočno istovremeno. Spektar aroma kreće se od tonova bobičastog voća: zgnječene borovnice i ribizle; pa preko mirisa limuna, narandže i zrele jabuke; sve do mekih nijansi bele čokolade, dima i prepečenog hleba. Delikatne strukture, svilenkasto, sitnih, vrcavih mehurića, sa očaravajućom, čeličnom svežinom koja na nepcima traje beskrajno dugo. Odličan će biti uz klasičan japanski suši, a nećete pogrešiti ni ako ga odaberete kao vino za sveže ostrige.

G.H. Mumm Cordon Rouge NV

Da krenemo od kraja... Kakva završnica! Intenzivna, duga i kompleksna, najbolji je deo ovog vina i u sebi sublimira sve ono što Mumm zaista jeste. Još jedan od šampanjskih klasika, pretencioznji je nego što biste očekivali i na dobar način distinktivan, robustan i muški. Miriše na koricu svežeg, jače pečenog domaćeg hleba, krem od limuna, livadski med i bombone od narandže, a tu su i note bilja i đumbira u prahu. Na nepcima žilav, pun i peckav, sa slojevitim ukusima voća i završnicom baš onakvom kakvom smo je opisali na početku. Uz Mumm slobodno probajte neko intenzivnije jelo. Pačije grudi u sosu od pomorandže? Može!

Billecart Salmon Brut Reserve NV

Zlatno žut, pune, duboke boje od koje očekujete potpunu aromatsku zrelost, ali onda ostanete iznenađeni... Na prvo mirisanje Billecart Salmon je pritajen i ćutljiv, a onda polako, jednu za drugom, otkriva niz veoma distinktivnih aroma. Počinje zrelom kruškom, nastavljaju se breskva, pa note tropike, zatim nagoveštaj crvenog voće, cvetni štih, pa herbalno – zeljasti ton, a onda tercijara: topli biskvit, puter, lešnik... Na nepcima sav umeren i odmeren, sav na note, spakovan tesno kao noga u novoj cipeli – ništa ne štrči, ništa ne viri. Sitni mehurići, umereno telo, ista takva nežna slast i vibrantne kiseline, te primetna mineralnost u slojevitoj završnici. Sve je tu.Moet Chandon Brut Imperial NV

Klasika u punom smislu te reči. Najpopularniji i najprodavaniji, bar na domaćem tržištu, popularni Moet nudi razumljiv i jasan šampanjski stil. Naprosto, vino sa kojim nema greške. Dopadljivog mirisa u kome su sve komponnete, od primarne do tercijarne aromatike, podjednako zastupljene. Počinje očekivanom svežinom zelenog voća, citrusa i čak nečega poput ribizle, nastavlja se na nežne herbalno – cvetne note, a završava u prefinjenim zrelim nijansama sa karakterom kvasca i orašastog voća. Precizno u ustima, odličnog odnosa slasti i kiseline, živahno i pitko, sa notom mineralnosti u svežoj završnici. Ako bocu ne trošite u večernjem izlasku, probajte ga uz plemenitu ribu, dobru domaću piletinu ili neki lagani voćni tart, recimo sa kruškom.

Moet Chandon Imperial Rose NV

Intenzivan u svakom smislu. Prilično jako obojen, sa dubokom crveno – roze bojom, snažnog, jasnog mirisa crvenog voća i sočnog, raskošnog ukusa. Voćnost je u prvom planu, tu su arome divljih jagoda, crvene pomorandže, maline i sirupa od nara. Iza toga, pojavljuju se ljutkaste začinske note, đumbir, beli biber i kutija školske krede. Ukus u svojoj raskoši donosi i pravu šampanjsku eleganciju, zaobljenost, sočnost i mineralnu svežinu, koja završnom ukusu daje dubinu i plemeniti karakter. Nakon gutljaja, uz voćnost, na jeziku ostaje intrigantan slankasti ukus. Zalogaji sa dimljenim lososom ili srednje pečeni odrezak tune izmišljeni su za njega.

Laurent Perrier Brut NV

Ako otvarate više šampanjaca za redom, dobro razmislite gde ćete u nizu da smestite ovaj. Njegov prefinjena elegancija i mineralnost, lako mogu da budu pokriveni voćnošću i snagom nečeg robusnijeg, a isto tako, neki jednako fini, ali stilski drugačiji šampanjci, pored Laurent Perrier-a mogu da izgledaju banalno. Ovo vino je razvijeno, kompleksno, ali elegantno i prefinjeno, sa izraženom aromatskom svežinom. Perzistentnih, sitnih mehurića, miriše na bele breskve i jabuke, uz note citrusa. Kompleksnost daju tonovi lešnika i tosta sa maslacem. Vrlo sveža, čista završnica, mineralna i citrusna.

Taittinger Brut Reserve NV

Bogato i toplo – tako bi izgledao najkraći opis Taittingera. Miris mu je zreo, zaobljen, sa toplim notama pečene jabuke, krem brulea i kore limuna, uz intenzivni cvetni karakter. Svo to bogatstvo, punoća i lagana slast na jeziku izbalansirani su elegantnom, svežom kiselinom, koja ga čini vinom savršenim da pokrije širok spektar prilika. Lako ga je piti samog, ne opterećuje, a svežina koju poseduje – a koja verovatno dolazi od većeg procenta šardonea u kupaži – smešta ga među odlične aperitive. Širok spektar salata sa prelivima i klasičnih kanapea biće mu sasvim dostojna pratnja.

Veuve Clicqout Brut Yellow Label NV

Čipkasto, kitnjasto, brzo, razigrano... Takva je žuta etiketa udove Kliko. Savršen aperitivni šampanjac, koji ne bi trebalo zanemariti ni kao odličnu pratnju za školjke na buzari, pastu sa škampima ili zapečene jakobove kapice. Glavni adut mu je svežina, koja sa lepršavim mehurićima daje dinamičan ukus. Aromatika je očekivano sveža, ali i jednako duboka. Kivi, pa poslovični citrusi, zelene kruške i crvena narandža glavni su tonovi na nosu. Tu su i daleki prizvuci dima, tosta, nugata i nekog domaćeg patišpanja sa pravim puterom. Na jeziku dugo poigrava zrelo voće i citrusni štih integrisan u umereno puno telo i hrskavu završnicu. Pazite! Jedna boca nije dovoljna, ni u jednoj opciji.

Piper-Heidsieck Cuvée Brut

Znate onu veliku, okruglu, žutu letnju šljivu? Kad je zagrizete pukne i razlije se onaj divni aromatični sok, a oko koštice ostane prijatno kisela. To je prva impresija posle prvog gutljaja ovog zrelog i moćnog šampanjca. Na mirisu nećete imati dilemu: ovo je razvijeni, sočni i zreli primerak, tercijarnog karaktera. Punog tela, sočan, sa aromama pomenute šljive, zrelog belog grožđa, ušećerene kore limuna i svežeg ispečenog lisnatog peciva. Na punoću i zrelost savršeno se nadovezuje vibrantna kiselina, koja nosi intenzivnu završnicu u kojoj se javljaju note đumbira i grejpfruta. Intenzivno i puno vino koje će se bez problema nositi čak i sa masnijim mesom poput klasične hrskave prasetine.Veuve Clicquot Rose NV

Ako je potrebno da nekome, ko ga nikada ranije nije probao, objasnite svu lepotu roze šampanjca, bez dileme, otvorite mu prvo bocu Veuve Clicquot-a. Poseduje snažnu dopadljivu voćnost, sa klasičnim mirisima maline, jagode i trešanja, dok mu sa druge strane ozbiljnost i dubinu daje savršeno dozirana aromatika koja potiče od odležavanjai zrenja na kvascu, gde se smenjuju tost, orasnice, kroasani... U ustima svežina sa slasnim, mekim telom i karakterom citrusnog i crvenog voća, uz intenzivne začinske tonove mlevenog đumbira na kraju. Univerzalni igrač uz hranu, prijaće mu riba, jednako kao i svetla mesa ili lagani voćni deserti.

Piper Heidsieck Rose Sauvage NV

Ako naginjete eleganciji i pitkosti, ovo definitivno nije vaše vino. Međutim, ako vam treba šampanjac koji ćete otvoriti uz recimo, roštilj, ili praznično pečenje, odnosno, generalno neko robustnije jelo, onda je Rose Sauvage pravi izbor za vas. Neobično jako obojen, jednako pun i intenzivan, karakter mu je zreo i naglašeno voćan: crne španske višnje, prezrele maline, klementina... Tu su i mirisi koji podsećaju na čaj od šipka, hibiskus, vanilu i dim. U ustima izrazito puno, sočno i rustično. Na francuskom, „sauvage“ znači divlji. Očigledno, ime mu odlično pristaje.

Laurent Perrier Cuvée Rosé Brut NV

Ovo je još jedan izrazito voćni roze šampanjac, naglašeno svež, elegantan i klasičan u svom stilu. Srednje intenzivne boje, srednjeg tela, svilenkast i mek, sa perzistentnim mehurićima i očaravajućom svežinom. U ustima rafiniran i balansiran, postojan u završnici. Njegova upečatljivost i autentičnost, osim u izboru teroara, leži i u danas retko primenjivanoj metodi saignée (bleeding, odnosno krvarenje) i činjenici da je stvoren isključivo od pino noara. Miriše na sitno, crveno i crno bobičasto voće, maline, jagode, borovnice i kupine, uz tamne citruse i jasan mineralni štih koji priziva kredu i morsku obalu. Bogate strukture, izbrušen, hrskav i dobro balansiran, pravo je gurmansko vino koje neizostavno treba piti uz fine obroke. Razmislite o pačijem konfitu, zečetini, jaretini ili gratiniranom jastogu.