Početna»Novosti»The Bristol: novi sjaj starog beogradskog šarmera
29.03.2025.Piše: Jelena Stojčić

The Bristol: novi sjaj starog beogradskog šarmera

Legendarni hotel je otvorio vrata gostima nakon temeljne restauracije

novost the bristol novi sjaj starog beogradskog šarmera vinski magazin vino fino
foto: promo
Ponovo radi Bristol, legendarni beogradski hotel koji je nakon više od dve godine temeljne restauracije otvorio vrata gostima pod nazivom The Bristol Belgrade. Za izbor imena postoji dobar razlog, a prefiks The ima gotovo svaki kutak u hotelu - The Dining Room, The Library, The Courtyard - jer od Beograda započinje stvaranje hotelskog lanca The Bristol hotela širom sveta. U prestonici je od samog starta kategorizovan sa pet zvezdica, izgleda prefinjeno, i pravo je osveženje na gradskoj hotelskoj sceni

Tim koji vodi hotel je mlad, ali sa dosta iskustva, a mnogi od njih poznaju se već odavno iz prestoničkih hotela , dok se generalni direktor hotela Alister Laird sa porodicom doselio u Beograd kako bi stao na čelo ovog jedinstvenog hotela. U užurbani Beograd stigao je iz Irske gde je živeo četrdesetak minuta vožnje od Dablina.

- Veoma mi se sviđa Beograd i teško mi je da nađem stvari koje mi se ne sviđaju. Volim da se snabdevam na lokalnoj pijaci, volim ljubaznost svojih komšija i ovde, u mom timu. I posle šest meseci ovde smo se lepo smestili i uživamo u našem životu u Beogradu – prenosi svoje utiske o Beogradu Alister Laird.

Kada je reč o njegovom poslu, The Bristol doživljava kao veliku odgovornost.

- The Bristol je za mene velika odgovornost pre svega, to je projekat koji nije sao tek jedan od hotela, to je kulturna ikona, simbol Beograda, a ovaj grad zaslužuje nivo usluge i gostoprimstva koje The Bristol sada nudi. Ovde ima izvestan nedostatak hotela visoke klase i kombinacija visoke usluge i istorije koju ovaj hotel ima nije nešto što se može napraviti tek tako, već nasleđe koje treba iskoristiti. Osećam se sada odgovornim da iskoristimo tu mogućnost i napravimo jedan autentični lokalni brend, ali i visoko kvalitetan proizvod, kada je reč o hotelskoj ponudi. Zahvalan sam što imam priliku da radim na takvom jednom brendu, iako je ponavljam to velika odgovornost. Moram da kažem da uživam radeći sa timom ljudi ovde, kao i našim partnerima, u ovom divnom enterijeru. Za sada je ovo jedno divno putovanje – zaključuje generalni menadžer hotela The Bristol.


foto: promo

Ponovno oživljeni simbol Beograda

Hotel Bristol je izgrađen između 1910. i 1912. i delo je čuvenog arhitekte Nikole Nestorovića čiji portret, uz fotografije drugih istaknutih ljudi Srbije kojima je Bristol bio drugi dom, krasi zidove novootvorenog hotela. Bristol je kroz svoju više od jednog veka dugu istoriju bio važno mesto okupljanja umetnika svih vrsta, a vrlo često je bio i mesto održavanja različitih balova i pozorišnih predstava.

U restauraciji je učestvovalo šesnaest umetnika, vajara, slikara i likorezaca, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, te su sačuvani autentični elementi originalne arhitekture.

Ukoliko uđete na glavni ulaz hotela, i prođete pored lobija, stići ćete do restorana pod nazivom The Dining Room čiju kuhinju vodi mladi šef Ivan Britka. Njegov stil u kuvanju zasnovan je na francuskoj školi, na tanjirima vešto spajajući lokalne ukuse sa modernim tehnikama priprema. Britka je šef i u malo opuštenijem ambijentu, u takozvanom The Courtyard Lounge-u koji se nalazi u prelepom atrijumu hotela okružen zelenilom i sa ponudom hrane u bistroovskom stilu, a na koji ćete prvo naići ukoliko ulazite na sporedni ulaz hotela. Srce novog Bristola i jedan sasvim poseban deo hotela je The Library, biblioteka sa kaminom i impresivnom zbirkom naslova u kojoj takođe možete uživati uz šoljicu vrhunske kafe ili uz čaj koji ovde postaje i pravi ritual kroz jedinstveni Afternoon Tea Experience, dostupan samo uz rezervaciju.


The Dining Room

- Želja nam je da ispričamo priču novog vremena ne zaboravljajući našu dugu tradiciju. The Bristol je svojevrstan povratak u budućnost, simbol Beograda od 1912. godine koji reflektuje sve ono što je on bio i sve novo što smo izmaštali za neke nove generacije kojima će on, siguran sam, postati novo omiljeno mesto. Trudili smo se da sve u The Bristolu bude na najvišem nivou. Posvećenost detaljima, personalizovana usluga, sofisticirana, elegantna ali ne previše formalna, sve je to nešto na čemu smo insistirali na treninzima koje smo imali u periodu pred otvaranje, i siguran sam da u tom pogledu naša ponuda može stajati rame uz rame sa bilo kojim svetskim brendom - ukratko nam je ispričao Nikola Milović, direktor marketinga i komunikacija, i dobro poznato lice domaće hotelijerske scene.

Gastronomija u fokusu

U Bristolu se može uživati na bar tri načina: prvo u restoranu The Dining room, koji enterijerski predstavlja produžetak lobija, zatim u ušuškanom prefinjenom prostoru - The Library i u The Courtyard-u opuštenijoj verziji centralnog restorana.

Šef kuhinje novog Bristola je Ivan Britka koji se za kuvanje zainteresovao još u ranom detinjstvu. Odrastao je u Švajcarskoj gde je i započeo svoju kulinarsku karijeru u restoranima francuske kuhinje. Svi šefovi sa kojima je ikad radio u inostranstvu bili su Francuzi tako da je od njih naučio tehnike rada. Kada se vratio u Srbiju i završio ugostiteljsku školu počeo je da radi u hotelu Square Nine u kome je proveo, kaže, neprocenjivih osam godina. U Bristolu, prvi put u karijeri je šef kuhinje.


The Courtyard

Na tanjirima, Britka spaja svoj gastronomski put sa pričom o tradiciji Beograda. Tehnike koje koristi u pripremi jela zasnovane su na francuskoj školi - u jelima se vidi kompleksnost tehnika koje mladi šef koristi - ali, ukus je u Britkinoj kuhinji, kako kaže, ipak primaran.

- Ukus vraća goste, a ne jelo koje je samo „na oko” lepo - kaže Britka.

Njegov jelovnik je sveden, i na njemu su tradicionalna jela iz Francuske pripremljena uz pomoć lokalnih sastojaka.

- Namirnice sa kojima kuvamo su većinom lokalne, i autentični srpski proizvodi poput pečene paprike, ajvara, kajmaka… Najukusnija je hrana kao kod mame, i to želim da se oseti u hotelu, samo na uzvišenijem nivou - objašnjava Britka.

Predlažemo vam da gastronomsko putovanje sa a la carte menija započnete sjajnom supom od čičoke sa penom od parmezana koja daje umami ukus i sa čipsom od crnog luka i prahom od slanine - jelo u kome se jako dobro povezuju Istok i Srbija. Nakon toga, na sto stiže supreme od pilećih grudi i pilećeg bataka koji zapravo predstavlja cepkano meso od piletine formirano u batak zajedno sa koskom, pa panirano u panko prezle i prženo zajedno sa supreme sosom od piletine, neizostavnim u tracionalnoj francuskoj kuhinji. Za pun doživljaj, najbolje je da obrok ovde završite sa merengom od jabuke koja je spaljena na vrhu a koju, kao i sve deserte potpisuje poslastičar Srđan Đilas.


foto: Dragana Đorović

Takođe, iz Britkine kuhinje, iz kategorije startera, ne propustite ni da probate tart od pečuraka, u kombinaciji sa parmezanom, što čini savršen spoj.

Servis je dobar, i baš kao što Britka kaže, takav jedino može i da bude, da bi ispratio perfekciju na tanjirima na koju ciljaju.

Autorski kokteli i vinska karta fokusisana na Srbiju i region

U novom Bristolu i koktel karta prati priču hotela kroz istoriju. Glavni bartender, ujedno i direktor F&B sektora je Nikola Vajagić, iza koga je veliko iskustvo rada u barovima u Londonu i na Bliskom Istoku u poslednjih trinaest godina.

Prilikom kreiranja koktel karte zanimljivog naziva The Time Machine Vajagić je istraživao ko su bili poznati gosti hotela od njegovog otvaranja, a kao rezultat toga je deset koktela koji nose imena po njima, poput Dejvida Rokfelera, Aleksandra Cincar Jankovića, Kasparova, Mome Kapora…

- Istraživao sam i šta su nekadašnji slavni gosti Bristola tada pili, pa su stoga u gotovo svim koktelima u osnovi rum, džin i tekila, naravno uz naše domaće likere i redukcije. Svi kokteli su tvist na klasike, na negroni i martini koji su bili tada popularni. Klasika u koktel karti nema, ali su dostupni na zahtev. Bar je tako opremljen da bartender može da pripremi svaki koktel na planeti. Takođe, garniš u koktelima ne služimo direktno u čaši, već zamrznut u ledenoj kugli - kaže Vajagić i dodaje da u koktelima dosta koriste i rakiju.



- Viski, džin i tekilu imate svuda, a rakiju možete da probate samo u ovom delu sveta, a poseban doživljaj je kada posle ručka ili večere na kolicima poslužimo selekciju premijum šljive i naših homemade likera - kaže Vajagić.

U Bristolu je i voda brendirana, imaju i svoje pivo nastalo u saradnji sa pivarom Kabinet, i svoju rakiju koju za njih radi Bojkovčanka.

Priču o vinima najbolje će vam ispričati glavni somelijer hotela, mladi Filip Vuksanović koji je kroz vinsku kartu želeo da pokaže važnost i jačinu domaćih vina, naročito autohtonih sorti Srbije i regiona, poput sile i moravke, žilavke i rebule. Na vinskoj karti je 125 etiketa, nekoliko magnum formata i petnaestak vina dostupnih na čašu.

- Važno je obučiti osoblje da ume lepo da ispriča priču različitih sorti i dobro da prezetuju ponudu, na čemu predano radimo od početka. Naravno, pored srpskih etiketa vina, ovde možete da probate i francuske, italijanske, španske i probrane etikete novog sveta - kaže glavni somelijer hotela The Bristol Belgrade.

Ovaj nekadašnji epicentar mondenskog života Beograda, ponovo dobija stari sjaj, a tek u budućnosti, od novog Bristola očekujemo dosta - The Bristol Belgrade počeo je da ispisuje novu stranicu istorije srpske prestonice.