Početna»Novosti»Hrana za dušu
25.08.2025.piše: Ana Rusanov Vračević

Hrana za dušu

Vino, ukus i filozofija na tanjiru - odabrane knjige o hrani i piću

novost hrana za dušu vinski magazin vino fino
U vremenu kada se o hrani i piću govori više kroz Instagram nego kroz razgovor, pravi je luksuz sesti, otvoriti knjigu i razmišljati o tome šta jedemo, kako, i zašto. A tek o tome s kim pijemo?

Ove pažljivo odabrane knjige spajaju hedonizam, kulturu i znanje - bilo da tragate za filozofijom vina, gastronomskom filozofijom velikih umetnika, ili tražite odgovor na pitanje zašto vam srce zadrhti kad se u istoj rečenici nađu Aristotel i rižoto.


Ove knjige nisu samo za kuvanje, one su za čituckanje dok se krčka sos i razmišljanje dok vino diše. U vremenu brzine, one nas pozivaju da zastanemo, da promislimo, da sednemo za sto - ne samo s tanjirom, već i sa adekvatnim mislima. A to je već čista umetnost življenja

FILOZOFSKI KUVAR – ZA STOLOM SA VELIKIM MISLIOCIMA

Autori: Marijana Rirmajer, Petar M. Štajner
Izdavač: Logos, Beograd, 2014.



Zašto čitati:
Zamislite da večerate s Aristotelom i Kantom dok raspravljate o slow food konceptu, pijanstvu i idealizmu uživanja. Ova knjiga nudi eseje o filozofiji hrane, i to od aperitiva do digestiva. Prava poslastica za one koji vole da razmišljaju dok jedu.

FILOZOFIJA VINA

Autor: Bela Hamvaš
Izdavač: Draslar, 2011.



Zašto čitati:
Krhka, duhovita i ozbiljna, ova knjiga je filozofski traktat o vinu kao sakralnom piću. Nema vinske etikete, ali ima misaonih nota o tome kada piti, s kim i kako. Ukratko: vino, čovek i smisao - u tri gutljaja.

GURMANSKI UM (FILOZOFIJA UKUSA)

Autor: Michel Onfré
Original: Le Gourmet Philosophique
Izdavač: Gradac



Zašto čitati:
Onfre, poznat po svom hedonističkom ateizmu, ovde kuvanje vidi kao duboko filozofsku radnju. Kritikuje dijete, slavi ukuse, polemiše s nutricionistima i vraća čitaoca osnovnoj ideji: kuhinja je umetnost života.

KOLEKCIJA UMETNOST U GASTRONOMIJI (SLUŽBENI GLASNIK)

Naslovi uključuju:
  • Van Gogova trpeza u gostionici Rav(u) (Leaf & Leman)
  • Da Vinčijeva kuhinja (David DeWitt)
  • Fridine fijeste (Guadalupe Rivera & Kole Marie-Pierre)
  • Beleške iz Moneove kuhinje (Claire Zoja)


Zašto čitati:

Kuhinje umetnika kao što su Van Gog, Da Vinči, Frida Kahlo i Klod Mone ne samo da otkrivaju njihove ukuse već i njihove svetove. Knjige iz ove edicije kombinuju istoriju, recepte, kulturu i mnogo duše.

UMETNOST KUVANJA
Autorka: Silvi Žerar
Izdavač: Mono Manjana, 2008, Beograd



Zašto čitati:
Lepa sinteza kulinarstva i vizuelne umetnosti. Ne samo kuvar, već i omaž estetskoj vrednosti obroka.

ISTINITA I POUČNA ISTORIJA BLAGOUTROBIJA (I TEK PONEKOG JOŠ UŽIVANJA)

Autor: Nebojša Spaić
Izdavač: Dosije, Beograd, 2010.



Zašto čitati:
Književno-gastronomska šetnja kroz istoriju hedonizma, s dozom ironije, znanja i strasti. Spaić nas vodi kroz stolove Evrope i Balkana kao duhoviti domaćin jedne velike večere duha.

BRAČNA KUHINJA

Autori: Igor i Slavica Mandić
Izdavač: Grafički zavod Hrvatske, 1989.



Zašto čitati:
Recepte prati humor, ironija i šarm bračnog para koji je kuvanje shvatao kao zajednički poduhvat - i egzistencijalni i emotivni. Nostalgično, ali i sasvim primenljivo u svakoj savremenoj kuhinji.