Početna»Vino»Vinopis»TAJNE STAROG PODRUMA
23.06.2016.

TAJNE STAROG PODRUMA

Velika crvena vina crnogorskih Plantaža

vinopis tajne starog podruma vinski magazin vino fino
Danas je on obnovljen, opremljen najmodernijom tehnologijom i drvenim sudovima najboljih francuskih proizvođača i namenjen poizvodnji i negovanju posebnih serija premijum vina.

Prva vina koja su u liniji Stari podrum iz berbe 2011. prošle godine izašla pred kupce, moguće je napraviti samo u najboljim bernama. To su vina koja poseduju onu kompleksnost koja dolazi kao rezultat jedinstvenog teroara i godine u kojoj su klimatski uslovi savršeni za sporo, ali potpuno sazrevanje grožđa, kada ono sačuva sve svoje primarne arome i postigne idealan odnos ekstrakta, svežine i šećera. Godina 2011. dala je u vinogradima Ćemovskog polja toliko dobre rezultate, da je u Plantažama odmah prozvana Zlatnom berbom. Najbolje grožđe, ručno brano na posebnim lokacijama, u Starom podrumu pretočeno je u vino i negovano pažljivo u buradima od najfinijeg francuskog hrasta.

Stari podrum 2011

Nesvakidašnja kupaža peti verdoa, vranca i merloa, od grožđa iz probirne berbe najzrelijih grozdova sa mikrolokaliteta Šipčanik na Ćemovskom polju. U barik buradima od francuskog hrasta provelo dve godine, zatim se godinu dana doškolovavalo u velikoj bačvi, pa još godinu dozrevalo u boci.
Intenzivan miris vam neće otkriti koje sorte su u čaši, ali će vam otkriti odakle dolazi vino. Sočno je i voćno onako kako to mogu da budu samo vina iz mediteranske klime. Nije lako rasplesti prepletene slojeve aroma. Nižu se mirisi kupine, džema, likera od višnje, malo kasisa i zrelih crnih šljiva. Kada prođe prvi voćni udar, otvaraju se mirisi sveže rezanog duvana, fine note drveta i slatki začini. Raste i razvija se u čaši. Gutljaj donosi novu impresiju, sočno je, puno i veoma meko, istovremeno sveže poput šake bobičastog voća koju ste stavili u usta. Čvrste strukture, zrelih tanina i dugog završnog ukusa. Vino potpuno spremno za konzumaciju, sa potencijalom za dalje odležavanje. Kada birate zalogaje da isprate Stari podrum 2011 – red label, birajte crvena mesa, teletinu ispod sača, pačije grudi, rebra sa roštilja i odležale, punomasne sireve.

Stari podrum vranac 2011

Čist vranac od ručno branog grožđa sa specijalnih mikrolokacija u vinogradu, odležavao četiri godine, od čega jednu u francuskim baricima, dve u velikim hrastovim bačvama i jednu u boci.
Duboke, neprozirne tamno crvene boje, gust i spor u čaši. Miris slojevit, kompleksan, dubok, a u njemu mirisi crnog i crvenog voća, kupine, zrelih trešanja i šljive, dopunjeni tonovima likoriša, crne čokolade i malo sveže pečene kafe. U ustima raskošno, sa punoćom koja ne može lako da se prepriča i jedistvenom voćnom svežinom. Razvija se, raste i traje, tanina ima puno, ali su somotasti, sočni i obli. Arome borovnica i kupina na jeziku ostaju unedogled. Vino koje je tek na početku svog razvoja, još sa obiljem primarnih aroma i pred kojim je najmanje jedna decenija sazrevanja. Sipajte ga u dobar dekanter, pa uživajte u njemu uz odležali ramstek, biftek ili sličan komad sočne junetine.