12.05.2025.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Nova imena starih restorana
Dva poznata prestonička lokala nedavno su se rebrendirala, a jedan je uz promenu imena stekao i novi koncept

Da se nije zaustavilo na dva prestonička restorana, pomislila bih da je novi trend na pomolu među ugostiteljima u prestonici – menjanje naziva već postojećih restorana. Prvo je tu odluku donela mlada i perspektivna šefica Anđela Risimić kada je svoj zemunski restoran Salon 5a preimenovala u S5 by Angie, a promenu u nazivu pratio je i novi, prolećni jelovnik. Iako je sa Salonom 5a tek počela da se etablira na gastro sceni prestonice, i išlo joj je veoma dobro - prošle godine je u vodiču Gault&Millau ponela titulu mladog talenta – ipak, ako je sudeći po tome kako sada radi, naročito u vremenu očigledne krize među restoraterima, odluka je, pokazalo se, bila dobra. Hrana koju zajedno sa svojim timom priprema je i dalje fantazija, kao i kompletan ugođaj, i na istoj adresi - jedino je naziv drugačiji – i od mene, preporuka k’o kuća velika da je posetite.
Nekoliko nedelja nakon te objave, poznati šef Vanja Puškar odlučio se na sličan korak i svoju Tisu, jednu od članica New Balkan Cuisine koncepta preimenovao u Dragoljuba, s tim što je kod njega promenu u nazivu pratila i promena koncepta. Stara Tisa je sada postala kafana, ali malo finija - ispričana kroz savremenu viziju šefa Vanje i njegovog tima.
Kao i S5, i Dragoljub je ostao na istoj lokaciji i u istom, samo malo „utopljenom“ enterijeru.
I u slučaju Vanje, ako je suditi po broju gostiju, Dragoljub je bio očigledan pun pogodak - sa domaćom, kafanskom hranom, i punim restoranom gostiju, onim čime je Tisa najviše kuburila u poslednje vreme.
I...ko je sledeći, da promeni naziv i ponovo napuni restoran?
Do vikenda,
Vidimo se.