Početna»Novosti»Dodeljena godišnja priznanja magazina Vino & Fino
23.12.2023.

Dodeljena godišnja priznanja magazina Vino & Fino

Na tradicionalnoj proslavi nagrađeni su ljudi, vina, vinarije, restorani i događaji koji su obeležili godinu za nama

novost dodeljena godišnja priznanja magazina vino fino vinski magazin vino fino
U beogradskom hotelu Radisson Collection upravo su dodeljene godišnje nagrade magazina Vino & Fino. Na tradicionalnoj proslavi rođendana našeg magazina, ujedno i premijeri njegovog pedesetog broja, okupili su se zaljubljenici u vino, vinari, ugostitelji, prijatelji i partneri našeg magazina da u svečanoj atmosferi čuju našu ocenu o vinima, ljudima, vinarijama restoranima i događajima koji su obeležili godinu na izmaku.

Pre nego što se osvrnemo na lepe stvari koje su se dogodile u našem vinarstvu u 2023. godini, trebalo bi, iz poštovanja prema vinarima i vinogradarima i njihovom predanom i vrednom radu, reći istinu - ovo je bila neuobičajeno teška i istovremeno uspešna godina. Teška ne zato što je domaće i svetsko tržište okrenulo leđa našim vinima - naprotiv! - već zbog nemilosrdnih vremenskih prilika, a uspešna zato što su naša vina ponovo blistala na svetskim takmičenjima, točila se u restoranima, barovima i domovima ljubitelja vina, izvozila, degustirala na vinskim dešavanjima, i u jednom slučaju donela našem vinarstvu najveću nagradu u njegovoj savremenoj istoriji, Dekanterovu medalju Best in Show i astronomskih 97 poena.

Velike nagrade donose još veća očekivanja od vinara, i neki od njih su se u svojim novim vinima uhvatili u koštac sa teroarom na način koji priziva asocijacije na one zaista velike, moćne vinske regije, u kojima svaka uzvisina priča različitu priču o tlu, vetru i Suncu, fokusiranu u neodoljiva teroarska vina. Pojavile su i nove vinarije, od kojih su neke već u premijernoj berbi osvojile nepca velikih kritičara i srca potrošača. Istorijska vinogorja stekla su nove predstavnike na vinskoj sceni, koji savremenim jezikom tumače lokalne vinske tradicije i na taj način ih čuvaju za budućnost. Složenih godina za vinare, vinogradare, ugostitelje, pa i vinopije, zaista ne manjka u periodu za nama, i 2023. nije izuzetak. Degustirajući na kraju godine plodove rada naših vinara, možemo samo da zaključimo da su ih ti izazovi učinili hrabrijim, jačim, uspešnijim i ambicioznijim, što se vidi i u našem godišnjem izboru vina koja u ovom trenutku ostavljaju najsnažniji trag na našoj, sve moćnijoj vinskoj sceni.

CRVENO VINO GODINE

Zemna Reserva 2020
Vinarija Matalj, Negotinska krajina

Treba imati hrabrosti, treba slediti svoju viziju, treba beskompromisno verovati u svoj teroar, da bi se toliko odvažno koračalo napred kao što to radi Nikola Mladenović Matalj. I kada pomislite da nema dalje, da je sa svojim timom uradio sve što je moglo da se uradi, on izvuče novog keca iz rukava. Posle Kremena, usledio je Kremen Kamen. Osvojio je Balkan, a onda i svet. Zatim su došle berbe koje su pomerile lestvicu još više. Zatim je spasao i vratio Srbiji bagrinu, a nakon nje i začinak. Vratio je prokupac u Krajinu, pa stvorio Bukovski cuvee. Usudio se da promišlja različite pozicije, da tržištu ponudi priču o teroaru. Da izađe na crtu i da položi! I na sve to - vinarija Matalj lansirala je Zemnu. Treći kaberne sovinjon u jednoj vinariji nije uobičajena stvar, osim ako niste slavna vinarija iz Kalifornije ili sličnog dela sveta. Ipak, kao i svaki dosadašnji potez Matalja, i ovaj je promišljen i ispunjen pravim sadržajem - u ovom slučaju pričom o mikrolokalitetima, potencijalima i vrednosti teroara Negotinske Krajine. Jer, Zemna 2020, vino sa šljunčanih terasa uz kanjon Zamne, male pritoke Dunava, toliko je različita u odnosu na kaberne sovinjone sa slavne Kremenjače da će i laiku biti jasno o čemu se tu radi. Opet, vino je toliko mataljevski dobro.

Zemna 2020 bez ikakvog tereta nosi krajinskih 15% alkohola, puna topline i zrelosti, letnjeg crnog voća, tamne junske trešnje i likera od crne ribizle. Iza toga provlače se ljuti začini, ljubičica, a zatim i savršeno uklopljeno drvo, sa finim notama slatkog duvana i kedrovine. Temeljno puno, sa muškim, čvrstim ugrizom kvalitetnih i zrelih tanina i voćnom eksplozijom u ustima. Arome na nepcima valjaju se nestvarno dugo. Vino koje će divno sazrevati u godinama pred nama, i koje vredi imati u kolekciji.

BELO VINO GODINE

Grašac Vinčić 2020
Vinarija Vinčić, Fruška gora


Teško je napisati nešto novo o vinu o kome se toliko govorilo i pisalo ove godine u Srbiji, ali i van nje. Grašac iz ove iste vinarije, od grožđa iz istog vinograda ali iz davne berbe 2012. bio je prvi koji je skrenuo pažnju na potencijale grašca, odnosno, naterao nas da preispitamo svoj odnos prema toj sorti. A onda se, posle niza platina i trofeja koje je to vino već osvojilo, ove godine dogodilo nezamislivo: Grašac 2020 vinarije Vinčić osvojio je prvi Best in Show na londonskom Dekanteru, najznačajnijem svetskom ocenjivanju vina. Vrtoglavih 97 poena i čast da se nađe u društvu 50 najboljih vina u konkurenciji od gotovo 19.000 uzoraka iz celog sveta. I to nije samo prvi put za Srbiju. To je prvi put za čitav Balkan i Jugostočnu Evropu i prvi put za jedan grašac - odakle god da dolazi i kojim god imenom da ga zovu. I znali smo svi mi da Fruška gora krije velike pozicije za velika vina, slutili smo i da je grašac materijal za ista, verovali smo da naša enološka pamet može do zvezdanih visina, ali ova potvrda nam je bila preko potrebna.

Vinčićev grašac iz 2020. pokazuje raskoš, dubinu i kompleksnost kakvu možemo da sretnemo samo u retkim vinima u svetu, pre svega kod onih iz proslavljenih apelacija Starog sveta. Sorta ovde sija svim svojim sjajem kroz slojeve plemenitih mirisa koje nije jednostavno rasplesti. Ima tu zrelog stonog voća, od breskve i kajsije do pirea od kruške, a zatim nota polena i narandžinog cveta, kao i prizvuk baruta u pozadini. Fokusirano, puno, sa preciznom svežinom, naglašenim mineralnim karakterom i postojanim, izvanredno dugim i kompleksnim ukusom. Kolekcionarsko vino, u svakom smislu.

ROZE VINO GODINE

LEX rose 2022
Vinarija Trivanović, Fruška gora


Vinarija Trivanović vinskoj publici odavno je poznata po svojim vinima, sa posebnim akcentom na širazu, pino griđu i grašcu. Posvećeni svojim vinogradima u zapadnom delu Fruške gore, lagano su napredovali, podižući lestvicu kvaliteta i stilski definišući svoja vina, da bi u poslednjih par godina počeli da se razvijaju divovskim koracima. Vinska kuća Trivanović danas je primer kako se na pravi način definiše stil i identitet jedne vinarije. Njihov portfolio od pre par godina obogaćen je i rozeom jedinstvenog stila i izraza, stvorenim od stoprocentnog širaza.

Umereno obojen, svetlo roze boje, ovo vino svojim mirisom potvrđuje očekivanja donoseći eleganciju i kompleksnost. U čaši vas čeka obilje crvenog voća, od maline do jagode, a slede nar, sveža lubenica, zatim malo crvenog grejpa i fini, golicavi začinski štih u pozadini. Struktuirano i gipko, sa kičmom čvrstih, ali ukroćenih kiselina i intrigantnom herbalno - citrusnom završnicom. Od širaza se često prave rozei stilski potpuno drugačiji, duboko obojene, zrele i slatkaste voćne bombe. U vinariji Trivanović nisu upali u tu zamku, smeštajući svoje vino u porodicu ozbiljnih, kompleksnih i elegantnih rozea, a 2022. napravili su najbolju verziju do sada!

PENUŠAVO VINO GODINE

Eclater 2018
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica


Publika koja sve više razume i traži domaća penušava vina, okruženje u savremenoj, vrhunski opremljenoj vinariji, sopstveno grožđe sa različitih položaja sa kojim možete da isprobavate u beskraj, i Srđan Lukajić, odličan enolog, dokazan na svim poljima i već iskusan u proizvodnji penušavaca. Kad sve to saberemo, bilo je samo pitanje dana kada će subotička vinarija Zvonko Bogdan da lansira svoje prve mehuriće. Čekanje se isplatilo i dobili smo njihov prvi Eclater Blanc de Blancs, iz berbe 2018, pušten u prodaju posle dugog odležavanja. U imenu vina krije se i odgovor na pitanje od koje je sorte. Pošto je belo od belog, u pitanju je stoprocentni šardone, sa biranih položaja i ubran u više navrata, uglavnom značajno ranije nego što je to slučaj sa grožđem za mirno vino - a sve kako bi se sačuvalo dovoljno svežine posle dugog odležavanja na talogu. I u tome su potpuno uspeli!

Eclater je veoma suv, vibrantan i svež, britak i precizan, ali bez nepotrebne oštrine ili grubosti. Odležavanje na talogu kvasca dalo mu je kremastu punoću, pored očekivane aromatske kompleksnosti. Na nosu zrelo i kompleksno, sa jasnim notama kvasca i brioša, na čvrstom temelju voćnih mirisa: kruške i dinje, sa nekim tropskim prizvukom, te kandirane kore limuna. Drugo mirisanje otkriva i fine cvetne tonove, malo polena i livadskog meda. Na nepcima glatko, izvanredno suvo, sa naglašenim karakterom limete i sočne, hrskave jabuke. Obilje iskričavih i sitnih mehurića stapa se u postojanu i kompleksnu završnicu, koja vraća karakter kvasca i brioša u prvi plan. Pravo gastronomsko penušavo vino.

ORANŽ VINO GODINE

Baša Tamjanika 2019
Vinarija Baša, Fruška gora


Tamjanika kao sorta vremenom sve više iznenađuje u kontekstu oranž vina, baš kao i Bojan Baša, beskompromisni oranžista i naturalista sa Fruške gore, koji od samog početka nenametljivo, ali dosledno insistira na sopstvenom viđenju maceriranih vina od belih sorti. Inspirisan autentičnom gruzijskom tradicijom, baš koliko i velikim regionalnim legendama alternativnih praksi u vinarstvu, Baša je izgradio prepoznatljiv sopstveni stil i okupio oko sebe vernu publiku, bivajući istovremeno i svojevrsni svetionik i putokaz kolegama koji slede slične vinarske škole. Nije prvi put da se Baša, uz pino griđo i furmint, bavi tamjanikom, ali ovog puta to je sa najviše uspeha!

Rezultat ponuđen u bocama - koje se u prodaji, nažalost, više ne nalaze lako - može da predstavlja svojevrsni manifest za autentična oranž vina. Sve je tu: autentična sorta, autentičan teroar i autentična tehnologija, koja nije tek puka kopija tuđih iskustava. I najvažnije: dobro vino. Primamljivo, slojevito, zamamnog mirisa koji čuva sortu i njenu ekspresiju kroz note belog cveća i zelenog čaja sa jasminom. Tu je i citrusna svežina, dah tropike i letnjeg voća. U ustima izvrsno - prosto eksplodira kroz voće, suvi ruzmarin i čvrstu, kamenu mineralnost.

SLATKO VINO GODINE

Tri sunca Traminac kasna berba 2016
Fruškogorski vinogradi, Fruška gora
Traminac je fruškogorska pridošlica, ali jedna od retkih za koju se zna kad je i kako pristigla. Opet, pošto ju je grof Oseskalki doneo sa severa Italije krajem 17. veka, očigledno je da se sorta odomaćila i da joj je dobro tu gde jeste. Traminca na Fruškoj gori nema previše, a tamo gde ga ima uglavnom je veoma dobar, a posebno na severnim obroncima oko Banoštora. U Fruškogorskim vinogradima to veoma dobro znaju i od samog početka predano rade sa tramincem, proizvodeći od njega i klasično suvo vino, a u posebnim berbama i divan, medasti i koncentrisani slatkiš iz kasne berbe. I nije vino o kom je reč važno samo zbog sorte i njenog statusa na Fruškoj gori. Važno je i zato što je živi - i veoma redak - dokaz da ona priča o suškovom vinu, odnosno o velikim slatkim vinima Fruške gore nije i ne sme da ostane samo još jedna crtica u zanimljivostima iz istorije, kada se osvrnemo na Orfelina. Pristup koji primenjuju Fruškogorski vinogradi - kuća sa najviše aktivnih vinograda u komadu, smeštenih na bajkovitim brežuljcima uz sam Dunav - jedini je ispravan put u očuvanju autentične lokalne vinarske tradicije. I ne samo sa tramincem, već i sa grašcem - jer u Banoštoru su napravili i izvrsni grašac iz kasne berbe, samo pogledajte niže na ovu top listu.

Posle 2012. i 2015, traminac Tri sunca 2016 treća je berba vina koje pokazuje izuzetno veliki potencijal za dugo odležavanje. Kao i prethodnici, donosi raskošan miris slatkog od ružinih latica, domaće suve smokve, lipovog meda, kao i fine note mlevenih oraha… Nabrajanje može da se nastavi u nedogled. U ustima gusto, koncentrisano, slatko, ali izbalansirano finim kiselinama. Završnica beskajno duga i kompleksna.

VINSKA LIČNOST GODINE

Mladen Dragojlović, enologDa krenemo unazad: Zemna Reserva 2020, Atila sauvignon blanc 2022, Kremen Kamen 2019, Kast graševina 2022, Čukundeda Prokupac 2020, Đoković Syrah 2020, Belina 2021, Bukovski Cuvee 2020, Milanović Probus 2020, Sovinoa Fume 2021… I već je previše ispisano, a još nismo stigli ni do trećine aktuelne ponude velikih srpskih vina koja kao enolog i konsultant potpisuje Mladen Dragojlović.

Možda da pokušamo sa ocenama i medaljama: Falstaff magazin 97, 96, 95, 94, 93… Decanter WWA 2023 - dva zlata, 2022 - zlato, 2021 - zlato, 2020 - dva zlata… Džejms Sakling 93, 92, 91… I tako možemo u nedogled. Da probamo onda ovako: višestruki Vino & Fino laureat za vina godine, osvajač prvog trofeja za BIWC najbolje vino Balkana, prvi dvostruki šampion nacionalnog Serbia Grand Tasting ocenjivanja, prvi i još uvek jedini enolog iz Srbije čija je vina ocenio Sakling lično… I opet, nismo nabrojali sve. Navođenje svih uspeha enologa Mladena Dragojlovića tražilo bi mnogo više prostora od samo jednog kratkog teksta, zato da sumiramo: najuspešniji enolog Srbije uradio je nemerljivo mnogo za srpsku vinsku industriju, pomerajući granice uvek iznova i uporno bivajući pionir u svojoj profesiji. Mladen je enolog koji se jednako dobro snalazi sa sovinjonom, kao i sa grašcem, u koji jednako strasno veruje kao i u prokupac i kaberne sovinjon. On je konsultant koji razume šta znači teroar i ume da ga interpretira u svojim vinima. On zna koliko je važno početi od vinograda i okupiti dobar tim stručnjaka oko sebe. On ume da izvuče najbolje iz zemlje i grožđa. On ume da napravi vino. Veliko vino, vino svetske klase, vino sposobno da osvoji najznačajnije svetske autoritete. Vino koje se opisuje sa oduševljenjem. Počeo je kao prvi i do danas je ostao prvi. I ne odustaje od te ideje da ostane prvi.

Zbog svega toga, enolog Mladen Dragojović je vinska ličnost godine 2023 u izboru magazina Vino & Fino.

VINARIJA GODINE

Vinarija Tarpoš
Aranđelovac, ŠumadijaNa jednom od najlepših mesta u vinskom delu Šumadije smeštena je vinarija Tarpoš, na potesu Vrbica, doslovno iznad Aranđelovca, utopljena u zeleno more vinograda na brdima sa kojih pogled puca prema Bukulji i Venčacu.

Na tom mestu, u poslednjih par godina u toku je prava mala revolucija, zahvaljujući kojoj vinarija Tarpoš živi svoj novi život, na zadovoljstvo svih ljubitelja vina. Njihov beli sovinjon u poslednje dve berbe oduzima dah i verno svedoči koliko su šumadijska zemlja, njen krečnjak i glina, pogodni za ovu sortu, baš kao i za merlo. Proizvodnju potpisuje sigurna ruka enologa Jelene Živanović, koja je vešto usmerila sva vina u pravcu kvaliteta i autentičnosti. Zato su i nanizali pregršt medalja za svoj dosadašnji rad. Njihov restoran je najpoznatije vinsko - ugostiteljsko mesto u Šumadiji, ne samo zbog mesta na kom se nalazi i udobnog ambijenta, već najpre zbog izuzetno visokog nivoa usluge i kontinuiteta kvalitetne i ukusne hrane. Svoje etikete su redizajnirali i oživeli, zaokružili portfolio i nastavili dalje: uskoro očekujemo njihov prvi malbek, prvi prokupac, prvo slatko vino i prvi penušavac. Korak po korak, vinarija Tarpoš u nekoliko poslednjih godina pokazala je kako se promišljeno gradi reputacija u vinskom svetu i šta znači imati viziju u ovom poslu.
Zato je Tarpoš vinarija 2023. godine u izboru magazina Vino & Fino.

SOMELIJER GODINE

Predrag Peđa GavrilovićKakve instrumente moraju da poseduju somelijeri? Ah, baš nikakve, sitnice, slikarsko oko, nos botaničara, nepca kao za uskršnji post, pamćenje istoričara. I nešto posebno: pamćenje somelijera šampiona, koji može da se priseti ukusa hiljada vina koja su mu prošla kroz usta jedanput, triput, deset puta… Svaki dan, poput pijaniste, somelijer vežba svoje vinske lestvice, ponavlja ih, isprobava, pljuje, notira, njuška, degustira, opet pljuje… Pretura po glavi ono što mu govore nos i usta. Obrađuje, radi, održava veštinu, dar. Dar vina.

Gornji pasus napisao je izvanredni Bernar Pivo u svojoj knjizi Rečnik zaljubljenika u vina, u poglavlju posvećenom somelijerima. Taj pasus sjajan je uvod u priču o Predragu Peđi Gavriloviću, somelijeru koji sa zaraznim profesionalnim zanosom radi svoj posao, posvećen svakom detalju i svakoj sitnici. Obrazovan, pravi vinski erudita, Peđa Gavrilović prošao je somelijersko sito i rešeto: od vinoteka, preko barova, prekookeanskih brodova i restorana, pa do visoke kuhinje, vinskih škola, ali i pravih vinarija - živeći u praksi život jednog vinskog posvećenika. Za sve to vreme, Gavrilović je marljivo učio i usavršavao se, završavao škole i polagao ispite, postavši tako jedan od vinski najpotkovanijih i najobrazovanijih ljudi u Srbiji. U sali restorana suvereni plesač sa bocom i čašom, hodajuća enciklopedija, ljubazan i profesionalan; pred publikom samouvereni edukator, a u vinariji strateg, znalac, donosilac ispravnih odluka. Napokon, ljudina.
Zbog svega toga, Peđa Gavrilović je somelijer godine 2023. u izboru magazina Vino & Fino.

DOGAĐAJ GODINE

Wine Vision by Open BalkanBeograd pun vinskog sveta - iz celog sveta! Od Pekinga do Njujorka, od Budimpešte do Skoplja, od Londona do Singapura, pa preko Burgundije, Šumadije, Kalifornije, Toskane, Povardarja, Goriških brda… Iz svakog relevantnog vinskog kutka na svetu, iz slavnih vinarija i velikih distributerskih kuća, sjatili su se trgovci, enolozi, novinari, nosioci titule Master of Wine, da posete Wine Vision by Open Balkan 2023, sajam koji u drugoj godini održavanja po obimu dospeo na četvrto mesto u Evropi. Srpska i balkanska vinska industrija dosanjale su svoj san i dočekale da postanu centar vinskog sveta, da na svom pragu dobiju relevantnu vinsku manifestaciju.

I ne radi se tu samo o uživanju, okretanju čaša, slušanju masterklasova ili ocenjivanjima vina, ovde se pre svega radi o trgovini, o poslovnim kontaktima, o smislu podizanja novih hektara, radu na lokalnim sortama i jačanju vinske industrije. O tome svedoče stotine izlagača, hiljade B2B sastanaka, desetine radionica, slavni gosti i magazini, vinarske zvezde. Wine Vision postao je prekretnica, događaj koji će trajno promeniti vinsko lice Balkana.

Baš zato je sajam Wine Vision by Open Balkan vinski događaj 2023. godine u izboru magazina Vino & Fino.

GAGINA POVELJA

Darko Matijašević
Vinarija Matijašević, ŠumadijaGagina povelja je priznanje ustanovljeno u čast Dragoslava Gage Ivanovića, velikog župskog vinara i jednog od najvažnijih pokretača renesanse prokupca i oživljavanja tradicije slavnog župskog vinarstva. Kao čovek širokih vidika i otvorenog srca, bio je i ostao inspiracija mnogima. Zato se 2021. godine, na inicijativu magazina Vino & Fino i u saradnji sa porodicom i vinarijom Ivanović, dodeljuje Gagina povelja, godišnje priznanje za vinare posebno posvećene oživljavanju, promociji i uzdizanju lokalnih sorti vinove loze i autentičnih vina u Srbiji. Za kratko vreme, Matijašević, i dalje jedna od najmlađih srpskih vinarija, uspela je da se pozicionira među najznačajnije u Šumadiji. Munjevitom brzinom osvojili su domaće tržište svojim belim sovinjonom, smederevkom, prokupcem i merloom, a onda su krenuli dalje, da osvoje svet. Mnoge sudije, među kojima su i nosioci titule Master of Wine na najvećim takmičenjima već su odali prizanje ovim vinima. Njihov, možda i najveći uspeh je to što su smederevki, prezrenoj i zapuštenoj sorti, udahnuli novi život, izvukli iz nje ono najbolje i tako je predstavili svetu. Bez kompromisa su je cenovno svrstali u premijum vina, tvrdeći da ona tamo i pripada. I dokazali to rezultatima! Zatim su od smederevke stvorili oranžno vino, a onda se usudili da eksperimentišu dalje… Njihov prokupac Čukundeda ulazi u svaki izbor najfinijih u zemlji, a Čukundeda Superiore, takođe prokupac ali stvoren appasimento metodom od sušenog grožđa, jedinstvena je interpretacija ove sorte. Isto je kod Matijaševića i sa internacionalnim sortama: njihov merlo i beli sovinjon autentični su interpretatori veličine teroara sa kog dolaze i kao takvi oni su važni argumenti u promociji kvaliteta i potencijala Šumadije, i čitave vinske Srbije.

Zato ove godine Gagina povelja ide u vinorodnu Šumadiju, u ruke Darka Matijaševića i njegovog tima!

ŠEF GODINE

Nikola Stojaković
Restoran Fleur de Sel, vinarija Šapat, Novi Slankamen
On je talentovan, kreativan, kulinarski visoko obrazovan, uporan i vredan. Posvećen do ludila. Tip koji ne ide kući, koji izgara, koji se raduje, smeje i plače u šefovskoj uniformi. On je onaj koji će ponavljati jelo iznova i iznova dok ne dobije savršenstvo. I ništa manje od savršenog neće izneti pred gosta.

Ovaj šef od najobičnije namirnice napraviće bravuru od koje zastaje dah. Njegova jela su precizna, tačna i perfektno izvedena. Iznenađujuća. Ukusna. I ponekad - obaraju sa stolice. Jela od kojih morate da zastanete, koja vas teraju da se glasno nasmejete ili vas dovedu na ivicu suza. Tehnike koje koristi izašle su iz klasične francuske kulinarske škole, što njegova jela čini raskošnim, sa savršenim skladom ukusa, boja i tekstura. Rođeni Pančevac, odrastao je u Francuskoj i svim svojim bićem posvetio se kulinarstvu. U kuhinji cenjenog šefa Erika Brifarda u Parizu započeo je svoj kulinarski put. Petnaest godina je učio samo od najboljih, radeći u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama u Parizu.

Uz sve uspehe, on je i dalje veoma mlad šef, čije vreme tek dolazi! Pričalo se u Srbiji o njemu i pre nego što je stigao na Frušku goru, u Slankamen. Kada je pre godinu dana konačno i došao, odmah je stao na čelo kuhinje restorana Fleur de Sel najprestižnijeg otvorenog u našoj zemlji, koji je postavkom i nivoom servisa postavio sasvim nove standarde u zemlji. Pored svega, krajem septembra našao je vremena da zajedno sa još četvoricom sjajnih šefova kuva na ovogodišnjem izdanju humanitarne večere 5 star diner u okviru Belgrade Restaurant Show-a. Zbog toga je Nikola Stojaković šef godine 2023. u izboru magazina Vino & Fino!