Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Prekoputa Proleća
restoran nedelje restoran nedelje prekoputa proleća vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje prekoputa proleća vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje prekoputa proleća vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Prekoputa Proleća

Vuka Karadžića 14, Beograd
065 4440 777
U istorijskom centru Beograda, na uglu ulica Cara Lazara i Vuka Karadžića, tačno preko puta čuvene kafane Proleće smestilo se novo, mnogo kul i šik mesto - Prekoputa Proleća. Nalazi se u staroj kući iz 19. veka, u prostranom i svetlom enterijeru sa malo drugačijim barom koji i zauzima centralno mesto u glavnoj sali za ručavanje. U drugoj, manje formalnoj sali je još jedan bar, a ceo prostor krase fenomenalna ogledala i prigušeno svetlo. Ono što baš nijedan drugi lokal nema, a ovaj ima su itisoni veoma zanimljivih šara, koji osim što su postavljeni po podu, od ćoška do ćoška, prekrivaju i šank i pojedine delove zida.

Kada je reč o hrani, Prekoputa Proleća bi se mogao uvrstiti u bistroe, i to sjajne, sa akcentom na moderan pristup kuvanju, ali po klasičnih recepturama. Ovde možete uživati u dobrom i kvalitetnom doručku koji se, zamislite, služi do zatvaranja, potom u poslovnom ručku, a opcija je i da veče započnete dobrom večerom, pa dalje nastavite za barom, uz odlične autorske koktele.

Domaća, ručno rađena pasta ovde je favorit, a dolazi u bezbroj varijacija – ravioli, tortelini, lingvini, bukatini… Ravioli punjeni buratom na tanjir stižu sa domaćim pesto sosom i obavezno ih probajte – ukusno i znalački pripremljeno jelo, kao i sva sa menija. Domaće lazanje takođe su hit ovde, zbog pravih sastojaka i odlično posloženih ukusa, sa krckavim koricama i sočnom sredinom.

Glavnih jela je svega šest, nekoliko mesnih i par ribljih, a njegovo veličanstvo, toliko voljeni i popularni burger spakovan u toplu brioš zemičku biće sjajan izbor za prvi put ovde, iako ništa manje dobro nećete proći ni ako naručite biftek na žaru, ili lososa koji ispred gosta dolazi na kremi od šargarepe sa kardamomom i krompirićima.

Kolače ovog puta nismo stigli da probamo, ali smo čuli da su jako dobri, a interesantno je to što su na meniju brojniji nego glavna jela.

Servis je odličan, mesto je puno od jutra do mraka i ima poseban gradski šmek koji ćemo tek otkrivati u budućnosti.

foto: Nikola Milović

Još dobrih restorana