Pili smo koktele sa džinom, savršen džin i tonik, i izvanredne, autorske destilate kojima je potrebna samo lepa čaša uz, možda, dodatak leda. U organizaciji magazina
Vino & Fino i uz podršku kompanije Telekom Srbija uživali smo u dobroj muzici, druženju, sjajnim džinovima i oficijelnom toniku događaja,
Schweppes Tonic Water, gledali majstore bartendere kako mešaju pića i posvedočili, na prvom festivalu
Gincredible održanom u subotu, 17. maja u beogradskom event centru
Beton, da ovo piće kod nas ima zaista svetlu budućnost.
O džinovima iz Srbije, koliko smo videli, tek će biti reči! Predstavnici destilerija okupljenih u Betonu složili su se oko jedne stvari – da je u poslednjih dana naša scena eksplodirala, na sličan način kao sa kraft pivom pre više od jedne decenije. Pijuckajući domaće džinove, i sami smo se uverili da ovo piće i u Srbiji ima puno različitih lica, zahvaljujući destilerima koji razumeju da pravljenje džina nema stroga pravila i omogućava proizvođačima veliku kreativnu slobodu.
Achilles gin kuće Frug, pravljen na bazi grožđa – i to naše smederevke – može da stane na crtu i najozbiljnim svetskim proizvođačima, a destilerija Kovačić, sa svojom paletom
Oridžin, u kojoj je i etiketa Oridžin UV, džin koji menja boju u ljubičasto u dodiru sa tonikom, i dizajnom i kvalitetom je viđena da bude klupski favorit. Odlično slaganje u džinu i toniku, daleko najpopularnijem piću na bazi džina, podrazumeva se sa svim ovim džinovima - a barmeni su imali pune ruke posla praveći ovaj globalni favorit u visokim kolins čašama, uz ikonički
Scweppes tonik.
Beogradski džin
Dživdžan dostojno reprezentuje prestonicu, pravljen od, kako kažu, 011 sastojaka u čast skromne ptice, zaštitnog znaka Beograda. Predstavljen je i brend
Mangup, nastao zahvaljujući znanju i posvećenosti zaljubljenika i u džin i u pivo, a koji stvaraju klasični, u koktelima savršeni London Dry kraft džin, i džin od piva. Nismo zaobišli ni štand džina
Twin Tigers, ponosa kuće Matijašević, čija je osnova najaromatičnija kleka na svetu koja raste na obroncima planine Golije, kao ni brenda
Sinner, odličnog džina kuće Podrum Palić – sve u svemu, domaća selekcija dala nam je materijal za dugo uživanje u različitim stilovima i ekspresijama pića koje je u velikom usponu širom planete.
Majstori bartendinga - Živko Buđelan i Juraj KozmaOd svetskih džinova – tu su bili i neki od ozbiljnih „teškaša“ na tržištu – čuveni
The Botanist, koji dolazi sa škotskog ostrva Ajla gde se prave viskiji puni aroma treseta i dima, opčinio nas je složenom aromom čak 31 sastojka, kao i elegantni
Nordes iz španske Galicije, napravljen ne od žitarica već, kao i naš Achilles, od vina, i to od lokalne sorte albarinjo. Veteranski brend
Bombay Sapphire ponovo je potvrdio da je ovaj džin univerzalna, klasična baza za odlične koktele i duga pića, a fantastični, Mediteranom inspirisani
Portofino Dry Gin – da ovo piće zaista ponekad treba piti bez ikakvih miksera i dodataka, kako bi do kraja pronikli u nameru destilera. Na štandu brenda
Gunpowder Irish Gin, čiji je zaštitni znak mitsko biće „džekalop“– polu zec a polu antilopa, sve vreme je vladala gužva, a najekstravagantniji džin na prvom Gincredible festivalu izvesno je bio
Amuerte, belgijsko piće čiji je jedan od glavnih sastojaka – peruanska koka.
Vrhunac dešavanja odvijao se na stanici za koktele. Na njoj su sukcesivno mešali koktele i zabavljali publiku
Juraj Kozma (Kultura bar), jedan od pionira naše bartending scene, i
Živko Buđelan Žile (Lenja Buba bar), majstor miksologije koji je predstavio dva svoja autorska koktela na bazi džina, Lazy Reviver i Triple Gimlet.
Ovaj sjajan događaj, koji je organizovao magazin Vino & Fino, održan je uz podršku kompanije Telekom Srbija, a oficijelni tonik bio je
Schweppes Tonic Water.