Kakva je aroma vina starog 98 godina i da li je moguće da je belo vino ovakve starosti i dalje u punoj snazi? Odgovor je – aroma mu je koncentrisana i prijatna, i vino je “živo” nakon gotovo jednog veka! Šipon, to jest furmint iz 1927. godine, predstavljen na degustaciji vina od ove sorte 3. septembra, a koju je vodio slovenački vinski ekspert
Robert Gorjak, bio je nezvanična zvezda dešavanja koje je obuhvatilo i posete vinarijama Puklavec i Verus, i uživanje u slovenačkim delikatesima i panoramsku vožnju kroz vinograde, i predstavljanje vina dvadesetak štajerskih vinarija. Događaj je nosio naziv
Upoznajte vinorodnu Štajersku, a glavna dešavanja odvijala su se u Jerusalimu i u Ormožu, u srcu ove slovenačke vinske regije.
Dešavanjima u okviru ove dobro osmišljene mini-turneje prisustvovalo je četrdesetak vinskih i gastro novinara i stručnjaka, a među njima su bili i Kerolajn Gilbi MW i naš vinski edukator Aleksandar Marinković (Dnevna doza vina).
Središnji događaj svakako je bio masterklas Roberta Gorjaka, na kome je na primeru sedamnaest etiketa pokazano do koje mere je furmint svestrana sorta, a tu su bile i dve vrlo zrele etikete – Furmint 1971 iz kuće Puklavec Family Wines, nagrađen zlatom 2021. na Dekanteru, i već pomenuti Šipon 1927 iz Ptujske kleti, verovatno nastao od grožđa iz Haloza, i potom – makar se tako pretpostavlja – odležavao godinu dana u velikim bačvama.

Robert Gorjak je za Vino & Fino rekao da je izuzetno zadovoljan celim događajem, a naročito masterklasom koji je demonstrirao svu moć furminta:
- Furmint je je top sorta! Kod vina iz starijih berbi, iz 2019, 2015, 1971, pa i 1927, videli su se svi njegovi potencijali. Bio sam malo emotivan kada sam naglasio sledeće: koliko ima regiona na svetu koji mogu da pokažu vina stara 50 i 70 vina koja ne samo da su OK, već su odlična, kao i ova vina iz 1971. i 1927. godine. Taj masterklas je pokazao da furmintu i vinarima treba dati malo samopouzdanja, objasniti im da to nije samo priča već da su fakti. Da je to jedna od najboljih belih regija na svetu, kada govorimo o suvim i malo slađim vinima.
Pitali smo Gorjaka kakvo je bilo vino koje je jedno od najstarijih u podrumima Slovenije:
- Duboke boje, koncentrisano, i stvarno vrhunsko. Ovo nisu samo komplimenti koji se daju tako starom vinu – ono je zaista odlično i živo – rekao je Gorjak, dodavši i da vino ima odličan pH faktor uz niske kiseline, što je danas teško dobiti usled promene strukture zemljišta nakon intenzivnog korišćenja mineralnih đubriva.Gorjak je dodao i da bi voleo da se događaji posvećeni furmintu održe i u regionalnim i svetskim centrima, kako bi se vinski svet bolje upoznao sa furmintom.
- Furminta nema mnogo, ali oni koji rade sa njim zaista mogu da stvore vrhunska vina – zaključio je slovenački vinski ekspert i edukator.
