27.04.2025.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Kako je bilo na dodeli nagrada čuvene 'žute knjige'
Priznanja Gault & Millau šefovi posebno cene i vole, jer je to baš njihova nagrada, koju nose sa sobom i kada napuste restoran u kome su je dobili

Već četvrtu godinu za redom, april je među restoraterima u Srbiji u znaku Gault & Millau vodiča – iščekivanju nagrada i kuvarskih kapa - priznanja koje šefovi posebno cene i vole, jer je to baš njihova nagrada, koju nose sa sobom i kada napuste restoran u kome su je dobili. I ne cene ga samo šefovi, i vlasnici, menadžeri, i somelijeri Gault & Millau su na početku voleli više od čuvenijeg Mišlena, zapravo do prošle godine i prvih zvezdica kada se poverenje u crvenu knjigu ponovo vratilo. Međutim, to nikako ne umanjuje značaj žute knjige i njenog sistema bodovanja restorana u Srbiji, vrlo dobrog poznavanja domaće scene i dešavanja na njoj.
Ove godine, u selekciji restorana u žutoj knjizi našlo se 307 ugostiteljskih objekata u našoj zemlji. Broj restorana sa tri kape koje označavaju kuhinju visokog kvaliteta, u odnosu na prošlu godinu je povećan za tri restorana: JAM je zatvoren, pa ponovo otvoren u novoj vlasničkoj strukturi i nema više tri kape, a nova trojka sa tri kape su Delirium Silence, Faro i Magellan - apsolutno zasluženo! Četiri kape su zadržala sva tri restorana od prošle godine - Salon 1905, Langouste i Fleur de Sel koji je dobio pola boda više u odnosu na 2024. čime je postao i najbolje ocenjen restoran u vodiču.
Titula šefa godine, očekivano, pripala je Marku Đeriću iz restorana Langouste, mladom šefu koji je uz Nikolu Stojakovića iz Fleur de Sel-a, prošlogodišnjeg šefa godine u Gault & Millau doneo prvu Mišlenovu zvezdu u Srbiji. Šefom budućnosti proglašen je Lazar Svrkota iz Thyme-a, dok je Milan Lekić, šef u restoranu Ebisu koji je procvetao u prošlog godini, dobio priznanje za mladog talenta. Najbolja poslastičarka je Jelena Isaković Martinov iz restorana Magellan, a šefom nove tradicije, priznanja koje se u prethodnim izdanjima odnosilo samo na tradiciju, proglašen je Branislav Krstić Banjo iz New Balkan Cuisine-a – na oduševljenje mnogih i uz najgromoglasniji aplauz – i da, i za mene je to bila nagrada večeri. Bravo!
Kao i do sada, lokacija za svečanu dodelu Gault & Millau nagrada bio je beogradski hotel Hyatt, a veče je proteklo u vrlo dobroj organizaciji i uz gotovo sva važna imena srpske gastronomske scene - ako izuzmemo nagrade, ovaj događaj upravo zbog druženja i volimo i uvek željno iščekujemo.
Naravno, svaka dodela nagrada, pa i ova ima i svoju drugu stranu medalje. Dosta je ugostitelja pomalo i razočarano ovogodišnjim ocenama, što preterano ni ne kriju. Optužbe su uglavnom zasnovane na tome da ih inspektori nisu ponovo posetili za ovu godinu, a komentariše se i da na listi ima jako malo starih šefova i ugostitelja te da je prednost ovog puta data isključivo mladima, što lično, ne vidim kao bilo kakav razlog za ljutnju - neka mladost ima prednost!
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.