Bulevar Kralja Aleksandra 348, Beograd
060 75 000 75
www.restorantabor.com
Malo je kafana u Beogradu koje na sceni postoje tako dugo kao Tabor koji ove godine slavi 40. rođendan, a da uspevaju da se uspešno izbore sa svim nedaćama domaćeg ugostiteljstva. Prešao je put od prave boemske kafane i nezaobilazne stanice mnogih viđenih gostiju prestonice, do mesta u kome je i danas provod zagarantovan, a hrana dobra i domaćinska, i na početku novog gastronomskog poglavlja.
Tabor je
old skul, i skroz beogradski, lokalan i mnogima omiljena kafana za izlazak. I da, svi već godinama znamo da je tu dobar provod, a šta je sa hranom?
I da se odmah na početku razumemo - Tabor je oduvek služio poštenu hranu, pripremljenu sa iskustvom i velikom ljubavlju glavne kuvarice koja je u ovoj kafani gotovo od otvaranja. Ali, nakon renoviranja, u nešto manje od godinu dana Tabor je ponovo u fokus stavio i gastronomsku priču, uzdigao je na viši nivo od “samo” dobre kafanske hrane i goste povodom 40 rođendana častio novom baštom koja je sva u staklu, pa čak i krov. Ona predstavlja vrlo lep nastavak već poznatih boja i detalja u enterijeru ovog restorana, i sa mnogo udobnijom postavkom za ručavanje.
Novi jelovnik vrlo lepo predstavlja lokalno podneblje, sa domaćim namirnicama u fokusu, i zasnovan je pretežno na mesu, kvalitetnom i vrlo dobro obrađenom. Sve što dobijete na tanjiru je najčešće tradicionalno, uz par internacionalnih jela, ali opet ili sa interesantnim tvistom, ili u pomalo neočekivanoj kombinaciji. Baš takav, totalno iznenađujući, a skroz fenomenalan je rižoto, perfektno kuvanog pirinča, sa starijim kajmakom, bukovačom i domaćom pršutom od pačetine koju sami prave.
Lardo od mangulice na sto stiže u komadu, uz beli luk i njihov domaći hleb, a sve se seče na licu mesta, pali brenerom po ivicama i servira kao nekad, kod kuće - hleb, mast i aleva. Tabor gostima nudi i savršeno mekane svinjske obraze posute krančom od pršute i kulena, i za nas broj jedan ovog puta – pileću paštetu sa posebnim tvistom, znalački pripremljenu, i ne preterano masnu, što joj između ostalog daje na kompletnom utisku.
Prasetina u Taboru nije obično pečenje – kod njih se pažljivo peče četiri sata na strogo kontrolisanoj temperaturi, polako, da dobije onu savršenu zlatnu i hrskavu koricu, dok iznutra ostaje sočna, mekana i puna ukusa. Svaki zalogaj čuva onu najlepšu masnoću koju pravi gurmani znaju da cene. Služi se bez kostiju, a sečenje se obavlja pred gostima, direktno za stolom.
Od slatkiša ovde ćete naći i ledenu kocku kao iz detinjstva, i čuvene Tabor palačinke u šatou, a najbolje je da ih probate oba, i sami odlučite šta je bolje.
Usluga, gostoprimstvo i prava gurmanska hrana, uz dobru vinsku kartu sa lokalnim vinima u fokusu ponovo svrstavaju Tabor u red kafana u kojima su dobri i provod i hrana, koja je od uvek korektne i prerasla u odličnu!
A provod…
Provod je i dalje nikad jači!