Početna»Novosti»Džastin Kej: Kako su me vina Vojvodine oborila s nogu
13.02.2025.

Džastin Kej: Kako su me vina Vojvodine oborila s nogu

Poznati britanski vinski novinar i konsultant napisao je izuzetno laskav tekst o vinima Vojvodine, koja je degustirao minule jeseni na veoma uspešnom skupu u Londonu

novost džastin kej kako su me vina vojvodine oborila s nogu vinski magazin vino fino
Kada su minule jeseni, tačnije 30. oktobra, u londonskom hotelu Great Scotland Yard predstavljena odabrana vojvođanska vina pred skupom sačinjenim od menadžera vrhunskih hotela i barova, novinara, vinskih eksperata, somelijera i drugih ljudi na različite načine povezanih sa svetom vina, od početka je bilo jasno da je posredi nesvakidašnje važan, prestižan skup koji će daleko odjeknuti.

Izložba vina, upotpunjena masterklasom koji je vodila Kerolajn Gilbi MW, bila je prilika da se i vinski novinari temeljno upute u vina Vojvodine, region ogromnog diverziteta i vinskog potencijala. Među njima je bio i novinar i konsultant Džastin Kej, koji je u tekstu na veoma čitanom sajtu The Buyer, posvećenom vinu i drugim vrhunskim pićima sa akcentom na profesionalnu publiku, napisao da su ga vina iz Vojvodine - oborila s nogu.

- Iako Srbija nije prva zemlja koja vam pada na pamet kada mislite o vinskim regijama Centralne i Istočne Evrope, ona ima mnogo toga da ponudi, sa novim talasom vinara koji zahtevaju ozbiljnu pažnju – napisao je Ki, koji je degustirao vina dvadeset proizvođača i odabrao deset kuća koje, navodi se u tekstu, zavređuju pažnju svih ozbiljnih kupaca vina.

Adut Vojvodine su, kako je rekao, grašac, probus i bordovske kupaže u koje su dodate i lokalne sorte.

Izložba vina Vojvodine u londonskom hotelu Great Scotland Yard

U uvodu u priču o samim vinima Ki se dotakao istorije Vojvodine i njenog vinarstva od antike do današnjih dana, i u opštim crtama predstavio sortiment Srbije, sa posebnim naglaskom na Vojvodinu. Autor je pomenuo i uspon grašca i takmičenje GROW isključivo posvećeno ovoj sorti, kao i činjenicu da Srbija poslednjih godina osvaja velike međunarodne nagrade za svoja vina i domaćin je značajnih vinskih događaja kao što je Wine Vision by Open Balkan.

Probus, novostvorena sorta koja je van Srbije još uvek vrlo malo poznata, privukla je posebnu pažnju autora, koji je naveo da je probus za njega najuzbudljivija lokalna sorta za crvena vina.

- Probus daje vrlo tamna vina punog tela koja često podsećaju na argentinski malbek i širaz iz Barose, ali sa svežom i jedinstvenom završnicom. Što se crvenih vina tiče, probus bi definitivno mogao biti jedan od najvažnijih aduta Srbije – napisao je.Ki je u nastavku teksta predstavio deset vinarija, od kojih su devet sa Fruške gore. Po abecednom redu, onako kako su predstavljene u tekstu, to su kuće Belo Brdo, Bikicki, Deurić, Erdevik, Frug, Kovačević, Milanović, Molovin, Tonković i Veritas-Ćuković.

- Na našim policama definitivno ima mesta za srpska vina, posebno za grašac, probus i neke veoma pristojne bordovske kupaže, često sa dobrodošlim “tvistom” probusa ili kadarke koji donose nešto lepo i nesvakidašnje – naveo je, uz isti zaključak koji je u nedavnoj kolumni za Vino & Fino napisala Kerolajn Gilbi, da su, naime, teške, debele boce stvar prošlosti:

- Proizvođači naklonjeni izvozu morali bi da razmotre način flaširanja – Vojvodina proizvodi teška vina, i to ne samo na jedan način – napisao je Kej.