Bulevar Vojvode Mišića 17, Beograd
065 3000 073
www.bigz011.com
Nekadašnja, i mnogim Beograđanima veoma draga
Čekaonica u kultnoj zgradi Bigz-a, od pre mesec i po dana postala je
BIGZ 011, restoran mediteranske kuhinje sa najjačim pogledom u Beogradu.
Kada su pre nekoliko godina umetnici iseljeni iz studija i ateljea u BIGZ-u, to je ujedno bio kraj i za Čekaonicu, legendarni džez klub. Potom je zgrada rekonstruisana u savremen prostor, a na devetom spratu počeo je sa radom restoran BIGZ 011, ovonedeljni restoran nedelje po izboru magazina
Vino&Fino.I nimalo ne liči na Čekaonicu, kao što ni sama zgrada izgledom ne naslućuje kako je prostor unutar nekad izgledao. BIGZ O11 je potpuno moderan, ali sa ukusom uređen bar i restoran u jednom, sa ogromnom krovnom terasom i panoramskim pogledom na prestonicu.
Restoran je prostran, zanimljivog enterijera, sa odvojenim restoranskim i barskim delom, manjim VIP prostorom, i interesantnim zidom sa 3D prikazima 15 velikana iz naše istorije. Bar ovde priča posebnu priču autorskih koktela koje gosti mogu da izaberu tako što zavrte koktel kartu napravljenu u vidu točka sreće - u ovom slučaju točka emocija. Bar je dugačak, a preko puta njega je DJ pult spojen sa mestima za sedenje i koji predstavlja srce ovog mesta u večernjim satima.
Prvi jelovnik potpisuje šef
Nenad Todorović koji je iskustvo sticao u poznatim prestoničkim restoranima i koncipirao ga je svedenije, sa fokusom na Mediteranu, uz par jela nacionalne kuhinje kao što su sočni teleći obrazi posluženi sa kandiranim višnjama, koji su se izdvojili sa menija u prvom mesecu poslovanja.Tartar biftek, ručno seckan i fino začinjen, poslužen uz domaći hleb, zvezda je večernjih porudžbina, baš kao i pate od guščije džigerice.
Za početak, probajte Pil Pil gambore u aromatičnom ulju koji se služe u posudi u kojoj se pripremaju i još
cvrče kada stignu na sto, pa onda možete da nastavite sa pastom ili rižotom, recimo sa gamborima, puterom i šafranom. Za ljubitelje mesa, tu je BIGZtek, suvidirani juneći stejk, a za one koji se umesto mesa pre opredeljuju za ribu, izbor su tuna, brancin ili losos.
I na kraju,
Zdravko ili
Marakuja Sunset, ukusni i zabavni kolači, da zaokruže priču novog, a već popularnog BIGZ-a, mesta čiji ćemo pravi potencijal tek videti kada se prolepša vreme i terasa počne da radi.