Vojvode Dragomira 4, Beograd
066 218 433
restoranfaro@gmail.com
Neposredno pred Novu godinu, na Vračaru u Beogradu u starinskoj vili iz 1924. počeo je sa radom novi restoran – totalno svež, lokalan i apsolutno fantastičan –
Faro.Otvoren je sa idejom da se polako razrađuje, ali je ta ideja pala u vodu već prvog radnog dana jer restoran sve vreme od otvaranja radi punim kapacitetom. Prostire se na dva nivoa, u podjednako svedenom i šik ambijentu, sa umetničkim slikama na zidovima, elegantnim osvetljenjem i dosta dobrom ventilacijom, i sa jednim, još uvek neotkrivenim adutom, ušuškanim dvorištem koje će posle zime biti pretvoreno u baštu.
Faro gura priču povratka korenima, na lokalno i domaće, onako kako je bilo nekad, ali na njihov način. Sve što može pravi se u restoranu, poput ajvara i pekmeza, a ono što ne može nabavlja se od malih gazdinstava pretežno iz Vojvodine.
Jelovnik je u isti mah i veoma šarolik i sveden, okrenut isključivo ka sezoni i namirnicama koje je prate, a sa tendencijom čestog menjanja. Ono što smo probali u decembru, možda već u februaru neće biti na meniju, odnosno kako budu namirnice diktirale, a izveo šef, talentovani
Siniša Bastić.
Iz kuhinje na sto prvo stiže pozdrav u vidu ruske salate napravljene „kako Bog zapoveda“, i domaćeg ajvara, čisto da nagovesti šta dalje možete da očekujete – domaću kuvanu šunku i turšiju, pa pileću paštetu sa jabukom kuvanom u vinu, teleći tartar biftek ili zanimljiv spoj palente od crvenog kukuruza i sezonskih pečuraka.
I to je i dalje tek početak, i više nego ukusna uvertira za ono što sledi - fazana! Majstorski pripremljen, mekan i sočan, sa nežnim sosom od suvih šljiva i pireom od paštrnaka nešto je što nikako ne biste smeli ovde da propustite. I ne, fazan nije jedini – ne propustite ni domaće raviole sa bundevom, sirom i žalfijom, jelo sa savršeno odmerenim i posloženim ukusima. Poslastica na meniju je svega nekoliko, od kojih se posebno izdvajaju jabuke u šlafroku sa sladoledom od mleka, kao i malo drugačija Pavlova torta sa pistaćima.
Servis je dobar, svi konobari su ujedno i somelijeri, a vinska karta odlično spaja Srbiju i Mediteran. Iza cele priče
Faro restorana je
Srđan Turukalo, iskusni ugostitelj iz Novog Sada, idejni tvorac i vlasnik omiljenih novosadskih restorana
Projekat 72 i
Fish & Zeleniš.