Početna»Novosti»Enoslavia - vinska večera koja je izbrisala granice
18.05.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Enoslavia - vinska večera koja je izbrisala granice

Vinsko-gastronomski „okršaj“ Srbije i Hrvatske u Vinskoj kući Erdevik zapravo je bio prelep, prijateljski susret koji će se dugo pamtiti

novost enoslavia - vinska večera koja je izbrisala granice vinski magazin vino fino
Vinska kuća Erdevik bila je u četvrtak, 16. maja poprište jedinstvenog i veoma ambiciozno zamišljenog vinsko - gastronomskog okršaja dve balkanske velesile – Srbije i Hrvatske. Domaćini su zbili redove, pozvali najbolje igrače i goste dočekali u prijateljskoj atmosferi.

Brojni novinari, vinari, prijatelji kuće Erdevik i ostali gosti sa nestrpljenjem su očekivali početak ove utakmice, koja je odmah postala uzbudljiva. Zamislite da preskočite 90 minuta trčanja za loptom po terenu i odmah izvučete najbolje igrače koji pucaju penale. Ovde ipak nije bila poenta u rezultatu, koji je bio nerešen - 8:8, već u vinima i gastronomskim specijalitetima koje su dve ekipe naizmenično predstavljale gostima. Osam vinarija iz Hrvatske i osam iz Srbije uz 16 jela koja su pripremala trojica šefova - Vladimir Protić, Ivica Klasić i Deni Srdoč, najmlađi hrvatski šef sa Mišlenovom zvezdom, u događaju pod nazivom Enoslavia bio je zaista pravi spektakl kakav do sada nije viđen.Kako je i red, mala prednost data je gostima, pa je za početak poslužena kombinacija penušavog rozea vinarije Šember uz ribu gof kojoj su pikantnost i svežinu dodali čili i keleraba. Zatim i odgovor sa kopna – dva tartara odlično spremljena, jedan od bifteka i drugi od paradajza, uz Moravu 2023 vinarije Virtus.

Citrusna i mineralna Graševina Mitrovac 2021 vinarije Krauthaker iz Kutjevačkog vinogorja bila je odlična pratnja sevičeu, a gosti upisuju još jedan bod savršenim spojem tartara od tune sa Roseom 2023 od dalmatinske autohtone sorte plavac mali vinarije Korta Katarina.

Atmosferu na viši nivo podigle su odlično spremljene pikantne dimljene pačije grudi koje su sa vinom Tri Morave Rezerva Belo 2021 vinarije Temet napravile savršen spoj. Da ne ostane dužan nakon ovog specijaliteta, gostujući šef odgovara savršenim nežnim oslićem uparenim sa mineralnim i aromatičnim vinom Tezoro Malvasija Dubrovačka Selekcija 2023 vinarije Crvik.I tek mali predah da obiđemo vinariju Erdevik i čujemo interesantnu priču o njoj, a onda i teška artiljerija – Chardonnay S edicija organic vinarije Kovačević uz izvanredni kolač od tikvice sa musom od edamamea, ljutićem i patlidžanom okrepio nas je za maraton koji nam je tek predstojao.

Još jedan „pozdrav sa mora“ – šparoge sa dagnjama i vongolama uz neobični Rovigno iz 2016 godine vinarije Roxanich, a zatim i CU Pinot Grigio Orange 2021 vinarije Bikicki, koja neguje jedinstven stil u proizvodnji vina sa celerom, kimčijem i graškom.

Brancin uz Santa Luciju 2021 vinarije Kozlović i sunčanica rokfeler uz jedan od najboljih pino noara u Srbiji iz vinarije Lastar već su pokazali da je ovo veče koje će zaista ostati u dugom sećanju.

Ali avaj, čekalo nas je čak još pet sledova!!! Guščja džigerica poslužena je uz Fabulu lagum 2019 vinarije Chichateau, a zatim i savršena jagnjetina uz Red 2019 vinarije Menengheti. Mesni deo nastavljen je prasećim bajaderama i junećim jezikom u kombinaciji sa Deurićevim Probusom 276 iz 2022 godine i svinjskim vratom uz moćni širaz Stifler’s Mom iz 2020 godine vinarije Erdevik čime su domaćini upisali dva boda za redom. Slatko finale od lešnika, čokolade, kafe i karamele ispratio je Traminac 2017 vinarije TRS.Ovaj gastronomsko - vinski maraton bio je zaista pravi podvig koji na ovim prostorima još nije viđen. Čak 16 vina koja su predstavljali sami vinari i 16 gastronomskih specijaliteta vešto uklopljenih pružili su gostima nesvakidašnji ugođaj. Uz zahvalnice domaćinima, vinari su poručili da ovo jeste prvi, ali svakako ni bi trebalo da bude poslednji ovakav susret. Zadovoljni gosti koji su imali priliku da prisustvuju ovom spektaklu zaista su uživali u opuštenoj atmosferi punoj različitih priča, osmeha i veselja. Jedan od njih, Aleksandar Marinković koji stoji iza onlajn brenda Dnevna doza vina, rekao je:

- Iskreno sam oduševljen, i pre svega bih čestitao i Ramaziju i vinariji Erdevik...Ovo su oni najavili kroz jedan Champions League dizajn i ovo stvarno može da se gleda kao neka vrsta Lige šampiona. Nebojša iz Temeta lepo je rekao da bi ovo trebalo da bude tradicionalno i da se održava nekoliko puta godišnje kako bismo napravili neki presek stanja, iskoristili jedni druge da razmenimo iskustva, prakse, i da prosto uživamo u dobroj hrani i dobrim vinima – rekao je.

Domaćini, Vinska kuća Erdevik i dvojac koji je na njenom čelu – Ramazi Inaišvili i Đorđe Stojšić još jednom su pokazali kako se vešto i sa mnogo stila promoviše region. Ovo je, sasvim sigurno bismo mogli da kažemo, bio istorijski susret. Da, srpski i hrvatski vinari sreću se na vinskim sajmovima, sreću ponekad u restoranima, posećuju jedni druge, ali nikada na jednom mestu ovoliko njih nije ukrstilo svoje boce šardonea, grašca, malvazijea, morave, pinoa ili kabernea na jednom mestu, u jednom danu. Predstavljena kao utakmica, ona to zaista nije bila, čak ni meč. Duh događaja bio je prijateljski, otvoren i radoznao, delila su se iskustva i prijateljstva, i uz dobra vina brisale granice među ljudima.

Ovo jedinstveno veče doživelo je i svoju reprizu za sve one koji su imali dovoljno sreće da na vreme dođu do svog mesta s obzirom na to da je večera od 16 sledova i 16 vina odmah planula. Bravo!