Početna»Novosti»Il’ je sa đubekom, il’ je sa biljnim sirom?
19.01.2025.Piše: Jelena Stojčić

Il’ je sa đubekom, il’ je sa biljnim sirom?

Pljeskavica sa tradicionalnim pirotskim sirom, koja je tokom praznika u Beogradu postala apsolutni hit, izazvala je buru na mrežama

novost il je sa đubekom il je sa biljnim sirom vinski magazin vino fino
Pljeskavica sa đubekom u burek testu - zimski gastro hit u centru Beograda
Znate li ko su Boki i njegova pljeskavica sa đubekom koja je tokom praznika u Beogradu postala apsolutni hit? Boki je Bojan Tolić, nekadašnji kuvar u restoranu Lorenzo & Kakalamba, i vlasnik keteringa pod nazivom Obrok kod Piroćanca. Da, da... To je taj Obrok kod Piroćanca, poslužen iz praznične kućice u Knez Mihailovoj, o kome se toliko priča, a još više od kada je doskorašnji saradnik i veliki zaljubljenik u Bokijevu pljeskavicu Branko Babić, ženama poznat kao „kralj obrva“ kako se i sam predstavlja, a instagram zajednici kao gastronom pod nadimkom Ratkovčanin, u kratkom videu predstavio njegovu pljeskavicu i povukao svoju preporuku, uz obećanje da nikada više nikog neće preporučiti.

- Kao što sam i u videu rekao, nikad više nikog javno neću podržati jer sam prevideo da za sve gluposti koje neko može da napravi, ja sam odgovoran – kaže za Vino & Fino Branko Babić.

Video koji je Ratkovčanin objavio na instagramu izazvao je buru na mrežama, a ispod njega već danima niže se više od hiljadu komentara.

- Pozdrav svima, danas sam doživeo jedan težak, baš, baš težak udarac. Najbolja pljeska koju sam ikada probao sa najskupljim sastojcima je bila Bokijeva pljeska sa đubekom. Odlučujem da mu pomognem u svakom smislu, savetima, finansijski i svim svojim resursima, i Bokijeva pljeska postaje poznata preko noći. Ali saznajem pre izvesnog vremena da je u pljeskavicu stavljao biljni, jeftini sir, teški industrijski šljam i otpad, umesto đubeka koji košta 1800 dinara po kilogramu. Osećam se jako odgovornim jer sam na svom instagramu reklamirao ovu pljesku. Izvinjavam se svima, i u njegovo ime, i nadam se da će i on to uraditi. Što se mene tiče, smatram da svi koji su pojeli pljesku sa tim šljamom treba da dobiju novac nazad, jer su u najmanju ruku prevareni. Osim što sam spreman da snosim posledicu za ovaj slučaj, ovo mi je zaista škola, da više nikada, ali apsolutno nikada ne podržim nikoga i da nikome ne verujem. Izvinjam se još jednom svima - rekao je Babić u objavi na instagramu.

Viralna objava Branka Babića

Problem je nastao par nedelja nakon što je Obrok kod Piroćanca počeo da radi u kućici u Knezu, kada je Babić, oduševljen pljeskavicom koju je probao na početku, poželeo ponovo da uživa u njenom ukusu, ali tada to nije bilo to. Kako tvrdi Babić, a kasnije i delimično priznaje Boki, umesto đubeka u pljeskavici je bio biljni sir. Pri tom, pljeskavica se prodavala po istoj, poprilično visokoj ceni, kao da je u njoj đubek, a i kupci nisu bili obavešteni da je došlo do izmene sastojaka u pljeskavici. To je Babića uznemirilo, te je rešio da stane na put nepravdi. Snimio je video o problemu sa Bokijevom pljeskavicom, ali kako on tvrdi, tek nakon što je prvo pokušao da utiče na Bokija da se izvini kupcima, što je on odbio.

- Ja sam samo tražio da se izvini javno, njegova žena mi je odgovorila pre neki dan da nije to uradio jer ne voli da se snima – objašnjava Ratkovčanin i šalje u prilogu fotografiju prepiske sa Bokijevom suprugom.

Ali, kada smo pitali Bokija da li je to tačno, rekao je da nije i da se iznenadio kada je ugledao video na instagramu. Kako tvrdi, nakon što je video objavu, pozvao je Babića ali mu se on nije javljao na telefon.

- Nisam ja neko ko je tek došao u Beograd, pa hoću da zaradim, ovde sam već petnaest godina, i uspešno radim ketering. Branko me je kontaktirao, jer se zainteresovao za mene kada je video kod Pakita objavu na instagramu. Radio sam mu i svadbu, kada je i nastala ta pljeskavica koja ga je oduševila. Jutro nakon svadbe, nakon što sam shvatio da sam zaboravio da u jednom sledu iznesem burek testo, došao sam na ideju da napravim malo jači doručak, i to je bila ta pljeskavica. Tada smo Branko i ja i počeli da razgovaramo o poslu, Branko se nudio da mi pomogne, i oko kućice u Knezu, i gledali smo lokale, međutim, ja sam već zakupio bio tu kućicu - iznosi Boki svoju stranu priče.

- A šta je sa sirom, da li je pljeskavica sa đubekom ili je sa biljnim sirom? – pitali smo Bokija.

- Kada sam shvatio da đubek prilikom topljenja toliko pušta masnoću, da cela pljeskavica pliva u masnoći, odlučio sam da odnos sira bude 80 posto đubeka i 20 posto gaude. Hteo sam to i da objavim na instagramu, račune kao dokazni materijal da sam u poslednjih 17 dana iz Pirota naručio 200 kilograma đubeka, ali sam odustao, jer kupaca ima te ima, možda i više nego pre što znači da je pljeskavica dobra i da se sviđa ljudima – rekao je za Vino & Fino Bojan Tolić, vlasnik Obroka kod Piroćanca.

Da li je dobra ili nije, procenićete sami, a do tada čekamo Bokijevo javno objašnjenje, pa i izvinjenje – jer u pljeskavici nije 100 posto đubek, a prodaje se po ceni kao da jeste.