Početna»Novosti»Autohtona vina iz Srbije na sajmu ProWein
11.03.2024.

Autohtona vina iz Srbije na sajmu ProWein

Na najvećem vinskom sajmu u Evropi, Kerolajn Gilbi MW predstavila je sjajnu selekciju srpskih vina od lokalnih sorti

novost autohtona vina iz srbije na sajmu prowein vinski magazin vino fino
Kerolajn Gilbi MW, vodeći svetski ekspert za vina Balkana, 11. marta je na sajmu ProWein u Diseldorfu održala dobro posećen masterklas po imenu Serbian Born – Authentic Wines from Serbia (Rođeni u Srbiji – autentična vina iz Srbije).

Gilbi je na masterklasu predstavila vina napravljena od lokalnih i autohtonih sorti grožđa koje se gaje u istorijskim teroarima iz Srbije, od, kako su najavili organuzatori, mirisne tamjanike, preko mineralne smederevke i kompleksnog grašca, do začinskog prokupca i kitnjastog probusa.

Posetioci najvećeg vinskog sajma u Evropi i jednog od najvažnijih na planeti imali su priliku i da degustiraju vina koja je Kerolajn Gilbi MW odabrala da zastupaju Srbiju u Diseldorfu kao reprezentativni primerci svojih sorti i stilova. U čašama posetilaca tako su se našli penušava smederevka Biser vranjanske kuće Aleksić i mirna smederevka Belina 2022 iz vinarije Matijašević, Tamjanika 2023 iz Tarpoša, živahni grašac Geronimo 2021 iz Erdevika i barikirani grašac Grand Fru 2020 vinarije Vinčić, potom Rapsodija Kadarka 2018 vinarije Tonković i Matalj Bukovski Cuvee 2020, popularna kupaža prokupca i začinka, kao i Breg Prokupac 2020 iz Doje i Probus 2021 vinarije Milanović iz Surduka.