Početna»Novosti»Magazin Decanter ocenjuje naše autohtone sorte
06.08.2025.

Magazin Decanter ocenjuje naše autohtone sorte

Od vinara se traži brza reakcija, jer je broj uzoraka ograničen na prvih 160 vina za koja se ispuni prijavni formular

novost magazin decanter ocenjuje naše autohtone sorte vinski magazin vino fino
foto: Nic Crilly-Hargrave / Decanter
Magazin Decanter poziva vinare iz Srbije i zemalja regiona da prijave svoja crvena vina od autohtonih sorti za panel degustaciju koja će biti objavljena u januarskom izdanju magazina i na Decanter Premium platformi.

Prvi put u svojoj istoriji magazin Decanter, najpoznatija svetska vinska publikacija, u svom januarskom izdanju objaviće ocene i opise crvenih vina od autohtonih sorti iz jugoistočne Evrope. Vinarima iz naše zemlje i susednih zemalja pućen je poziv da pošalju svoje uzorke za predstojeću panel degustaciju i iskoriste odličnu priliku da predstave svoja vina pred stručnim žirijem magazina Decanter.

Kriterijumi za prijavu uključuju suva mirna crvena vina proizvedena od autohtonih ili tradicionalnih regionalnih sorti, uključujući i kupaže. Svaki vinarija ima pravo da pošalje samo jedno vino, a učešće je potpuno besplatno. Šalju se dve boce po uzorku, uz uslov da se vino već nalazi na tržištu ili da bude komercijalno dostupno u vreme objavljivanja rezultata (januar 2026. godine).

Od vinara se traži brza reakcija, jer je broj uzoraka ograničen na prvih 160 vina za koja se ispuni prijavni formular. Posle tog broja, prijave se zatvaraju. Dakle, pre slanja vina potrebno je popuniti onlajn prijavni formular koji je moguće preuzeti na ovom linku.

Obaveza vinara je i da obezbede slanje vina u London, kao i pripremu potrebne dokumentacije.

Rok za dostavu uzoraka je ponedeljak, 8. septembar 2025. godine.

Zemlje iz kojih će se primati uzorci su Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Rumunija, Kipar i Moldavija.

Vina će ocenjivati tročlani stručni žiri na slepoj degustaciji. Rezultati će biti objavljeni u štampanom izdanju magazina Decanter kao i na sajtu Decanter Premium.