Početna»Novosti»Dragana Nović: Mehurići među šargarepama
18.06.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Dragana Nović: Mehurići među šargarepama

Pet pitanja za vlasnicu Mehurić Champagne & Wine bara na Palilulskoj pijaci

novost dragana nović mehurići među šargarepama vinski magazin vino fino

Novi kvalitet Palilulskoj pijaci dali su i ugostiteljski lokali koji su od mesta gde se dolazi po namirnice načinili od nje mesto neobičnog provoda – omiljenu afterwork destinaciju i posebno ležerno vikend uživanje kad sa cegerima svratite na čašu omiljenog penušavog vina u Mehurić,prvi šampanj bar i prodavnicu u Beogradu. Kako je došlo do ovog spoja nespojivog, razgovaramo sa Draganom Nović koja stoji iza ovog hedonističkog projekta.

Otkud šampanjac na pijaci?

Odakle i ananas na pici (da me ne čuju Italijani) ili ljuta paprika u čokoladi! S obzirom na to da mi se eklektika Beograda oduvek dopadala a imala sam i tu priliku da obiđem mnoge pijace širom sveta, spoj nespojivog u ovom slučaju mi se učinio da bi Beogradu mogao doneti novo zanimljivo i neobično iskustvo. Priznaćemo da je užitak ispijanja šampanjca u moru šarenila koje jedna pijaca nudi jedinstven doživljaj!

Šta može da se gricne uz šampanjac i šta najbolje ide – čvarci, guščja pašteta, vanilice ili sladoled?

Uvek su mi najteža pitanja ona kada treba da izaberem jedan ukus. Sve što ste naveli imamo u našoj svakodnevnoj ponudi - bilo da su zalogaji guščje paštete i čvarci u slanoj varijanti, ili vanilice i sladoled ukoliko se odlučite za slatko. Čvarci i vanilice kao nešto domaće što se tradicionalno može pronaći na pijacama širom Srbije su se pokazali kao idealni partneri uz vaš omiljeni penušavac. Guščja pašteta (foie gras) je čuveni francuski specijalitet kojim sam želela da doprinesem atmosferi pravog šampanj bara dok je sladoled odnedavno u našoj letnjoj ponudi, sa posebnim akcentom na ukus penušavca koji morate da probate!

Šta misliš o srpskim penušavim vinima?

Sprska penušava scena doživljava pravi procvat u poslednjih nekoliko godina. Sa sve većim brojem vinarija koje se posvećuju proizvodnji vrhunskih penušavih vina, Srbija se polako pozicionira na mapi vinskih destinacija. Penušava vina iz Srbije postaju sinonim za eleganciju, svežinu i sofisticiranost.

Tvoja preporuka: šta piti od penušavih vina ujutru, šta popodne, a šta uveče?

Hm, evo nekoliko preporuka: ujutru obavezeno šampanjac za dobar dan! Za popodne bih se odlučila za cava ili cremant dok bih dan završila sa šampanjcem što je odličan izbor za večernje uživanje. Uz ove preporuke, važno je i pratiti vlastite preferencije i raspoloženje, jer je najvažnije uživati u svakom gutljaju penušavog vina!

Ko su verniji posetioci – muškarci ili žene i ko voli više da pije, a ko da poklanja penušava vina?

Definitivno su žene verniji posetioci šampanj bara ali ne zaostaju ni muškarci, naročito u vreme ručka kada vole da dobar zalogaj sa okolnih tezgi mojih komšija zaliju dobrim penušavcem. Što se tiče poklanjanja penušavaca mislim da su tu podjednako zastupljeni i žene i muškarci, dok su žene uvek u prednosti kada je reč o terminima posle posla, posebno petkom kada udruženi organizujemo disko pijacu uz obaveznog DJ-a koji svojim ritmovima doprinese čarobnoj atmosferi uvertire u vikend. Još kada na to dodamo i omiljene ukuse penušavca, poseta pijaci u Beogradu će zauvek dobiti neku drugu dimenziju.