Početna»Vino»Vinopis»Kremen Kamen iz tri berbe
17.03.2017.Igor Luković

Kremen Kamen iz tri berbe

Kako je jedan od najboljih srpskih kabernea pokazao razlike u berbama i svu raskoš teroara Negotinske krajine

vinopis kremen kamen iz tri berbe vinski magazin vino fino
Ne pruža se svakog dana prilika da se u čaši nađe Kremen Kamen iz sve tri dosadašnje berbe: 2011, 2012. i 2013, pa sam iznenadni poziv na degustaciju prihvatio bez razmišljanja. Taj kaberne sovinjon vinarije Matalj slavan je i na domaćem terenu i u regionu. Razlog je, najpre, postojan kvalitet potvrđen međunarodnim priznanjima, ali i osoben karakter određen teroarom sa kog vino dolazi.

Negotinska krajina polako se nameće i profiliše kao rejon u kom kaberne daje izvrsne rezultate, pogotovo u vinogradima oko Rajca, Bukova i Tamniča. Kremen Kamen dolazi iz potonjih, sa poteza Kremenjača, podignutih na bogatoj podlozi sastavljenoj od sedimentnih stena različitog geološkog sastava.

Na maloj vertikalnoj degustaciji u beogradskom restoranu Ambar, Kamen je pokazao postojanost u interpretaciji svog teroara, dajući prepoznatljiv profil gustativnih senzacija, ali i naglašavajući jasne razlike među različitim godinama berbe.


Kremen Kamen 2011
91/100


Počeli smo sa najstarijim, Kremen Kamenom iz 2011. godine. Uprkos polusatnom dekantiranju, vino se pokazalo i dalje mlado, mirisa koji će tek evoluirati. Arome su naglašeno primarne, sa dobro integrisanom notama drveta i bez ikakvih naznaka evolucije. Dominira sveže crno voće, intenzitet je umeren, raspoznaje se sortni potpis u vidu crne ribizle, tu su i kupine, te fina nota ljubičice. Hrast u pozadini, potpuno smiren. U ustima izrazita svežina, gipkost, i još uvek pomalo suvi tanini, čiji ugriz ostaje na desnima dugo posle gutljaja. Arome se zadržavaju izrazito dugo, a na jeziku se prepliću sveže crno voće i hladne začinske note. Kamenu iz ove berbe trebalo je najviše vremena u dekanteru i čaši da bi se otvorio, a svoje pravo lice pokazao je tek posle par sati stajanja. Ako imate bocu u kolekciji, čuvajte je još.



Kremen Kamen 2012
94/100


Najkompleksniji i najpotentniji Kamen do sada definitivno dolazi iz 2012. Kombinacija izrazito toplog leta i suve jeseni te godine, sa mikroklimom vinograda na 250 metara nadmorske visine okruženog šumovitim brdima sa kojih se noću spušta hladan vazduh čuvajući grožđe od prebrzog zrenja, dala je punoću i raskoš, ali bez ukuvanosti i sa očuvanom svežinom. Kremen Kamen iz 2012. intenzivnije je obojen u odnosu na druga dva. Boja odaje toplu godinu, koncentrisana je, iako ne previše intenzivna, sa laganim bordo tonovima na obodu. Gusto, teško pokretljivo vino, vidljivo ekstraktivno. Aromatski profil potpuno je prepoznatljiv i tipičan za Kamen. Snažne, primarna voćne note dominiraju, upakovane u veoma kvalitetno drvo. Očekivano, ponovo crna ribizla, uz borovnicu i kupinu. Nadovezuju se grafitna olovka, kedrovina, nežne note crne čokolade i ponovo ljubičica i eukaliptus, koji se u ustima kasnije intenzivira. Tanina je obilje, ali odlične granulacije, kotrljaju se po jeziku bez štipanja i suvoće, gotovo savršeni. Puno, raskošne i slojevite strukture, sa vibrantnom kiselinom, koja intenzivira voćni krešendo u sočnoj završnici. Skladno, slojevito, veliko. Vino koje će svoj puni potencijal dostići tek za koju godinu, a i iza toga trajaće dugo.



Kremen Kamen 2013
90/100

Najmlađi Kremen Kamen, koji je trenutno na tržištu, dolazi iz 2013. Na mirisu stegnut, isprva zatvoren, ali stajanje u dekanteru mu pomaže. Na nosu još uvek dominira uticaj drveta, tu su tonovi tosta, kafe, malo dima i vanile. Iza toga se pomalja crno voće, najpre sok od borovnice i naravno, kasis. Na jeziku, neočekivano, nudi prilično zrele i meke tanine. Utisak je da u ustima deluje otvorenije i zrelije nego na nosu. Ukusom dominira voćni karakter, a arome hrasta padaju u drugi plan. Vrlo pitko, brzo se otvara, umereno puno, elegantno i zaokruženo. Najmlađem Kamenu treba još malo vremena, ali mu već sada dekanter značajno pomaže.

Biće pravo uživanje pratiti razvoj prvih berbi Kremen Kamena u narednim godinama, kao i dodavati im one koje tek dolaze. Neslavne 2014. ovo vino nije proizvedeno, pa za dve godine očekujemo prvo 2015, a za njom i 2016. za koju se prognozira da će dati vino bar jednako dobro kao ono iz 2012. Za sada, Kremen Kamen, kao najreprezentativniji kaberne iz Negotinske krajine, pokazuje sav potencijal svoje regije. Rekao bih, potencijal koji do nedavno nismo ni slutili da imamo.

Igor Luković