Početna»Novosti»Predstavljen je Aveine, digitalni vinski aerator
01.03.2025.

Predstavljen je Aveine, digitalni vinski aerator

Potencijal novog uređaja demonstriran je na tri boce vina iz Srbije

novost predstavljen je aveine digitalni vinski aerator vinski magazin vino fino
foto: Aveine
Vinskim znalcima i profesionalcima predstavljen je Aveine, revolucionarni vinski aerator, aparat koji pruža novo vinsko iskustvo. Na prezentaciji u restoranu Corso Ancora na Novom Beogradu prisutni su mogli da probaju vina iz različitih berbi i od različitih sorti sa digitalnim aeratorom koji daje mogućnost da se satnica podesi prema stilu vina kako bi ono u najboljem izdanju bilo posluženo gostima.

Ideja samog aparata dolazi iz Francuske, a uređaj skraćuje vreme dekantiranja što je naročito praktično za restorane i vinarije. Aparat je izuzetno praktičan, lako se postavlja na bocu i kroz njega prolazi vino koje dobija zadatu i prilagođenu količinu vazduha. On se integriše sa vinom i „otvara‟ njegove arome.

- Aveine radi po principu aparata u medicini tokom operacija na srcu. Integrisanjem kiseonika i krvi kroz krvotok, organizmu se obezbeđuje normalno funkcionisanje tokom operacije. Pomoć pri izradi i ideji Aveine-a su bili kardiovaskularni hirurzi koji su objašnjavali sistem kontrolisanja kiseonika – objasnio je Stefan Mladenović, direktor Central Cave, distributera Aveine aparata za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

Aparat na sebi ima zadate satnice od jednog do 24 sata koje su ujedno i opcije za aeraciju.

Na prezentaciji i degustaciji imali smo priliku da vidimo efekte aeracije Aveine aparatom na tri boce vina koje dolaze iz Srbije. Prvo vino je bila Adria crvena 2023 vinarije Karić gde je Stevan Karić dao preporuku da se vino dekantira aparatom podešenim na tri sata. Drugo vino je bio Onyx crveni 2021 vinarije Cilić. Satnicu kao preporuku za dekantiranje je dala Milica Cilić i to je bilo na šest sati, a poslednje vino Projekat X 2009 iz vinarije Budimir dekantirano je na zadatu satnicu od 8 sati po preporuci Zdravka Brkića.

Na svim vinima više od 25 profesionalaca je uvidelo razliku u vinu sa aeracijom i bez nje. Kod vina koje bi pre posluživanja trebalo satima dekantirati, uz pomoć Aveine aparata isti efekat je postignut za svega par minuta i vino je dobilo svoj puni potencijal.

Dodatna pogodnost jeste što je održavanje ovog aparata izuzetno jednostavno: pranje kroz hladnu vodu kako bi se sprali tanini, i posle toga kloz mlaku kako bi se aparat u potpunosti očistio.