Početna»Novosti»Lamberto Freskobaldi: Mašine ne mogu da zamene ljudski um
30.04.2024.

Lamberto Freskobaldi: Mašine ne mogu da zamene ljudski um

Predsednik legendarne vinske kuće Frescobaldi kaže da tehnologija daje mogućnost za brži i precizniji rad, ali da su ruke vinogradara i dalje najsavršeniji “alat” na svetu

novost lamberto freskobaldi mašine ne mogu da zamene ljudski um vinski magazin vino fino
foto: Frescobaldi
Vinar Lamberto Freskobaldi, predsednik čuvene toskanske vinske kuće Frescobaldi, u intervjuu za magazin Drinks Business osvrnuo se na aktuelan i veoma ozbiljan problem nedostatka radne snage koji pogađa velike vinske regije sveta. Freskobaldi, koji je na čelu kuće Frescobaldi od 2013. godine, rekao je da ima puno razumevanje za savremene trendove veće mobilnosti u radu, kao i da smatra da je korektan odnos prema zaposlenima ključ za uspeh u vinarskom poslu.

- Imali ste ljude koji bi dolazili i radili za vas i, ako biste se prema njima ponašali kako treba, nikada ne bi otišli. Njihov otac je radio sa vama, njihov sin radi sa vama. Sada smo malo manje romantični po tom pitanju – ljudi se češće sele, biraju da budu bliži gradu. Mogu da kažu da im žena živi u Sijeni i ne želi da se preseli u Montalino, pa će otići u Sijenu i naći posao tamo. Prva stvar je da budete stabilni i korektni prema ljudima – govori Freskobaldi, čelnik kuće u okviru koje rade i legendarne vinarije Ornellaia i Masseto.

Za Freskobaldija, mašine imaju važnu ulogu u rešavanju ovog problema:

- Koristimo stolove za sortiranje sa optičkom tehnologijom – to nam je dalo mogućnost da radimo preciznije. Kada koristimo ljude za to, nakon par sati postaju umorni, ali mašina ne, ona je neumorna – govori Freskobaldi koji ipak nije zagovornik zamene ljudskog rada mašinskim. Umesto toga, on kaže da i dalje postoji ogromna potreba za stručnim radnicima:

- Koristite ljude da rade stvari koje mašina ne može da uradi: kada orezujete ili sortirate izdanke, potrebno je razmišljati, i to mora da uradi čovek!Lamberto Freskobaldi kaže da na njegovim imanjima kompanija neprestano traga za načinima da se optimizuje proizvodnja.

- Podloge, klonska selekcija, lokacija sadnje – stalno istražujemo na tu temu. Uvek se pitate šta možete da uradite da biste vino učinili boljim i uvek sprovodimo fina podešavanja.Freskobaldi kaže da je to proces bez kraja, ali da uživa u putu ka savršenstvu.

- Pogledajte ovu flašu vina – govori, pokazujući na bocu vina Tenuta Luce Brunello di Montalcino 2019:

- Da sada krenemo od nule, da proverimo zemljište, zasadimo čokote, čekamo pet godina da daju grožđe, oberemo, i starimo vino pet godina – to je već deset godina rada. Jesmo li optimistični ili ne? Moramo biti optimistični - ako ne, hajde da radimo nešto drugo!