Vinarija Atelje vina Šapat, koja je pre dve godine potpuno obnovljena, uz dva restorana od kojih je ekskluzivni Fleur de Sel nosilac Mišlenove zvezdice, danas se može pohvaliti novim etiketama crvenih vina, novim vinogradom uz postojećih šest hektara koji su u punom rodu i činjenicom da iz godine u godinu imaju sve bolja, stilski precizna vina na kojima sa mnogo posvećenosti i bez velikih kompromisa radi
Mladen Dragojlović. Sledeće godine očekuju i prvu berbu grašca kao jedne od najvažnijih sorti Fruške gore. Zasađen je, kaže Dragojlović, severnoj strani kako bi mogao što duže da zri, razvije kompleksnu aromatiku, ali ostane svež i vibrantan.
No, najave za sledeću godinu nisu bile povod ove izuzetno dobro posećene degustacije, već, pre svega, predstavljanje novih etiketa, od kojih je jedna napravljena od zaista egzotične sorte iz Trentina u Italiji, u vinogradu nelepog ali ekstraktivnog, duboko obojenog, aromatičnog i veoma zanimljivog teroldega.
Portfolio Ateljea vina Šapat sada se može pohvaliti i jednim čistim merloom po imenu
Nera – ozbiljnim, ali svežijim vinom, komercijalnijom etiketom kojoj je potrebno manje vremena za odležavanje, zatim je tu
Šapat Cuvee, kupaža merloa i kaberne sovinjona, dok je premijum linija Atila dobila novog člana – pored šardonea i sovinjona, tu je sad i
Atila Cabernet Sauvignon, koji opravdava mesto u već probranom društvu. I ono možda što i vrsni vinski znalci nisu baš često imali priliku da probaju –
Terol 2022, vino u potpunosti napravljeno od teroldega.
Govoreći uopšteno o teroaru na kom nastaju vina u vinariji Šapat, Dragojlović je naglasio da se radi o lesnom i krečnjačkom tlu, dakle veoma poroznom zemljištu koje za rezultat ima vina sa snažnom strukturom, lepim kiselinama i mineralnim aromama. Tlo je naročito pogodno za šardone i vrhunski kaberne kom je, kako je rekao, još potrebno rada u vinogradu, kako bi se izvukao pun potencijal. Za vina je specifično da su puna boje i tanina i da imaju prirodne kiseline visoke gotovo kao i kod belih vina, što je posebno pogodno za vreme sušnih godina kada su po pravilu visoki alkoholi. Vina zato dugo sazrevaju, što su, prema rečima Dragojlovića, za sve vinare ipak na kraju slatke muke.

Najpre smo probali šardone iz 2024 godine, izuzetno sušne godine kada je berba poranila gotovo mesec dana, a grožđe za penušavce se bralo već u julu. Iako svrstan u osnovnu liniju, ovaj šardone nastao je u specifičnom procesu u kom je najveći deo odležavao u amforama iz (savremenog) Rima, deo u velikoj bačvi, a deo u korišćenim baricima. Dobijen je izuzetno svež i lagan šardone, ne previše kremast, bez malolaktike koju Dragojlović, kako kaže, izbegava kao stil koji je izašao iz mode, nasuprot savremenom stilu koji, kao u ovom mladom šardoneu, podrazumeva svežinu i pametno korišćenje drveta. Dakle – vino iz osnovne linije ali složenog „pedigrea“ i, kako kaže ekipa iz Šapata, etiketa koja nudi izuzetno dobar odnos cene i kvaliteta.
Za razliku od ovog šardonea,
Atila Chardonnay 2023 odležao je istovremeno u novim i korišćenim baricima, uz produženo vreme maceracije i preciznu fermentaciju. Rezultat je kompleksno vino, sa jasnim uticajem drveta. Na nosu arome drveta, zrelog voća, na nepcu ekstraktivno, zaobljeno i puno. Naglasak nije na prvom utisku i aromatskom udaru, već se razvija polako i slojevito i takvo može stati rame uz rame sa vrhunskim svetskim šardoneima.
Portfolio crvenih vina obogaćen je vinom
Nera 2022 – čistim merloom sa 14 odsto alkohola i bodrim kiselinama. Na nosu se osećaju arome crvenog voća i svežina, kao i herbalne note. Tanini su zaobljeni i mekani, drvo integrisano iako je vino odležalo godinu dana u novim baricima, a zatim prebačeno u veliku bačvu.
Šapat Cuvee 2022 kupaža je kabernea sa 30 odsto merloa gde su tanini bili pravi izazov pa je i maceracija skraćena. Dobijeni su tvrđi, ali dobri tanini koji će uz kiselinu čuvati ovo vino na duge staze.
Atila Cabernet Sauvignon 2022 je premijum vino
, puno i koncentrisano
, intenzivnog i kompleksnog miris, a na nepcu puno. Veliko vino sa potencijalom za dugo odležavanje.
I, na kraju -
Terol 2022 od sorte teroldego od kog je dobijeno oko 900 boca, pa će se vino služiti samo u Ateljeu vina Šapat. Netipično vino, pa stoga teško za ocenjivanje jer zbunjuje onoga ko ga pije. Ipak, ovo vino velike svežine nudi arome suve šljive, suve smokve i miris šumskog tla. Veoma sveže, sa dugom završnicom.
Kako smo mogli da vidimo, Atelje vina Šapat ostaje butik vinarija sa ekskluzivnim etiketama i stilski preciznim vinima. Crvena vina su na dugom putu ka punom sazrevanju, a a i u ovom, premijernom izdanju potvrđuju stvarnu snagu fruškogorskog teroara i kada je reč o crvenim vinima.
