Početna»Novosti»Evolucija jednog širaza
22.03.2023.Piše: Dušan Vranić

Evolucija jednog širaza

Degustacija vina Trivanović Reserve Shiraz u tri berbe

novost evolucija jednog širaza vinski magazin vino fino

Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino piše recenzije vina. U svom novom tekstu, Vranić je ispratio evoluciju premijum širaza fruškogorske kuće Trivanović, ocenivši da ova vinarija iz berbe u berbu sve bolje radi sa sortom koja zaslužuje da joj se u Srbiji posveti veća pažnja.

Piše: Dušan Vranić

Pre oko godinu dana pisao sam na temu sorte širaz u Srbiji. U pitanju je sorta koja samo što je
stidljivo počela da korača našom vinskom scenom kojom gospodare bordovske sorte, sa sve prisutnijem zasićenjem od njim. Ne mogu se oteti utisku da ova lepa začinska sorta iz doline Rone polako izlazi “ispod radara” i definitivno pokazuje sjajan potencijal u budućnosti, kroz rad nekoliko vinarija iz različitih regija Srbije.

Ovog puta, izabrao sam retrospektivu tri berbe širaza vinarije Trivanović sa Fruške gore,
koja najbolje rezultate beleži upravo sa ovom sortom, uz konzistentnost, sortnost i podizanje lestvice kroz svaku narednu berbu. Predano rade sa sortom kojoj se kod nas posvećuje sve više pažnje i verujem da zaslužuje još više mesta na vinskim policama restorana i vinoteka.

TRIVANOVIĆ RESERVE SHIRAZ 2017

Vino crvene rubin boje sa ljubičastim tonovima, na nosu veoma darežljivo sa sortnim aromama sveže višnje, brusnice i nara, kao i dodirom ljubičice, crnog bibera, presnog mesa i pržene kafe. Izuzetno harmonične strukture, veoma svedeno i u odličnom balansu. Nudi puno svežeg crvenog voća gde dominiraju višnja i brusnica, na šta se nadovezuju sečuanski biber, anis i karanfilić, te sušeni origano sa nešto aroma presnog mesa, štavljene kože, tople zemlje sa finišom koji priziva kafu i tamnu čokoladu sa svežim višnjama. Ovo vino zavodljivog začinskog karaktera zaista uživa u svojoj punoj sortnosti. Na momenat me je odvelo u Crozes Hermitage ili Saint Joseph, apelacije severne Rone. Iako mu na etiketi stoji shiraz, a ne syrah, ovo je vino koje se stilski vratilo svojim korenima. Odličan odnos cene i kvaliteta za ovaj sjajni sira!

Ocena: 91

TRIVANOVIĆ RESERVE SHIRAZ 2018

Vino rubinski crvene boje srednjeg intenziteta bez sedimenta. Na nosu preovladavaju veoma prijatne arome zrele višnje, sočne maline sa floralnim dodirom ljubičice i crnog bibera. Suvo vino, “srednjeg plus” tela, veoma elegantnog karaktera i dobre strukture. Na nepcu dominiraju arome sveže ubranih višanja, ceđenog nara te zrele maline sa lagano pikantnim začinskim štihom sešuanskog bibera, karanfilića i suve žalfije. Vino je u skladu, balansu i sjajnoj sortnoj ekspresiji koja reflektuje stil severne Rone, sa solidnim evolutivnim potencijalom. Svedeno, zrelo, ukroćeno i precizno.

Ocena: 92

TRIVANOVIĆ RESERVE SHIRAZ 2020

Vino rubin crvene boje srednjeg intenziteta bez sedimenta. Na nosu vrlo prijatne arome crvenog svežeg voća poput višnje, nara i brusnice, crnog bibera, te floralnih nota poput latica ruža i hibiskusa sa blagim uticajem hrasta. Vino “srednjeg plus” tela, veoma zaokruženo i elegantno sa lepom ekspresijom zrele višnje, nara, sočne crvene ribizle i divlje borovnice sa zemljanim tonovima poput svežih vrganja, začinskim notama poput karanfilića kao i crnog teličeri bibera sa dodirom sveže cvekle i sušenog začinskog mediteranskog bilja dugog aftertejsta.

Vino je u odličnoj harmoniji između sortnih, začinsko-floralnih aroma koje nisu otišle u rustičnu krajnost, primetan je i nepretenciozni uticaj drveta u kojem je vino odležavalo, te vrlo stabilna struktura u vidu odličnih kiselina, smirenih mekanih tanina i ukroćenih alkohola. Vino solidnog potencijala za odležavanje koje je tek na početku svog puta i u potpuno samosvojnom stilu koji naginje ka severnoj Roni i verno odslikava pun raskoš i kapacitet ove sjajne začinske sorte!

Ocena: 93