Početna»Novosti»Ike džime brancin u četiri ruke: Najbolja riba u gradu!
23.05.2025.piše: Ana Rusanov Vračević

Ike džime brancin u četiri ruke: Najbolja riba u gradu!

Šefovi Rju Suehiro i Marko Đerić u restoranu Langouste predstavili su nešto sasvim novo kod nas – vrhunsku ribu obrađenu tradicionalnom japanskom tehnikom

novost ike džime brancin u četiri ruke najbolja riba u gradu vinski magazin vino fino
Laserski precizno sečen karpaćo od brancina (foto: Dragana Đorović)
U restoranu Langouste ovenčanom Mišlenovom zvezdicom predstavljen je Ike džime brancin, nešto sasvim novo na našem tržištu: riba vrhunskog kvaliteta, obrađena tradicionalnom japanskom tehnikom koja joj daje produženu svežinu i zamaman, nezaboravan ukus. Ova namirnica je u rukama dvojice vrhunskih šefova – gostujućeg Rjua Suehiroa iz restorana Ebisu i „domaćina“ Marka Đerića - pokazala svu raskoš i plemenitost ukusa.

Četrdesetak odabranih beogradskih ugostitelja uživalo je u prezentaciji i zalogajima dvojice šefova. Gostima je predstavljen brancin koji dolazi iz Jadranskog mora i predstavlja sam vrh gastrononskog užitka, što usled korišćenja drevne japanske tehnike obrade koja omogućava da riba odležava u dry aging komorama i do mesec dana, što zahvaljujući činjenici da je gajen u ekološki besprekornim uslovima, u najčistijem delu Jadrana.

Šef Rju Suehiro hirurški precizno obradio je ribu

Tehnika ike džime sprečava aktiviranje hormona stresa, a riba se usmrćuje trenutno i humano. Brancin obrađen ovom tehnikom može da se ostavlja na sazrevanju od 12 do 20 dana, a rezultat je izuzetno kvalitetno, nežnobelo meso koje se od običnog gajenog brancina razlikuje već na prvi zalogaj, i može da služi kao podloga i za najfinije zalogaje od ribe, dostojne restorana visoke kuhinje.

Zahvaljujući kompaniji Franchet Gourmet koja jedina ima ovu vrstu ribe na našem tržištu, kuvari Rio Suehiro i Marko Đerić dobili su priliku da rade sa vrhunskim namirnicama i da pokažu svoje besprekorno tehničko umeće.

Šef iz Japana, koji je, kako je priznao, bio oduševljen što od sad ima priliku da radi sa ike džime brancinom, napravio je fascinantan karpaćo od termički neobrađenog brancina, laserski precizno isečenog i serviranog u geometrijski savršenom krugu koji je vizuelno potcrtao superiorni kvalitet plemenite ribe. Drugi sled pravio je šef Đerić koji se opredelio za savršeno pečenog brancina serviranog sa laganim i svilenkastim beurre blanc sosom i raguom od špargle i sremuša, naglasivši ovim sezonskim delikatesom nežni ukus brancina.

Šef Marko Đerić opredelio se za pečenog brancina sa sezonskim dodacima

Zahvaljujući vinarijama Zvonko Bogdan i Vinčić gosti su imali kompletan doživljaj ike džime brancina, pa se tako karpaćo savršeno uklopio uz penušavi Eclater koj je svojim kiselinama naglasio sveži ukus karpaća, dok je kultni Grašac Grand Fru 2020 vinarije Vinčić bio savršen par uz drugo jelo.

Kompanija Franchet Gourmet ovim je na naše tržište unela pravu revoluciju kada je u pitanju vrhunska riba iz Jadranskog mora. Kako je rekao Bojan Mihajlov iz ove kompanije, u bliskoj budućnosti će ugostitelje obradovati sa još puno ekskluzivnih namirnica do kojih šefovi do sad nisu mogli lako da dođu.

Vrhunska vina pratila su vrhunsku ribu