Na Dorćolu, u Strahinjića Bana 27, pre nekoliko dana otvorena je
Pizzeria Di Karpuzzi –
ne samo još jedno mesto koje služi dobru picu, već autentična napuljska priča u srcu Beograda. Iza nje stoji
Damir Karpuzi, jedini ambasador prestižne škole Gruppo La Piccola Napoli iz Napulja u ovom delu Evrope, zvanično licencirani instruktor sa više od 15 godina iskustva u izradi napolitanske pice.
Testo koje se koristi u piceriji rezultat je znanja, preciznosti i vremena – priprema se metodom
sponge predfermenta, sa 80% hidratacije, fermentiše 48 sati i peče se na 500°C. Rezultat je izuzetno lagana, vazdušasta i lako svarljiva pica koja se topi u ustima, a istovremeno ima dubok i bogat ukus.
Damir Karpuzi u trenutku otvaranja picerijeU piceriji Di Karpuzzi svaka pica je ručno razvijena, sa pažljivo biranim italijanskim sastojcima, balansiranih ukusa i modernog izraza. Ovaj restoran donosi spoj tradicije i savremene vizije Napulja, u ambijentu koji odiše stilom i strašću prema zanatu. Ono što Di Karpuzzi izdvaja je i prepoznatljiv autorski potpis – snažne, slojevite kombinacije sastojaka, sofisticirani detalji i poštovanje prema svakom segmentu pripreme, od brašna do tanjira.
Damir Karpuzi je počeo da pravi picu napolitanu pre više od deset godina, u vreme kada u Srbiji većina ljudi nije ni znala za ovaj tradicionalni stil, danas izuzetno popularan i kod naših ljubitelja pice. Još tada je u jednoj beogradskoj tratoriji uveo tehniku visokohidriranog testa, ručnog razvlačenja i pečenja na visokim temperaturama - postavljajući temelje današnje napolitanske scene kod nas.