Početna»Novosti»Oblik čaše oslobađa pun potencijal vina
25.05.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Oblik čaše oslobađa pun potencijal vina

Pre nego što investirate u vino, investirajte u adekvatne čaše, poručio je Georg Ridl na ekskluzivnoj radionici Riedel Wine Glass Experience, održanoj u Beogradu

novost oblik čaše oslobađa pun potencijal vina vinski magazin vino fino
Georg J. Ridl, deseta generacija vlasnika kompanije za proizvodnju ekskluzivnih vinskih čaša Riedel, osnovane 1756. godine, lično je u Beogradu 22. maja pred brojnom publikom održao radionicu pod nazivom Riedel Wine Glass Experience pokazavši koliko uživanje u različitim sortama vina zavisi od izbora adekvatne vinske čaše. Georg Ridl smatra se začetnikom ideje u ovoj kompaniji o proizvodnji zasebnih (grape varietal specific) čaša za svaku važnu sortu vinove loze.

Ovo je ujedno bila i prilika da se upoznamo sa Riedel Veloce kolekcijom čaša, mašinski izrađenim ali toliko tankim i delikatnim da odaju utisak ručno rađenih čaša. Vina smo degustirali iz čaša prilagođenim za vina od sovinjon blana i šardona, kao i za kaberne sovinjon i merlo.Prvobitno je bilo planirano da radionicu održi Maksimilijan Ridl, ali zbog sprečenosti usled bolesti, u Beograd je pristigao njegov otac, živa legenda kompanije Riedel, koji je, kako je rekao, učinio uslugu svom sinu, skinuo patofne i iz ugodnog penzionerskog života krenuo na put, od Ljubljane, preko Beograda do Budimpešte, pokazavši izuzetnu strast i talenat da drži pažnju, ostvari interakciju sa publikom i održi nadasve zanimljivo predavanje koje nam je zaista pokazalo koliko je adekvatna čaša bitna za istinsko uživanje u vinu. Koliko su tome pažnje posvetili u kompaniji Riedel govori podatak da u kreiranju određene čaše za određenu sortu učestvuje na stotine eksperata koji do najsitnijih detalja ocenjuju kako se različita vina ponašaju u određenim čašama.

- Uživanje u vinu počinje našim čulom mirisa, koje nam ostaje i najvažnije za utisak o nekom vinu. Kada uživamo u vinu, mi zapravo uživamo u njegovim karakteristikama, a one zavise od čaše u kojoj je vino posluženo. Prava čaša ima moć da pokaže jedinstvene karakteristike vina i čaša služi ne tome da se napuni vinom već da na najbolji način „uhvati“ arome - naglasio je Georg Ridl, a zatim i pokazao kako isto vino može imati potpuno druge karakteristike kada se pije iz različitih čaša.

U publici je bio i najbolji somelijer Srbije, Vuk Vuletić

Radionica, organizovana u nedavno otvorenoj, ultramodernoj Immersive sali Sava centra, bila je organizovana kao vođena degustacija kroz četiri vina i četiri čaše, a da bi publika stekla utisak do koje mere čaša utiče na aromatsku strukturu vina, četiri vina su sipana u odgovarajuće čaše, ali i u one koje nisu, upravo da bi se istakla ta razlika. Publika je, sledeći veoma precizne instrukcije Georga Ridla, sipala jedan novozelandski sovinjon blan, jedan američki šardone, nebiolo iz Pijemonta i američki kaberne u različite čaše. Videli smo zašto sovinjon blan treba služiti u uskoj čaši i kako u onoj široj, namenjenoj za šardone, gubi mineralnost, kako prelepe arome ostaju u drugom planu i teško mogu da se otkriju. I obrnuto, kako šardone u uskoj čaši ne nudi toliko širok spektar aroma kao u širokoj, ali i kako menja karakter u čaši za crveno vino.

- Suština je u mirisu, pijemo ono što mirišemo i možete biti iznenađeni ali miris, miris i miris! Kad pravimo čaše, samo mirišemo, ne probamo. Posle mirisa, čulo dodira je drugo koje nam je potrebno. Čaša treba da je elegantna, da vam lepo leži u ruci, na usnama. I da u ustima najpre osetite dodir vina - teksturu, temperaturu. Oblik čaše utiče na to koji delovi usta će prvo doći u dodir sa vinom i koje arome ćete osetiti na jeziku, a koje na desnima. U pravoj čaši vino, poput šardonea je mekano, kremasto i zaobljeno i izbalansirano, voćne arome dolaze do izražaja i kompleksnonst vina izlazi u svom punom potencijalu. U uskoj čaši dominiraju kiseline, vrlo intenzivna gorka završnica i taj balans je pomećen. Zato, ako ste hteli da se razočarate u vino, proverite prvo da li ste ga sipali u odgovarajuću čašu – poručio je Georg Ridl.Dva crvena vina još su nam bolje pokazala koliko čaša pravi razliku u uživanju u vinu, pa čak i u sparivanju sa hranom. Videli smo kako u čaši za merlo i nebiolo tanini mogu biti mekani i slatki, dok u čaši za kaberne isto to vino ima toplu završnicu što ukazuje da je alkohol došao do izražaja, a tanini nisu tako lepi i zaobljeni. Čaša za kaberne u koju je sipano odgovarajuće vino odmah je istakla arome i sakrila alkohol kog u tom vinu ima podosta, dok je isto vino u pogrešnoj čaši izgubilo aromu, tanini su bili prejaki, a alkohol dominantan, što su mogli da osete i oni koji nemaju razvijenu senzoriku na nivou vinskih sudija.

Ova zaista posebna, ekskluzivna radionica pokazala je da priča o uparivanju vina i odgovarajuće čaše i te kako ima smisla. Zato je savet da pre nego što investirate u vino, prvo investirate u čaše, jer zaista nije svejedno iz koje čaše pijete.