Početna»Novosti»Jovica Urošević: Grašac traži vreme!
21.06.2024.piše: Nenad Kostić

Jovica Urošević: Grašac traži vreme!

Pet pitanja za enologa vinarije Vinum i kreatora vina Grašac beli 2019, najboljeg vina Balkana po izboru žirija Balkans International Wine Competition

novost jovica urošević grašac traži vreme vinski magazin vino fino
Enolog Jovica Urošević u vinariji Vinum radi od 2016. godine, prvu berbu u ovoj kući imao je u fantastičnoj 2017. godini u kojoj je razvio najviša očekivanja od grašca, sortom sa kojom se tada susreo po prvi put. Osam godina kasnije stiglo je možda i najviše priznanje za vina koja pravi u vinariji smeštenoj u blizini karlovačke Kapele mira: Grašac beli 2019 osvojio je dvostruko zlato i veliki trofej za najbolje vino Balkana na Balkans International Wine Competition. U razgovoru za Vino & Fino, Urošević kaže da je to vino nastalo u jednoj od najboljih berbi skorijem sećanju, kao i da grašcima treba pružiti priliku da odleže i razviju svoj puni potencijal.

Da li ste od početka gajili nadu da će Grašac beli 2019 sazreti u vino spremno za velika odličja?

Cela ta 2019. godina bila je malo toplija i dala je nešto više alkohola i jaču strukturu nego neka, da je tako nazovem, standardna godina. Od početka sam znao da to vino ima veću snagu nego u nekoj drugoj berbi. Znamo da grašcu treba najmanje tri godine da ispuni svoj puni potencijal, a ovom grašcu je trebalo pet godina da ispolji to što ima u sebi.

Čini se da sve više poznavalaca vina usvaja maksimu da su tri godine optimalan rok za sazrevanje grašca?

To je istina i nadam se da je sada dosta vinara u Srbiji ustanovilo tu činjenicu. To se i može videti po nagradama koje osvajaju. Mislim da će vinari još više uzimati to u obzir i da će pokušavati da se poigravaju na temu nešto dužeg sazrevanja. I mi smo pre par godina počeli da izdvajamo malo veće serije vina za duže odležavanje, ali generalno je vinarijama teško da, u uslovima gde je veća potražnja od proizvodnje, ostavljaju vina po strani, pogotovo mala vinarija kao što je Vinum. Sam grašac, naravno, ima potencijal da daje odlična mlada vina, penušavce...Već osam godina ste u Vinumu, a prva berba u kojoj ste radili bila je izuzetna, svakako najbolja u proteklih deset godina...

Berba 2017. mi je bila prva u Vinumu i to je zaista bila odlična godina. Vina su imala sličnu strukturu kao u berbi 2019. ali sa nižim alkoholima. Grašac se dobro prilagođava različitim godinama ali ne možemo očekivati da će u svakoj berbi ostvariti pun potencijal. To, opet, znači da se i u slabijoj berbi mogu dobiti dobri sveži grašci.

Kako se odnosite prema odležavanju vina u drvetu, s obzirom na to da je vlasnik vinarije, dr Milan Ubavić, svojevremeno rekao da će uticati na tehnologe da budu vrlo oprezni sa korišćenjem drveta?

Našli smo zajednički jezik! Cilj nam je da ostvarimo manji uticaj drveta, a to danas postižemo korišćenjem barika starih od dve do četiri godine.

Koje nas novosti čekaju iz Vinuma?

Imamo novih vina, mada neće još uvek izaći na tržište. Sada pravimo novu kupažu u premijum varijanti, a nju čine grašac, šardone i traminac. Ona izlazi za par godina. Prošle godine smo radili bazu za penušavac od pino noara, pa će i to izaći u narednim godinama.