Početna»Vino»Vinopis»VINARIJA, TO SU LJUDI!
06.12.2016.Jovana Seničan Jankov

VINARIJA, TO SU LJUDI!

VINSKI PORTRET: VINARIJA DEURIĆ, FRUŠKA GORA

vinopis vinarija to su ljudi vinski magazin vino fino
Pojavili su se ni od kuda i ušli u... Dobro, rano je za legendu, o tome ćemo možda moći da govorimo za par decenija, ali ušli su u priču, u fokus, u žižu vinske javnosti. Vinarija Deurić krenula je u ozbiljnije pozicioniranje na tržište u najtežem mogućem trenutku: prošle godine i to sa vinima iz berbe 2014, u najmanju ruku veoma izazovne. Ipak, već tada, u vinima Talas crveni i beli nije bilo greške. Bila su to solidna, tehnološki savršena vina u kojima je izvučen maksimum iz grožđa. Ta veština nije slučajna, pošto je konsultant-enolog koji kreira vina u vinariji čuveni Dominik Deltel. Tu je i stalna domaća ekipa koja brine o vinogradu, dok u podrumu vina stvara i neguje mladi tehnolog Mirko Niškanović. Šta su zaista dometi tima vinarije Deurić mogli smo da vidimo tek ove godine, kada su pred ljubitelje vina stigla vina iz berbe 2015, sa novim etiketama i unapređenim pristupom. Još nisu ni stigla do potrošača, kada je iz Sofije, sa balkanskog takmičenja BIWC 2015, stigla vest da je vinarija Deurić sa svojim vinima osvojila četiri zlatne, dve srebrne i tri bronzane medalje. Kao šlag na tortu, njhove etikete dobile su specijalno priznanje za dizajn.

Odjednom, svako je želeo da zna: ko su ti Deurići?

Ko su oni?

Porodica Deurić dugo se bavi voćem. Vlasnici su jedne od najvećih i najsavremenijih plantaža jabuke na Fruškoj gori, a u vino su otišli iz čiste strasti, kako to obično biva. Za to je najzaslužniji mladi Mitar Deurić:

- Uzgoj jabuke i drugog voća je manje-više matematička stvar. Ako znate šta i zbog čega radite, znate i kakav ćete proizvod na kraju dobiti. Sa grožđem i vinom je ipak drugačije: vino je izazov, vino zavisi najpre od podneblja i klime, a onda i od ljudi. Kompleksno je i izazovno napraviti dobro vino. Pored toga, nema plemenitije stvari koju možete da proizvedete u nekoj grani poljoprivrede. E, zato sam rešio da stanemo na crtu! - kaže on samouvereno.

- Pažljivo smo planirali, konsultovali najbolje stručnjake i odabrali najbolje moguće pozicije za vinograde. Tako smo planirali i vinariju i tako radimo i dan danas - istakao je Deurić.

Uz Mitra, enologe i vinare, deo tima vinarije Deurić na mestu direktora prodaje ove godine je i Zlatko Živanić, čovek čije veštine u prodaji poštuju svi koji se bave vinom u Srbiji, čak i konkurenti. Na pitanje zašto je odlučio da se priključi mladoj i relativno neafirmisanoj vinariji, Zlatko kaže:

- Meni je stiglo puno ponuda za posao, zaista sam mogao da biram. Međutim, Deuriću me je privuklo baš to što su na samom početku, pa mogu pozicioniranje i prodaju da gradim od samog početka, bez balasta i prethodne loše, ili dobre, reputacije. To se pokazalo kao pravi potez i čini mi se da zaista funkcionišemo kao tim. Uostalom, ovde zaista imam sa čim da radim, jer iza moje priče stoji kvalitetan proizvod!



Gde su oni?

Vinarija Deurić nalazi se na Fruškoj gori, na južnoj strani njenog zapadnog dela, tik do sela Mala Remeta. Dakle, ako dolazite od Beograda, onda desetak kilometara iza Rume, a ako dolazite iz Novog Sada, onda odmah iza Vrdnika. Tačno tu gde brda Fruške gore postaju pitomija i valovitija, spuštajući se ka plodnoj sremskoj ravnici. Petnaestak hektara vinograda zasađeno je na osunčanim i provetrenim pozicijama, na prosečnoj nadmorskoj visini od 250 metara. U centru imanja nalazi se moderno opremljena vinarija kapaciteta do 150.000 litara, sa degustacionom salom, restoranom, par apartmana i prirodnom, travnatom terasom sa koje pogled puca na brda i vinograde.

Kakvu priču pričaju...

Svake godine, vinarija Deurić za prijatelje i poslovne partnere početkom leta priredi druženje u jedinstvenom prostoru među vinogradima i voćnjacima. Ove godine, druženje je ujedno bilo i proslava pristiglih internacionalnih priznanja. Uz gutljaje vina i birane zalogaje, okupljenima su se obratili Mirko, Zlatko i Mitar, koji je u nadahnutom govoru rekao:
- Činjenica je da su ogledalo svake vinarije ljudi, znanje i vinogradi. Opremu nisam spomenuo, jer u današnje vreme svi oni koji imaju ambiciju da proizvode vrhunska vina i budu ozbiljni igrači na tržištu, u svojim vinarijama već imaju instaliranu savremenu i kvalitetnu opremu. U vinariji Deurić ljudi su glavni drajver razvoja. Svojim zalaganjem, kreativnošću, napornim radom, ne samo da stvaraju jedan novi vinski brend, već i trasiraju stazu koja vodi do vrha srpske vinske scene. Mi jesmo mlada vinarija, ali sa dugogodišnjim znanjem i iskustvom u proizvodnji i filozofijom kvaliteta, koje maksimalno nastoji da iskoristi i ugradi u proizvodnju grožđa i vina. Volimo naše vinograde. Negujemo ih, često ležemo i ustajemo sa njima. Rezultat ovakvog pristupa vidljiv je i merljiv u svakoj boci, u svakom gutljaju našeg vina, a mikrolokalitet i filozofija kvaliteta koju sledimo daju nam veliki podstrek za dalji razvoj. Razvoj naše vinarije nije fokusiran samo na ono što se nalazi u okviru imanja već na celokupan razvoj fruškogorske priče. Trudimo se da postanemo značajan faktor u pozicioniranju Fruške gore kao važnog i neizostavnog činioca srpske regionalne kako vinske, tako i turističke scene Vojvodine i Srbije.

Čega ima u okolini?

Okolina vinarije Deurić puna je sadržaja koji mogu da ispune i više od jednog dana boravka. Tik do vinarije nalazi se manastir Mala Remeta, zadužbina srpskog kralja Stefana Dragutina iz XIV veka, a tu je i niz drugih manastira po kojim je Fruška gora poznata, od kojih se i do najudaljenijih vozi najviše pola sata. Nekoliko kilometara daleko nalazi se Vrdnik, sa svojim jedinstvenim bazenima i restoranima sa domaćom, autentičnom hranom i više nego pristupačnim cenama. Tu su izletišta, jezera, planinarske staze i sve ono što Fruška gora nudi, a sa druge strane, opet na pola sata vožnje nalazi se Sremska Mitrovica sa Savom i svojim jedinstvenom arheološkim lokalitetima i muzejem antičkog Sirmijuma.

Ono što je za vinariju Deurić najvažnije, to su njena vina. Proizvod posvećenosti i timskog rada, jedinstvena u svakom pogledu.


VINA VINARIJE DEURIĆ

TALAS BELI 2015

Kupaža šardonea, belog sovinjona i traminca, vino koje odlikuju mirisi banane, vanile i žutih pegavih jabuka. Bogatog ukusa, sočno i sveže, sa završnim ukusom voćnog karaktera. Idealno aperitivno vino, ali i pratilac predjela od sira i sušenog mesa, jela od rečne ribe i piletine.

ENIGMA 2015

Kupaža šardonea i sovinjon blana, vino koje karakterišu intenzivne arome kruške i breskve, uz malo nota koje podsećaju na koru limuna. Izuzetno sveže i skladno vino, duge završnice, koje će biti savršen par smuđu u pavlaci, brancinu i oradi sa roštilja, plodovima mora, belim sirevima i svežim salatama.

AVANGARDA 2015

Još jedna aromatična kupaža, ovog puta sovinjona belog i traminca. Vino snažne strukture, voćno -začinskog karaktera. Raskošnog mirisa citrusnog voća, aroma divlje ruže, livadskog cveća i zrele dinje. Prefinjene strukture, mekane i duge aromatične završnice. Savršen par biće mu ćuretina sa mlincima, praseće pečenje, teletina na lešo, pasta karbonara ili domaća gibanica sa sirom.

GEWURZTRAMINER 2015

Jedna od omiljenih aromatičnih sorti grožđa, koja najbolja vina u regionu daje baš na Fruškoj gori. Vino bogatog cvetno-voćnog mirisa, sa notama zove, mandarine i manga. Izuzetno sočno u ustima, sa diskretnim aromama đumbira i pomorandžine kore koje se veoma dugo zadržavaju u ustima. Idealno vino da isprati jela azijske kuhinje, sveže salate ili pite od masnog testa.

URBAN ROSE 2015


Slojevit i kompleksan roze, sa mirisom koji podseća na gorku pomorandžu i krišku lubenice, a zatim kajsiju, crvene ribizle i jagode, uz jasan herbalno-cvetni ton. U ustima sočno, sa finim kiselinama, dugo, sa aromama svežeg crvenog voća, uz malo začinskih, vanilinskih nota. Lepo će se složiti uz smuđa u pavlaci, somovinu sa roštilja, šarana na rašljama, kao i uz škampe i kozice na crvenoj buzari, zalogaje sa dimljenim lososom ili čak neko nežnije meso sa roštilja.