Početna»Novosti»Kako smo pojeli Beograd
29.09.2025.

Kako smo pojeli Beograd

Završen je Eat Belgrade, manifestacija koja slavi beogradsku gastronomiju i iz godine u godinu prati njen nagli i burni rast

novost kako smo pojeli beograd vinski magazin vino fino
Detalj sa priprema za 5 Star Dinner
Tokom pet dana, gastronomski Beograd je zablistao! Blista on i inače, ali smo se, tokom upravo završene manifestacije Eat Belgrade, potrudili da u oštar fokus stavimo kulinarske bisere prestonice – restorane, jela, šefove, somelijere, i sve one koji su tokom poslednjih godina doprineli naglom i burnom rastu gradske gastronomske scene.

Pod sloganom Pojedi Beograd, desetine beogradskih restorana, od onih u kojima se pravi odlična ulična hrana dostojna svetskih metropola, do hramova visoke gastronomije prepoznatih u vodećim vodičima, nudilo je specijalne menije po sniženim cenama, omogućavajući gurmanima da od 24-28. septembra planiraju lične turneje po gradskim restoranim i probaju jela na koja su šefovi ovih mesta istinski ponosni.


Panel High Street Food na Beogradskoj gastro konferenciji

Beogradska gastro konferencija, održana 27. septembra u Hangar Food Marketu, bila je platforma za rekapitulaciju uspeha i neuspeha na domaćoj gastro sceni, kao i za pogled u njenu budućnost, uz sve izazove koje ona nosi. Petnaest probranih sagovornika i isto toliko ličnih priča i pogleda na gastronomiju, dijagnoza njenog današnjeg stanja, planova za budućnost i delimično razotkrivenih profesionalnih tajni.

Na kraju, ali ne i najmanje važno – 5 Star Dinner! Vredi još jednom pomenuti imena pet kulinarskih zvezda mlađih od 30 godina koje su uložile apsolutno sve svoje umeće u do sada najukusnije izdanje gala humanitarne večere, ove godine održane u restoranu Legat: Anđela Risimić (S5 by Angie), Vladimir Kučera (Delirium Silence), Marko Đerić (Langouste), Ivan Tasić (Salon 1905) i Milorad Božić (Legat) napravili su spektakularna jela, a prihod od 1.4 miliona dinara direktno je uplaćen na račun humanitarne organizacije SOS Dečija sela Srbija. Večeru su nesebično podržali i Žuna svojim zanatskim puterom, 5 Senses i Studio 54 čašama i tanjirima, Ave Media ozvučenjem...Vinsko iskustvo bilo je na najvišem nivou zahvaljujući vinarijama Deurić, Tarpoš, Šapat, Legat 1903, Matalj, Aleksandrović i Temet, a za dižestiv se pobrinula Destilerija Zarić sa svojom premijum rakijom Kraljica. Posebnu zahvalnost upućujemo i restoranu Legat za obezbeđivanje prostora za večeru koja je premašila sva naša očekivanja.

Još jednom – hvala od srca i gostima i kuvarima, i svim ostalim ljudima koji su ovu večeru učinili nezaboravnom.

Sledeće godine – sve će biti još veće, bolje i ukusnije, baš kao i beogradska gastronomska scena!

Eat Belgrade je održan uz podršku kompanije Telekom Srbija, kao i prijatelja manifestacije, kompanija METRO I FRANCHET.