Početna»Novosti»Grašac - jedna sorta, a toliko različitih vina!
26.05.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Grašac - jedna sorta, a toliko različitih vina!

Treći festival grašca, održan na Petrovaradinskoj tvrđavi u odličnoj atmosferi i uz sjajnu muziku, pokazao je stilsko bogatstvo ove važne sorte

novost grašac - jedna sorta a toliko različitih vina vinski magazin vino fino
foto: Martin Candir
Na trećem po redu Festivalu grašca, održanom u subotu, 25, maja, ne zna se šta je bilo bolje - vina, raspoloženi vinari, ambijent Petrovaradinske tvrđave ili odličan izbor muzike. Sve skupa učinilo je da ovogodišnji festival protekne u odličnoj atmosferi i sa raspoloženim posetiocima. Ovogodišnji susret na platou ispred umetničkih ateljea Petrovaradinske tvrđave organizovali su Udruženje vinara i vinogradara Srem - Fruška gora i magazin Vino & Fino uz podršku Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i kompanije Telekom Srbija.Tridesetak vinara pokazalo je da je grašac sorta od koje svako zaista može reći da ima omiljeno vino. I taman kad pomislite da ste savladali aromatiku grašca, već na sledećem štandu on vas iznenadi nekim potpuno novim izrazom.

Na početku festivala, po gotovo letnjim temperaturama, savršeno nam je „legao“ jedini penušavac od grašca, Dina vinarije Vinum. Okrepljeni, mogli smo da nastavimo dalje, kroz bogatu ponudu vinara koji dolaze uglavnom sa Fruške gore.

Mnogi vinari premijerno su predstavili i svoje poslednje berbe, među njima vinarija Tri međe i oblak koje dolazi sa jedinstvene lokacije, iz vinograda starog više od 40 godina i odlikuje ga posebna aromatika i mineralnost. Još jedna veoma uspešna berba za ovu malu vinariju i njihovo najpoznatije vino. I vinarija Veritas-Ćuković premijerno je prestavila poslednju berbu koja još nije na tržištu, a takođe i vinarija Verkat, koja je uz poslednju berbu predstavila i barikirani Grašac 4.0 iz 2021. godine.

Među ovim rođenim Fruškogorcima veoma dobro se snašao i Džervinov grašac koji dolazi iz Knjaževačkog okruga, iz vinograda starog 25 godina. U pitanju su berbe iz 2019. i 2020. godine. Reč je o strukturnijem vinu koje pokazuje da grašac može lepo da stari.

Ljubica Radan, enološkinja, predstavila je svoju liniju grašaca iz berbi 2020, 2021 i 2022 koju radi u saradnji sa vinarijom Vojnović.Vinarija Šijački, koja je do sada bila nevoljna da ime italijanski rizling promeni u grašac, napravila je ustupak i predstavila Superćelijski grašac, prvo i jedino takvo vino koje dolazi iz vinograda starog 40 godina. Posle superćelijske oluje koja je ostavila velike posledice na vinograd, on je nanovo podignut, a sačuvano grožđe iz starog vinograda dalo je dosta ekstraktivniji i aromatičniji grašac i stvorena je limitirana serija vina sa nesvakidašnjim imenom.

I za kraj, prava poslastica – Tri sunca iz Fruškogorskih vinograda, vino kog nema na našem tržištu jer celokupna prizvodnja ide u izvoz, neverovatno slatko vino koje vas ostavlja bez reči.

Bilo je tu još mnogo, mnogo fantastičnih grašaca za koji nam je jedan festival malo da bismo ih sve probali i u njima uživali. Zato imamo celo leto koje će biti lepše uz lagane, lepršave i aromatične grašce.