U vremenu kada se o hrani i piću govori više kroz Instagram nego kroz razgovor, pravi je luksuz sesti, otvoriti knjigu i razmišljati o tome šta jedemo, kako, i zašto. A tek o tome s kim pijemo?
Ove pažljivo odabrane knjige spajaju hedonizam, kulturu i znanje - bilo da tragate za filozofijom vina, gastronomskom filozofijom velikih umetnika, ili tražite odgovor na pitanje zašto vam srce zadrhti kad se u istoj rečenici nađu Aristotel i rižoto.Ove knjige nisu samo za kuvanje, one su za čituckanje dok se krčka sos i razmišljanje dok vino diše. U vremenu brzine, one nas pozivaju da zastanemo, da promislimo, da sednemo za sto - ne samo s tanjirom, već i sa adekvatnim mislima. A to je već čista umetnost življenjaFILOZOFSKI KUVAR – ZA STOLOM SA VELIKIM MISLIOCIMAAutori: Marijana Rirmajer, Petar M. Štajner
Izdavač: Logos, Beograd, 2014.
Zašto čitati:Zamislite da večerate s Aristotelom i Kantom dok raspravljate o slow food konceptu, pijanstvu i idealizmu uživanja. Ova knjiga nudi eseje o filozofiji hrane, i to od aperitiva do digestiva. Prava poslastica za one koji vole da razmišljaju dok jedu.
FILOZOFIJA VINAAutor: Bela Hamvaš
Izdavač: Draslar, 2011.
Zašto čitati:Krhka, duhovita i ozbiljna, ova knjiga je filozofski traktat o vinu kao sakralnom piću. Nema vinske etikete, ali ima misaonih nota o tome
kada piti,
s kim i
kako. Ukratko: vino, čovek i smisao - u tri gutljaja.
GURMANSKI UM (FILOZOFIJA UKUSA)Autor: Michel Onfré
Original: Le Gourmet PhilosophiqueIzdavač: Gradac
Zašto čitati:Onfre, poznat po svom hedonističkom ateizmu, ovde kuvanje vidi kao duboko filozofsku radnju. Kritikuje dijete, slavi ukuse, polemiše s nutricionistima i vraća čitaoca osnovnoj ideji:
kuhinja je umetnost života.
KOLEKCIJA UMETNOST U GASTRONOMIJI (SLUŽBENI GLASNIK)Naslovi uključuju: - Van Gogova trpeza u gostionici Rav(u) (Leaf & Leman)
- Da Vinčijeva kuhinja (David DeWitt)
- Fridine fijeste (Guadalupe Rivera & Kole Marie-Pierre)
- Beleške iz Moneove kuhinje (Claire Zoja)

Zašto čitati:Kuhinje umetnika kao što su Van Gog, Da Vinči, Frida Kahlo i Klod Mone ne samo da otkrivaju njihove ukuse već i njihove svetove. Knjige iz ove edicije kombinuju istoriju, recepte, kulturu i mnogo duše.
UMETNOST KUVANJAAutorka: Silvi Žerar
Izdavač: Mono Manjana, 2008, Beograd
Zašto čitati:Lepa sinteza kulinarstva i vizuelne umetnosti. Ne samo kuvar, već i omaž estetskoj vrednosti obroka.
ISTINITA I POUČNA ISTORIJA BLAGOUTROBIJA (I TEK PONEKOG JOŠ UŽIVANJA)Autor: Nebojša Spaić
Izdavač: Dosije, Beograd, 2010.
Zašto čitati:Književno-gastronomska šetnja kroz istoriju hedonizma, s dozom ironije, znanja i strasti. Spaić nas vodi kroz stolove Evrope i Balkana kao duhoviti domaćin jedne velike večere duha.
BRAČNA KUHINJAAutori: Igor i Slavica Mandić
Izdavač: Grafički zavod Hrvatske, 1989.
Zašto čitati:Recepte prati humor, ironija i šarm bračnog para koji je kuvanje shvatao kao zajednički poduhvat - i egzistencijalni i emotivni. Nostalgično, ali i sasvim primenljivo u svakoj savremenoj kuhinji.