Početna»Vino»Vinopis»Koliko oblik čaše zapravo utiče na ukus vina?
11.10.2018.

Koliko oblik čaše zapravo utiče na ukus vina?

Stručnjaci se slažu da oblik vinske čaše na vrlo suptilan način menja našu percepciju vina, da menja njegov intenzitet ali da je ta razlika gotovo neuhvatljiva u laboratoriji

vinopis koliko oblik čaše zapravo utiče na ukus vina vinski magazin vino fino
Ove godine vinski svet tiho obeležava jedan mali, a zanimljiv jubilej - 60 godina od kada je napravljena prva čaša vina napravljena za neku konkretnu sortu!

Iako se danas podrazumeva da se različite sorte vina često služe u različitim čašama, ovaj običaj star je samo šest decenija. Godine 1958. austrijski proizvođač čaša Klaus Jozef Ridl dodao je u svoj katalog novu čašu po imenu Burgundy Grand Cru. To je bila prva čaša u istoriji napravljena za konkretno vino.

Maksimilijan Ridl, današnji prvi čovek kompanije Ridl, kaže da do njegovog dede niko nije obraćao pažnju na oblik čaše.

- Moj deda je primećivao da mi najmanja promena u obliku čaše utiče na ukus vina - rekao je direktor kompanije koja danas pravi specijalizovane čaše za oko 200 različitih vrsta i stilova vina.

Ideja da svako vino treba da ima svoju čašu danas je toliko široko prihvaćena da se ekskluzivni proizvođači kao što su Zalto i Gabriel-Glas izdvajaju po tome što prodaju univerzalne čaše, koje odgovaraju svim stilovima vina!

Naučna istraživanja potvrđuju da ukus vina zavisi od oblika čaše, ali i da su u pitanju veoma suptilne razlike. Godine 2001. u magazinu Journal of Wine Research objavljena je studija u kojoj su studenti enologije vezanih očiju degustirali vina u različitim čašama. Otkriveno je da postoji razlika u "totalnom intenzitetu" vina ali da je ta razlika gotovo neuhvatljiva u laboratoriji.

Greg Hirson, kalifornijski stručnjak za hemiju vina, napisao je tezu o uticaju oblika čaše na ukus vina. On je izučavao evoluciju arome vina u pet različitih čaša. On je otkrio da je glavni parametar koji utiče na aromu - odnos između maksimalnog prečnika čaše i prečnika njenog vrha.

- Odmah po sipanju ne može se utvrditi nikakva razlika u koncentraciji isparljivih supstanci. Ali, nakon pet do deset minuta, pojavljuju se male razlike u intenzitetu komponenti ukusa, a te razlike u velikoj meri zavise od ovog odnosa - rekao je Hirson.

Za Hirsona, oblik čaše je samo jedan deo ukupnog iskustva konzumacije vina.

- Atmosferski pritisak, raspoloženje, zdravlje, društvo, osvetljenje, zvuk, svetlo, oblik čaše, temperatura i bezbroj drugih detalja menjaju način na koji se vino percipira - kaže Hirson.

Univerzalna čaša: Džensis Robinson smatra da je jedan oblik čaše za vino sasvim dovoljan

Proizvođači čaša svesni su da ne postoji univerzalni metod za određivanje pravog oblika čaše. Maksimilijan Ridl kaže da se do pravog oblika dolazi učeći kroz greške:

- Radim tako što okupim vinare i eksperte za vino sa velikim iskustvom sa nekom sortom. Prvo se složimo oko toga koje osobine nekog vina želimo da istaknemo, a koje da ublažimo. Nakon toga, probamo vino više puta, u već postojećim Riedel čašama. Postepeno gradimo vokabular uzroka i posledica, to jest listu načina na koje su osobine vina pojačane ili ublažene u različitim čašana - govori Ridl.

Vinski stručnjak i kritičar Džensis Robinson nedavno je lansirala svoju linijiu čaša, sa idejom da stvori jedinstvenu čašu koja će biti podesna za sve sorte. Ovo sasvim odgovara njenom stanovištu o tome da se ne treba mnogo zamarati različitim oblicima čaša za konkretne sorte i stilove vina:

- Imala sam na samom početku ideju o tome kako treba da izgleda moja univerzalna čaša: u obliku cveta lale, sa širokim dnom - ispričala je Robinson, koja je veoma zadovoljna konačnim rezultatom.

Robinson priznaje da različiti oblici čaša imaju suptilan uticaj na aromu, ali smatra da ljubitelji vina ne bi trebalo da budu opsednuti time:

- Život je suviše kratak da bismo pravili kolekcije čaša koje su u suštini veoma nalik jedna drugoj - rekla je.

I pored opreza sa kojim neki vinski stručnjaci pristupaju teorijama o uticaju oblika čaša na ukus vina, svetsko tržište se u sve većoj meri navikava na to da postoje različite čaše za različite sorte, a u nekim od najboljih svetskih restorana, kao što je Eleven Madison Park, sada se podrazumeva da će vam vino biti posluženo u čaši koja je prilagođena sorti. Činjenica da sve više malih vinskih hobista u svojim domovima ima kolekcije čaša za različite sorte i da prodaja ovakvih čaša sve više raste govori da je u pitanju trend koji je "sišao u mase" i od koga više nema bežanja.