Grašac/graševina,
Rizling vlaški,
Olaszrizling,
Welschriesling – sva ova imena, i još poneka, sinonimi su za vino koje je jedan od simbola Centralne Evrope. Grašci iz svih zemalja u kojima se gaji ova sorta ove godine biće ocenjivani u Beogradu od 12-14. juna, na regionalnom takmičenju GROW du Monde koje se, u svom četvrtom izdanju, ove godine održava u Srbiji. Jedinstveno ocenjivanje deo je Nedelje grašca, ambicioznog dešavanja koje obuhvata i dva Festivala grašca – u Novom Sadu 7. juna i u Beogradu 14. juna, a rezultati GROW du Monde biće proglašeni baš na festivalu u Beogradu, u istorijskom prostoru Konaka kneginje Ljubice.
Vina će biti ocenjivana u šest kategorija: sveža vina, odležala vina, slatka vina, penušava vina, oranžna vina i kupaže. Najbolja će biti ovenčana srebrnim, zlatnim i platinastim medaljama, a najbolja od najboljih u svakoj kategoriji osvojiće GROW du Monde trofeje.
Inicijativa GROW du Monde potiče iz 2022, i nastala je kao zajednički projekat tri regionalna vinska znalca -
Saše Špiraneca iz Hrvatske,
Zoltana Đerfija iz Mađarske i
Igora Lukovića iz Srbije. Oni su pokrenuli takmičenje sa idejom da ono postane još jedna važna odskočna daska za promociju grašca u širem vinskom svetu, da stvori platformu koja će povezati vinare iz svih zemalja u kojima je grašac važan deo sortimenta u vinogradima, i da, što je možda i najvažnije od svega, da se na sistematičan i redovan način prati dokle je ova sorta stigla – i kod nas, gde doživljava munjevit uzlet, i u celom regionu.
Grašce će u Beogradu ocenjivati žiri sastavljen od osamnaest međunarodnih sudija, među kojima su i osnivači nadmetanja
Zoltan Đerfi i Saša Špiranec, a tu su i mnoga druga imena ogromnog ugleda u vinskom svetu, uključujući i
Kerolajn Gilbi MW, velika promoterka regionalnih vina,
Ivan Barbić MW, prvi hrvatski nosilac titule Master of Wine, i mnogi drugi.
U zemlji u kojoj grašac postiže sve bolje rezultate na međunarodnim ocenjivanjima, postaje deo sortimenta sve većeg broja vinarija i od nekada skrajnute sorte postaje istinski miljenik vinske publike, Beograd će prvi put biti domaćin velikog događaja posvećenog ovoj velikoj sorti – i to je prilika koja se ne propušta!
