Početna»Novosti»Cattunar vina u Beogradu
16.05.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Cattunar vina u Beogradu

Promocija jedinstvenih etiketa porodične vinarije iz Istre

novost cattunar vina u beogradu vinski magazin vino fino
Franko Katunar, vinar i vlasnik porodične istarske vinarije Cattunar lično je u Beogradu predstavio pet vina iz portfolija svoje vinarije, a koja ekskluzivno mogu da se kupe u vinoteci Decanter.

Vinarija Cattunar nalazi se u blizini malog istarskog mesta Nova Vas kod Brtonigle. Franko Katunar je sa suprugom Vesnom započeo profesionalnu proizvodnju vina 1985. godine kao jedan od prvih privatnih vinogradara i vinara u Hrvatskoj, iako su se vinom u ovoj porodici bavile i generacije pre njega. Danas mu u tom poslu pomažu i deca, sin Edi i ćerka Nikol.

- Danas imamo 28 etiketa, proizvodimo oko 200 hiljada boca u raznim stilovima i vrednosnim rangovima. Napravili smo brend „četiri zemlje“ jer su naši vinogradi pozicionirani na četiri različita tla: crvenom, crnom, sivom i belom. Vinarija je počela sa pet hektara vinograda, a danas ima 50 hektara između Umaga i Novigrada. Lično volim strukturirana vina koja mogu da odleže dve, pet, deset i više godina. Proizvodimo penušava i mirna vina i poklanjamo veoma puno pažnje detaljima. Oko 80 odsto naše proizvodnje otpada na autohtone sorte - malvaziju, muškat bijeli i muškat Ruža Porečka i teran. Za mene proizvodnja vina nije posao nego umetničko delo - rekao je Franko Katunar predstavljajući vina publici u Beogradu.

Perjanica vinarije Cattunar je Malvazija Collina 2017, istarska malvazija nastala hladnom maceracijom koja je trajala 15 dana, a zatim i fermentacijom u inoksu na vlastitim kvascima 12 meseci. Posle toga, barikirana je dve godine u velikim drvenim hrastovim bačvama. O kvalitetu ovog vina svedoči i zlato na Dekanteru (97/100), a vino je četiri puta proglašeno za šampiona Vinistre. Ovo je kompleksno vino, punog tela i izraženog alkohola (14,5%), herbalno i aromatično pre svega, i čija aroma se polako razvija u čaši, sa dugom i kompleksnom završnicom. Predstavlja dokaz da od malvazije mogu nastati ozbiljna i kompleksna vina. Vino proizvedeno sa velikom pažnjom koja je poklonjena detaljima, od vinograda pa do podruma. Ovo vino traži posebne prilike i da se za njega lepo obučete.

Kako nam je stiglo lepo vreme koje priliči uživanju u penušavcima, iz vinarije Cattunar u Beograd su pristigla i dva penušava vina, Senator Malvazija 2021 i Senator Rose 2021. Penušavac od malvazije odlikuju prijatna svežina i lakoća, cvetne i voćne arome karakteristične za sortu. Lepršavo vino, idealno je za vrele letnje dane, a može da se konzumira čak i za doručak, što i služe gostima koji odsednu u njihovoj vinariji. Senator rose je napravljen od 100 odsto terana, i to je izrazito suvo vino u kom dominiraju karakteristike sorte, uz lepu i dugu završnicu.

Tu je još i Malvazija istarska 2023 koja potiče sa četiri istarska tla. Na nosu sveža i aromatična, to je lagano vino koje ostavlja prijatan gorkasti aftertaste i predstavlja sveže, letnje, mlado i pitko vino sa kojim nećete pogrešiti.

I za kraj, jedan crveni Teran Kappi 2017, premijum vino koje se proizvodi samo kada berba to dozvoli. Teran je najvažnija istarska sorta crnog grožđa i kao malvazija zahtevna za pravljenje vrhunskih vina. Vino je voćno i opojno na nosu, veoma izraženih kiselina tako da bocu slobodno možete da odložite na još par godina o čemu govori i podatak da se u vinariji još pije berba 2006.

Promocija ovih pet jedinstvenih vina vinarije Cattunar održana je na splavu Suvenir uz prisustvo brojnih novinara, ugostitelja i vinskih poznavalaca, a ova istarska vina možete pronaći u vinoteci Decanter, Hercegovačka 17.